Magyar Vidékért

KÉRDÉSE VAN?

  KÉRDÉSE VAN?

  X

  VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM 2023-2027

  A 2023-2027-es időszakban, az új Vidékfejlesztési Program a gazdálkodók részére, üzemeik fejlesztésére ad lehetőséget, a korábbi támogatási és fejlesztési időszakokhoz hasonlóan.

  A korábbi időszakokhoz képest újabb fejlesztési célokat támogató pályázatok nem várhatóak, hiszen a mezőgazdaságban ugyanazok a fejlesztési prioritások, mint az előző ciklusban. Mint p.: A gépek és eszközök beszerzése, vagy épületek építése, felújítása, precíziós fejlesztések, öntözéses beruházások vagy kisüzemek, illetve fiatal gazdálkodók beruházásainak támogatása. Mégsem ugyanaz az újonnan elfogadott Vidékfejlesztési program, mint elődje, hiszen támogatási intenzitásában, zöld elvárásaiban különbözik attól.

  Milyen pályázatokat várhatunk 2023 évtől kezdődően?

  1. Fiatal Gazda Pályázat
  2. Precíziós Pályázat
  3. Öntözéses Pályázat
  4. Tanyafejlesztési Pályázat
  5. Öntözési Közösségek Pályázata
  6. Gazdaságátadási Pályázat
  7. Gazdaság Átvevő Pályázat
  8. Fiatal mezőgazdasági termelők beruházásainak támogatása
  9. Kisüzemek Pályázata
  10. Vidéki infrastrukturális fejlesztés kistelepüléseken
  11. Minőségrendszerek tájékoztatási és promóciós tevékenységének tájékoztatása
  12. Minőségbiztosítási és irányítási rendszerekhez történő csatlakozás támogatása
  13. Együttműködések már létező nemzeti minőségrendszer vagy uniós minőségrendszerben bejegyzett OEM,OFJ,FJ,HKT esetén
  14. Együttműködések támogatása új OEM,OFJ,FJ,HKT létrehozására az EU-s minőségrendszerek keretében
  15. Mezőgazdasági Kockázatkezelési Rendszer (MKR II. pillér) Díjtámogatott mezőgazdasági biztosítás
  16. Mezőgazdasági Kockázatkezelési Rendszer (MKR IV pillér) mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszer
  17. Mezőgazdasági termelők tevékenységének diverzifikációja
  18. Agro-ökológiai nem termelő beruházások
  19. Díszkertészeti ágazat kisvállalkozásainak támogatása
  20. Mezőgazdasági termékek értéknövelése
  21. Mezőgazdasági termékek értéknöveléséhez kapcsoló zöld beruházások támogatása
  22. Állattartó telepek járványvédelmi beruházásainak támogatása, sertéságazat esetén a farokkurtítás visszaszorításával
  23. Mezőgazdasági üzemek fejlesztése
  24. Mezőgazdasági üzemek zöld beruházásainak támogatása

  Láthatjuk, hogy ebben a vidékfejlesztési szakaszban is nagyszámú pályázat áll rendelkezésünkre fejlesztéseinkhez. Átnézve a pályázatokat, több esetében merülhet fel a gondolat, hogy az a fejlesztés nagyban a gazdaság javát szolgálná, de egyben az is, hogy egyszerre vagy rövid idő alatt a megvalósítva túl nagy terhet jelentene az adott gazdaságra nézve.

  Pályázati fejlesztések sokasága, mi mellett döntsön inkább?

  Nagy István, agrárminiszterünk javaslata arra a kérdésre, hogy mit tehet a gazdálkodó amennyiben fejlesztési terveihez nem áll rendelkezésre a szükséges fejlesztési forrás, de fejlesztési tervei viszont vannak, – nem tanácsolja azt, hogy egy gazdálkodó erején felül vállaljon. Ezért mindenképp megfontolt óvatosságra, tudatos tervezésre intenek az eddigi tapasztalatok a pályázatok megvalósíthatóságát illetően.

  A bevált módszer – a saját célok mentén való fokozatos fejlesztés

  Tapasztalataink szerint a II. generációs gazdaságok is tudatosan és fokozatosan, grádiens mentén fejlesztették gazdaságukat, mindig egy lépést tettek előre. Ez volt a titka annak, hogy immáron a II. generáció működteti a gazdaságot, főként családon belül, és készítik a III.-at az átvételre. A gazdaság vezetője fejében – kimondva kimondatlanul – ott volt az egyértelmű cél, és a fejlesztések mindig annak az irányába történtek. Természetesen pályázati források bevonásával is be kell tartani a fokozatosság elvét, csak így a megtérülési idő rövidül le.

  Mi történik, ha a célok irányába történnek a fejlesztések?

  Szép példáit láthatjuk ennek olyan országokban, ahol egy mezőgazdasági üzemet a 2. , 3., vagy 4. generáció fejleszt, csak egyre tovább. Minden generációnál valahogy a végső cél mindig olyan eszmét képvisel, hogy hogyan hozzák olyan állapotba gazdaságukat, ami még vonzóbb lesz az új generáció számára.

  Mivel fejlesztési források képzésére mindenhol évente csupán pár alkalommal van lehetőség, a rendelkezésre álló időt tudatosan használják, a lehetséges termelési kockázatoktól való mentesítésre, és a termelési érték növelése irányába.

  Amennyiben az épp aktuális pályázati kiírásokra reagálunk fejlesztéseinknél, nem biztos, hogy az egybeesik a saját fejlesztési terveink ütemezettségével.

  Szolgáltatásunkat igénybe veheti személyesen, telefonon, vagy on-line meetingen, mely 1 órát vesz igénybe, egy előre meghatározott időpontban.

  Díja 50.000 Ft + áfa.

  A teljes szolgáltatás igénybe vehető 2023.12.15-ig a kedvezményes áron.

  Tapasztalataink szerint, a Gazdaság fejlesztési tervezés során sokkal komplexebb gazdaság fejlesztési tervezés születik, mint amire a kezdetekor gondolt partnerünk, illetve meghatározásra kerültek azok a pontok, melyeket előzőleg meg kell tenni ahhoz, hogy végül is egy beruházás pályázati források bevonásával megvalósuljon.

   Vegye fel Velünk a kapcsolatot!   Adatkezelési tájékoztató