Őshonos állatfajták megőrzése

Őshonos állatfajták megőrzése pályázat

A pályázati felhívás célja, hogy az alacsony állomány-létszámmal rendelkező védett őshonos, veszélyeztetett és a fajtarekonstrukció alatt álló mezőgazdasági állatfajták nőivarú ‒ baromfifélék esetén vegyes ivarú ‒ állományainak a hagyományos tartási-, takarmányozási körülmények, in situ feltételek közötti tenyésztésben történő életképes populációjának fenntartásához, a genetikai állományuk megőrzéséhez és használatához vissza nem térítendő támogatást biztosítson.

A támogatható fajták köre a védett őshonos mezőgazdasági állatfajták esetében a fajtarekonstrukción átesett fekete mangalica sertés fajtával, a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták esetében pedig az akhal-teke lófajtával bővült ki, továbbá jövő évtől már lehetőség nyílik a jelenleg még fajtarekonstrukció alatt álló kárpáti borzderes szarvasmarha fajta és a muraközi lófajta esetében is támogatást igényelni.

A támogatható fajták köre a védett őshonos mezőgazdasági állatfajták esetében a fajtarekonstrukción átesett fekete mangalica sertés fajtával, a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták esetében pedig az akhal-teke lófajtával bővült ki, továbbá jövő évtől már lehetőség nyílik a jelenleg még fajtarekonstrukció alatt álló kárpáti borzderes szarvasmarha fajta és a muraközi lófajta esetében is támogatást igényelni. Tekintettel arra, hogy a mezőgazdasági genetikai erőforrások ‒ ezen belül kiemelten a védett őshonos, a veszélyeztetett és a fajtarekonstrukció alatt álló mezőgazdasági állatfajták ‒ megőrzésének megvalósítására kiírt támogatások esetében kiemelten fontos a támogatási összegek mértékének támogatási ciklusonkénti felülvizsgálata, szükség esetén indokolt mértékű emelése, ezért az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) az Agrárminisztérium (AM) kérésére elvégezte a támogatási értékek aktualizálását.

őshonos állatfajták megőrzése
A TÁMOGATÁSRA RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ KERETÖSSZEG 17 MILLIÁRD FORINT

A támogatás intenzitása 100%.

A támogatási kérelmek benyújtására:

a támogatási kérelmeket kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül 2022. január 3-tól 2022. január 31-ig, valamint 2023. január 2-tól 2023. január 31-ig lehet majd benyújtani. A határidők elmulasztása jogvesztő hatályú!

Kinek ajánljuk a támogatás igénybevételét?

A kérelmezőnek a támogatási kérelemben szereplő állat, vagy állatok tenyészetének tekintetében legkésőbb a kötelezettségvállalási időszak első napjától ‒ azaz 2022 évben benyújtott kérelmek esetén 2022. január 1-től, 2023 évben benyújtott kérelmek esetén pedig 2023. január 1-től ‒ a Tenyészet Információs Rendszerben (TIR) állattartóként kell szerepelnie.

Személyesen: 4400, Nyíregyháza, Kemecsei út 14/a
Telefonon: +36 20/2147008
E-mailen: palyazat@videkert.hu

őshonos állatfajták megőrzése

Vállalások:

A támogatás igénybevételének továbbra is alapfeltétele, hogy a kérelmező a kötelezettségvállalási időszak első napján már rendelkezzen az adott fajtára meghatározott minimum jogosult nőivarú állatlétszámnak megfelelő, vagy azt meghaladó egyedszámmal, amely:

  • szarvasmarhafélék, bivaly és lófélék esetében fajtánként minimum 1 egyed,
  • juh, kecske és sertés esetében fajtánként minimum 10 egyed,
  • baromfifélék esetében pedig fajtánként minimum 20 egyed.

TÁMOGATÁSI ÖSSZEGEK: