Öntözési közösségek támogatása VP5-16.5.2-21

Öntözési közösségek támogatása

A globális klímaváltozás hatásai napjainkban már érzékelhetőek és hazánkra is komoly hatást fejtenek ki, számos új nehézséggel szembesítve a gazdákat. A klímaváltozás következtében a csapadék mennyisége és időbeli eloszlása is szélsőségesebbé, kiszámíthatatlanabbá válik. Az egyenlőtlen csapadék-eloszlás és az egyre gyakoribbá váló aszályok miatt a mezőgazdaság klímaváltozásnak való kitettsége nő.

A Felhívás célja önkéntes együttműködések, öntözési közösségek létrejöttének ösztönzése, illetve működésük támogatása annak érdekében, hogy tevékenységükkel az öntözéses gazdálkodást hatékonyan megszervezzék. Az öntözéses gazdálkodás hatékony választ jelent a klímaváltozás negatív hatásaira, ezért indokolt olyan új területek öntözésbe vonása, ahol rendelkezésre áll megfelelő vízkészlet. A rendelkezésre álló vízkészlet hatékonyabb felhasználását, gazdaságosabb megtérülését eredményezheti, ha azt az öntözni kívánó gazdák közösen, együttműködve használják fel, továbbá az öntözéshez szükséges infrastruktúrát együtt hozzák létre és együtt üzemeltetik, illetve együtt teszik meg az első lépéseket a beruházások létrejöttének érdekében.

öntözési közösségek
Az igényelhető támogatás összege:

Az egy projektre adható maximális támogatási összeg legfeljebb 250 000 eurónak megfelelő forintösszeg. Az egy naptári évben igényelhető támogatás mértéke nem haladhatja meg a teljes támogatási összeg 75%-át. A támogatás maximális mértéke az összes elszámolható költség 90 %-a.

Szántóföldi növénytermesztési ágazat esetén legalább 100 hektár, zöldséggyümölcstermesztési ágazat esetén legalább 10 hektár öntözését szükséges vállalni. A vállalás ellenőrzése az öntözési közösség elismeréshez kötődik.

A PÁLYÁZAT BENYÚJTÁSA
  • Nyolcadik szakasz: 2022. március 25. – 2022. május 26.
  • Kilencedik szakasz: 2022. május 27. – 2022. július 28.
  • Tizedik szakasz: 2022. július 29. – 2022. szeptember 29.
  • Tizenegyedik szakasz: 2022. szeptember 30. – 2022. december 30.

Személyesen: 4400, Nyíregyháza, Kemecsei út 14/a
Telefonon: +36 20/2147008
E-mailen: palyazat@videkert.hu

öntözési közösségek

TÁMOGATHATÓ TEVÉKENYSÉGEK:

Az öntözési közösségek működtetését támogató tevékenységek, azaz:

 

  • meglévő, közös érdekeltségű öntözőtelep(ek) üzemeltetése, fenntartása, fejlesztése, és/vagy
  • új öntözési beruházások előkészítése.
  • Elszámolható költségek többek között: felmérések, kimutatások, adatbázisok, kutatások, tanulmányok készítésének költségei, közbeszerzési eljárások lefolytatása, engedélyeztetési eljárások költségei, munkabér, mérnöki és szakértői díjak, tanácsadási költségek, képzések.