Magyar Vidékért Kft.

A Magyar Vidékért Kft-ben én és a munkatársaim azon dolgozunk, hogy ügyfeleink, gazdaságukból hosszútávú megélhetést, jövedelmet és jövőt teremtsenek maguknak, utódaiknak. Ehhez járulunk hozzá tevékenységeinkkel.

Jómagam falugazdászként kezdtem pályafutásom, 2000-től 2005-ig, majd a Vidékért Egyesületben, majd 2010-től a Magyar Vidékért Kft megalapításával itt folytattam azt a tevékenységet, amit a gazdálkodóim igényeltek tőlem.

A legfőbb szolgáltatás, amit ügyfeleink igénybe vesznek, az az Eu-s és hazai támogatási források igénylése termelésükhöz, úgy mint az egységes terület alapú támogatások, AKG, ÖKO támogatás, NATURA 2000, KAT és a termeléshez kötött támogatások mely mint jövedelem kiegészítésként funkcionálnak az egyre nehezedő gazdasági versenyben.

Látom a gazdálkodóim helyzetét, hogy jellemzően a támogatások jelentik a gazdálkodói jövedelmet,

a piaci verseny egyre erősödik ha kevés vagy ha sok van egy terményből, akkor is kevés a ára elenyésző a zöldség termő területünk, az állatállományunk helyi termék marketingje mint olyan, alig létezik, 

bent van a lengyel, az afrikai, az olasz a spanyol, a dán árú az országban, így más ország gazdálkodója etet meg minket, Magyarokat mint végső fogyasztókat nincs munkaerő aki dolgozzon a kertekben, a földeken de a gépesítettségünk nagyon alacsony szintű élelmiszer feldolgozásunk kevés az országban

gyorsul a birtok koncentráció

egyre kevesebb fiatal akar mezőgazdasággal foglalkozni

okos gépeink vannak, de nem tudjuk használni őket bizonytalan a termés az időjárás miatt.

Látom, hogy a globalizáció hatásai a mi gazdaságainkat is elérték, ma már nem csak a szomszédos település gazdálkodóival kell megméretkezni, de nem is az Eu-s gazdával, de az Amerikai, az Afrikai, az Ukrán, a Kínai és a Brazil gazdával is. Van árú, a távolság ma már nem akadály, a tömegtermékek piacán az árak versenyeznek, a hatékonyságok versenyeznek egymással. És kiesik aki kiesik, egy sertéspestis kell ahhoz, hogy a versenyláz alábbhagyjon.

Nem tehetem meg, hogy a régi úton haladunk, mert elkopott, már nem járható biztonsággal.

Gazdálkodó partnereink részére egy, az Ő vállalkozásuk részére, csak rá szabott tervet készítünk együtt, hogy merre haladjon gazdasága. A gazdálkodó partnereink igényei, a lehetőségei, a világpiaci tendenciák és a fogyasztói igények változása alapján minden gazdaságnál meg lehet látni azt az irányt, amin biztonsággal haladni tud, és látni lehet azt is, hogy ehhez mit kell megtenni most vagy a közeljövőben.

A pontos adatok, a világos cél nagy előny a „nem értem mi történik ma a mezőgazdaságban”, vagy “értem mi van, de nem tudok mit kezdeni vele, kivárok”  állapothoz képest.de mindig van alternatíva a választásra.

Nem tudom túlhangsúlyozni a jövőbelátó tervezés fontosságát. Ebben talán a legnehezebb szál a stabil adatok megtalálása. A leg stabilabb, amivel dolgozunk – az maga a gazdálkodó, majd a gazdasága.

A tervezéshez képest pár %-al elmaradni még mindíg jobb, mint év végén számvetéskor meglátni, mi nem jött össze abban az évben. Mert az utólag van. A tervezés előre szól. És ez minden nyertes pozíciójú gazdaság mögött ott van, semmi sem az állam, vagy a körülmények alakulása miatt lett úgy, hanem mert pontos tervezés volt mögötte, és egy gazda, aki megcsinálta, ne meg egy szaktanácsadó szervezet, aki ott segített neki, ahol szükség volt rá.

Ez nem gyökeres változást jelent, de egy irányultságot, egy egészen jól meghatározott céllal.

És ehhez már hozzá tudjuk rendelni:

  • támogatásokat
  • a pályázati forrásokat
  • esetlegesen hitelt, mint forrást
  • termelési és növényvédelmi szaktanácsadást
  • közös inputanyag beszerzést
  • jogi tanácsadást
  • mezőgazdasági könyvelést
  • Szakmai képzést a precíziós mezőgazdaságról, korszerű technológiákról

És ha tudjuk merre haladunk, talán haladhatnánk közösen is az értékesítésben, termelői együttműködéssel vagy a Rövid Ellátási Lánc keretein belül.

Hívjon, megoldjuk.