Kistermelői élelmiszer-előállító képzés

kistermelői élelmiszer-előállító

KINEK AJÁNLJUK A KISTERMELŐI ÉLELMISZER-ELŐÁLLÍTÓ KÉPZÉST?

Olyan gazdálkodónak, aki kistermelői élelmiszer előállítóként komplex feladatokat végez. Tevékenységi körének megfelelően az alapanyag előállításán keresztül a feldolgozáson át, az elkészített élelmiszer értékesítésig.

Képzésünk elvégzése után a tevékenysége során figyelembe veszi környezetének hagyományait, a tájegység jellegéből adódó egyedi lehetőségeket. Falusi vendéglátóként komplex szolgáltatást (szállásadás, étkeztetés, programszervezést, stb.) tud biztosítani.

A KÉPZÉS MEGKEZDÉSÉNEK FELTÉTELEI:
  • Szakmai előképzettség: befejezett általános iskolai végzettség (8 általános)
  • Orvosi alkalmasság
A KÉPZÉS INDULÓ LÉTSZÁMA 20 FŐ
A KÉPZÉS DÍJA FELNŐTTKÉPZÉSBEN: 250.000 FT/FŐ
  • A képzés díja: 250 000.- Ft/fő kamatmentes részletfizetési lehetőséggel
  • Tankönyv ára: 25 000.- Ft/fő
  • Vizsgadíj: 40 000.- Ft/fő
A KÉPZÉS RÉSZLETEI
  • A képzés időtartama: 960 óra. mezőgazdasági középfokú végzettséget ad
  • Elmélet : 40%
  • Gyakorlat: 60%
  • A képzések 1 hétköznapi és 1 hétvégi elfoglaltságot jelentenek hetente.
  • Az elméleti képzés 17-20 óráig, a gyakorlati képzés szombati napokon 8-14- óráig tartanak.
  • Mind az elméleti , mind a gyakorlati előadásokról, foglalkozásokról videó felvétel készül, melyet a képzésen résztvevő megkap elektronikusan, visszanézhető formában.
  • A megengedett hiányzás mértéke 20%. A megengedett hiányzás túllépése esetén a képzésen résztvevő a vizsgagaranciáját veszíti el.

Személyesen: 4400, Nyíregyháza, Kemecsei út 14/a
Telefonon: +36 42/430-313
E-mailen: kepzesinfo@videkert.hu
Nyilvántartásba vételi szám: E/2021/000146

kistermelői élelmiszer-előállító

OKTATOTT TÁRGYAK:

  • Élelmiszeripari áruismeret kistermelőknek

  • Kistermelői tartósítási módok
  • Kistermelői zöldség-és gyümölcsfeldolgozás
  • Kistermelői húsfeldolgozás
  • Kistermelői sütő, – cukrász-és édesipari termékek előátállítása
  • Erjedésipari és jövedéki ismeretek alapjai kistermelőknek
  • Kistermelői tejtermékek és sajt előállítása
  • Higiénia és minőségbiztosítás kistermelőknek
  • Üzemgazdaság, ügyvitel
  • vendéglátás
  • Falusi vendégfogadás
  • Foglalkozás I-II.

A kistermelői élelmiszer-előállító képzési tematika

Élelmiszer áruismeret kistermelőknek

  • Növényi eredetű alapanyagok
  • Állati eredetű alapanyagok
  • Egyéb alkotók
  • Mikrobiológia
  • Mikroorganizmusok élettevékenysége
  • Káros és hasznos mikróbák
  • Mikróbák elpusztításának lehetőségei
  • Élelmiszerek romlása,
  • Táplálkozásélettan,
  • Táplálék felvétele, emésztés, anyagcsere folyamatok
  • Élelmiszerek táplálkozás élettani értékelése
  • Táplálkozási szokások, helyes táplálkozás

Kistermelői tartósítási módok

  • Fizikai tartósítás
  • Kémiai tartósítás
  • Biológiai tartósítás
  • Csomagolás
  • Tartósítás gyakorlat
  • Vizsgálatok

