Project Description
Kistermelői élelmiszer-előállító képzés

Személyesen: 4400, Nyíregyháza, Kemecsei út 14/a
Telefonon: +36 42/430-313
E-mailen: kepzesinfo@videkert.hu
Nyilvántartásba vételi szám: E/2021/000146
OKTATOTT TÁRGYAK:
-
Élelmiszeripari áruismeret kistermelőknek
- Kistermelői tartósítási módok
- Kistermelői zöldség-és gyümölcsfeldolgozás
- Kistermelői húsfeldolgozás
- Kistermelői sütő, – cukrász-és édesipari termékek előátállítása
- Erjedésipari és jövedéki ismeretek alapjai kistermelőknek
- Kistermelői tejtermékek és sajt előállítása
- Higiénia és minőségbiztosítás kistermelőknek
- Üzemgazdaság, ügyvitel
- vendéglátás
- Falusi vendégfogadás
- Foglalkozás I-II.
A kistermelői élelmiszer-előállító képzési tematika
Élelmiszer áruismeret kistermelőknek
- Növényi eredetű alapanyagok
- Állati eredetű alapanyagok
- Egyéb alkotók
- Mikrobiológia
- Mikroorganizmusok élettevékenysége
- Káros és hasznos mikróbák
- Mikróbák elpusztításának lehetőségei
- Élelmiszerek romlása,
- Táplálkozásélettan,
- Táplálék felvétele, emésztés, anyagcsere folyamatok
- Élelmiszerek táplálkozás élettani értékelése
- Táplálkozási szokások, helyes táplálkozás
Kistermelői tartósítási módok
- Fizikai tartósítás
- Kémiai tartósítás
- Biológiai tartósítás
- Csomagolás
- Tartósítás gyakorlat
- Vizsgálatok
Kistermelői zöldség- és gyümölcsfeldolgozás
-
Zöldségfélék,
- Gyümölcsök,
- Zöldség-gyümölcsfeldolgozás műveletei
- Zöldségfeldolgozás eszközei, gépei, munkavédelmi előírásai
- Zöldség-, gyümölcskészítmények technológiája
- Zöldség-, gyümölcsfeldolgozás gyakorlat,
- Gyümölcskészítmények,
- Savanyúságok,
- Házi receptek, újdonságok,
- Szakmai számítás
Kistermelői húsfeldolgozás
-
Vágóállatok szervezeti felépítése
- Vágóállat fajok, fajták
- Vágóüzem munkavédelmi és balesetvédelmi előírásai
- Vágástechnológiák
- Vágási fő-és melléktermékek felhasználhatósága
- Húsipari gyakorlat,-elsődleges feldolgozás
- Másodlagos feldolgozás,
- Konyhatechnikai műveletek,
- Hulladékkezelés,
- Szakmai számítás, dokumentálás
Kistermelői sütő- cukrász- és édesipari termékek előállítása
-
Sütő-, cukrászipar felhasznált anyagai
- Sütőipari műveletek
- Cukrászati műveletek
- Felhasznált eszközök és gépek
- Száraztésztagyártás
- Cukorka készítés
- Tartóssütemények előállítása
- Különleges termékek
- Sütő- cukrász, édes gyakorlat
- Sütőipari termékek készítése
- Cukrászipari termékek készítése
- Édesipari termékek készítése
- Szakmai számítások
Édesipari és jövedéki ismeretek
-
Söripar alapanyagai
- Malátagyártás
- Sörkészítés technológiája
- Sörkészítés eszközei, gépei
- Gyümölcsborok készítése
- Gyümölcspárlatok készítése
- Egyéb alkoholos italok készítése
- Kézműves sörök készítése- gyakorlat
- Gyümölcsbor-, párlat-, likőrkészítés- gyakorlat
- Szakmai számítások
Kistermelői termékek és sajt előállítása
-
Tejipar alapanyagai
- Tejtermékek készítése
- Tejtermékek előállításának eszközei, gépei
- Sajtkészítés technológiája
- Túrókészítés technológiája
- Sajt, és túrókészítés eszközei, gépei
- Tejtermékek előállítása gyakorlat
- Sajt, túró, és készítményeik előállítása gyakorlat
- Szakmai számítás
Higiénia és minőségbiztosítás kistermelőknek
-
Személyi és környezeti higiénia
- Tisztítás, fertőtlenítés
- Általános jogi szabályozás
- Minőségbiztosítás
- Élelmiszerfeldolgozás biztonsága
- Jogszabályok alkalmazása
Üzemgazdaság, ügyvitel
-
Üzemgazdasági alapfogalmak,
- Vállalkozási alapismeretek,
- Pénzügyi, adózási alapismeretek
- Ügyviteli ismeretek,
- Fogyasztóvédelmi alapismeretek
Vendéglátás
-
Idegenforgalmi alapismeretek
- Vendéglátás fogalma, feltételei
- Vendégfogadási feladatok
- Vendéglátási tevékenység
- Programok szervezése
- kommunikáció
Falusi vendégfogadás
-
Falusi vendégfogadás általános kérdései
- Falusi vendégfogadás tárgyi feltételrendszere
- Falusi vendégfogadás szabályai
- Programszervezés
- Hagyományőrzés
- Gyermekprogramok szervezése
- Falusi vendégfogadás gyakorlat: – vendéglátás általános gyakorlata
- Falusi vendégfogadás sajátosságai gyakorlat
- Programok, gyermekprogramok szervezése gyakorlat
- Családi gazdaság, vendégfogadás, falusi turizmus tanulmányozása