Magyar Vidékért

KÉRDÉSE VAN?

  KÉRDÉSE VAN?

  X

  MI A PRECÍZIÓS MEZŐGAZDASÁG?

  Ha végigtekint az elmúlt évek technológiai újításain, szembetűnő, hogy a mezőgazdasági szegmens óriási mértékben változik. A drónok megjelenése, a szatellit képek és a szenzorok használata teljesen átalakítják a gazdálkodás addig ismert, megszokott módját. 
  A mezőgazdaság modernizációja és az új, digitális technológia bevetése létrehozta a precíziós mezőgazdaságot.  

  A globális felmelegedés eredményeképp egyre nagyobb kihívásokkal néz szembe a mezőgazdaság: az extrém időjárásváltozások, a hosszú aszályok miatt a talaj minősége romlásnak indul, a növényállomány állapota pedig gyengül, így nagy feladat hozni a maximális teljesítményt.

  A precíziós mezőgazdaság olyan modern nézet, ami digitális technikák használatával figyeli és optimalizálja a termelés menetét, folyamatát. Ebben az esetben az optimalizálás a fő szempont!

  Vegyük például: ahelyett, hogy a műtrágyát egyenlően osztanánk el a terület egészén, ezen technikával, a mezőn belüli talajváltozások mérésével tudhatjuk, hová mennyi szükséges. Ezzel a műtrágya használatot optimalizált módon használjuk fel, amivel nem csak költséget és időt, környezeti hatásokat is csökkentünk.  

  A precíziós technika a tervezésben is nagy segítségünkre lehet: megfigyeli, méri és elemzi az egyes mezők és növények igényeit. A fejlett analizáló képesség és a robotika – légi felvételek, érzékelők és a kifinomult helyi időjárás előrejelzések mind-mind a munkánkat segítik. 

  Mennyire költséges a precíziós mezőgazdaság?

  Ha röviden és tömören akarunk fogalmazni: nagyobb befektetést igényel, de mindez hamar megtérül.

  A használható szoftverek, gépek, képzések mind-mind költségesek. A pontosan kiszámított és célzott kezelések, a növényvédőszerhasználat optimalizálása, a folyamatos mérések meghozzák a várt eredményt. 

  Mint minden másfajta technológia, a precíziós mezőgazdaság is fejlődik, ezáltal olcsóbbá és könnyebben használhatóvá válik.

  A biztonság és a kiszámíthatóság minden gazdálkodónak fontos, amit csak a technológia igénybevételével érhet el. 

  Valóban megéri áttérnie a precíziós mezőgazdaságra?


  Igen, mivel ez a fajta gazdálkodás manapság már egyre inkább támogatott és nyereséges. 

  Ahhoz, hogy hosszútávon versenyképes maradhasson, nem hanyagolhatja el a technológiai vívmányokat. 

  Gondoljon bele, hogy a gazdák többsége már áttért erre a szemléletre, de Ön még mindig a régi, hagyományos módszert alkalmazza. Ők tudják, hogy hol van szükség az öntözés szabályozására, több, vagy éppen kevesebb műtrágyára és növényvédő szerekre, ön pedig az egész területet kezeli. Ezzel a döntésével súlyos pénzeket veszíthet, nem beszélve a keletkező károkról és a rá fordított időről. 


  A gazdálkodást támogató dróntechnológia robbanásszerű elterjedését igazán csak napjainkban tapasztaljuk. A változás hirtelen jött, így nem véletlen, hogy sok kérdés fordul meg a fejében!

  Ha szeretne többet megtudni a dróntechnológiáról, olvassa el szakmai cikkeinket a témában!

  Drónos képzésekkel és dróneladással kapcsolatban is kereshet Minket!

  Ha bármilyen kérdés merül fel Önben a képzésekkel, illetve a drónokkal kapcsolatban, keresse drónpilótánkat az alábbi elérhetőségeken:


  Tóth Lajos Gergő
  +36 30/385-7459
  tothlajosgergo@gmail.com