Kistermelői zöldség- és gyümölcsfeldolgozás

  • Zöldségfélék,

  • Gyümölcsök,
  • Zöldség-gyümölcsfeldolgozás műveletei
  • Zöldségfeldolgozás eszközei, gépei, munkavédelmi előírásai
  • Zöldség-, gyümölcskészítmények technológiája
  • Zöldség-, gyümölcsfeldolgozás gyakorlat,
  • Gyümölcskészítmények,
  • Savanyúságok,
  • Házi receptek, újdonságok,
  • Szakmai számítás

Kistermelői húsfeldolgozás

  • Vágóállatok szervezeti felépítése

  • Vágóállat fajok, fajták
  • Vágóüzem munkavédelmi és balesetvédelmi előírásai
  • Vágástechnológiák
  • Vágási fő-és melléktermékek felhasználhatósága
  • Húsipari gyakorlat,-elsődleges feldolgozás
  • Másodlagos feldolgozás,
  • Konyhatechnikai műveletek,
  • Hulladékkezelés,
  • Szakmai számítás, dokumentálás

Kistermelői sütő- cukrász- és édesipari termékek előállítása

  • Sütő-, cukrászipar felhasznált anyagai

  • Sütőipari műveletek
  • Cukrászati műveletek
  • Felhasznált eszközök és gépek
  • Száraztésztagyártás
  • Cukorka készítés
  • Tartóssütemények előállítása
  • Különleges termékek
  • Sütő- cukrász, édes gyakorlat
  • Sütőipari termékek készítése
  • Cukrászipari termékek készítése
  • Édesipari termékek készítése
  • Szakmai számítások

Édesipari és jövedéki ismeretek

  • Söripar alapanyagai

  • Malátagyártás
  • Sörkészítés technológiája
  • Sörkészítés eszközei, gépei
  • Gyümölcsborok készítése
  • Gyümölcspárlatok készítése
  • Egyéb alkoholos italok készítése
  • Kézműves sörök készítése- gyakorlat
  • Gyümölcsbor-, párlat-, likőrkészítés- gyakorlat
  • Szakmai számítások

Kistermelői termékek és sajt előállítása

  • Tejipar alapanyagai

  • Tejtermékek készítése
  • Tejtermékek előállításának eszközei, gépei
  • Sajtkészítés technológiája
  • Túrókészítés technológiája
  • Sajt, és túrókészítés eszközei, gépei
  • Tejtermékek előállítása gyakorlat
  • Sajt, túró, és készítményeik előállítása gyakorlat
  • Szakmai számítás

Higiénia és minőségbiztosítás kistermelőknek

  • Személyi és környezeti higiénia

  • Tisztítás, fertőtlenítés
  • Általános jogi szabályozás
  • Minőségbiztosítás
  • Élelmiszerfeldolgozás biztonsága
  • Jogszabályok alkalmazása

Üzemgazdaság, ügyvitel

  • Üzemgazdasági alapfogalmak,

  • Vállalkozási alapismeretek,
  • Pénzügyi, adózási alapismeretek
  • Ügyviteli ismeretek,
  • Fogyasztóvédelmi alapismeretek

Vendéglátás

  • Idegenforgalmi alapismeretek

  • Vendéglátás fogalma, feltételei
  • Vendégfogadási feladatok
  • Vendéglátási tevékenység
  • Programok szervezése
  • kommunikáció

Falusi vendégfogadás

  • Falusi vendégfogadás általános kérdései

  • Falusi vendégfogadás tárgyi feltételrendszere
  • Falusi vendégfogadás szabályai
  • Programszervezés
  • Hagyományőrzés
  • Gyermekprogramok szervezése
  • Falusi vendégfogadás gyakorlat: – vendéglátás általános gyakorlata
  • Falusi vendégfogadás sajátosságai gyakorlat
  • Programok, gyermekprogramok szervezése gyakorlat
  • Családi gazdaság, vendégfogadás, falusi turizmus tanulmányozása