talajszkennelés

Miért szükséges a talajszkennelés?

A növénytermesztés sikerét a talajunk minél pontosabb megismerése adja. Hazánk talajviszonyai igen változatosak, akár egy táblán belül is különböző tulajdonságú talajfoltokat találhatunk. A foltok táblán belüli meghatározásának kiváló módja a talajszkennelés.

A precíziós növénytermesztés alapja a táblán belüli művelési zónák meghatározása, majd ezek művelési egységként való kezelése. A művelési, másnéven menedzsment zónákra alapozott inputanyag kijuttatással el tudjuk érni, hogy táblánk minden egyes pontján az optimális szintű gazdálkodást folytassuk.

A művelési zóna a precíziós gazdálkodás területi alapegysége, amelynek lényege, hogy a táblán belül az eltérő adottságú (eltérő talajszerkezet, talajtextúra, eltérő tápanyag-ellátottság, gyomfertőzöttség stb.) „foltokat”, vagyis zónákat külön egységként kezeljük.

Talajszkennelés – hogyan működik?

A módszer alapja, hogy az eltérő szerkezetű és összetételű (homokos, vályogos, agyagos és ezek keverékei) talajfoltok másként vezetik az elektromosságot. Ezt jellemzi a talaj EC-je, azaz elektromos vezetőképessége. A vezetőképesség és a talaj fizikai félesége közötti összefüggés alapján számos olyan alapvető tulajdonság megállapítására nyílik lehetőség (vízgazdálkodás, nitrogénhasznosító képesség, gyökeresedési mélység, kation-kicserélő kapacitás, mobilis tápelemek kimosódásának veszélye, pH-pufferkapacitás), amelyekre az agrotechnikai és a tápanyag-gazdálkodási döntések során építhetünk.

Személyesen: 4400, Nyíregyháza, Kemecsei út 14/a
Telefonon: +36 20/2147008
E-mailen: szaktanacsadas@videkert.hu