Magyar Vidékért

KÉRDÉSE VAN?

  KÉRDÉSE VAN?

  X

  MÉZ ÉRTÉKESÍTÉSÉT BEFOLYÁSOLÓ TENDENCIÁK

  2018 augusztus A termelők felét érintette a méhpusztulás

  A hazai 25-30 ezer tonnás méztermelés idén akár 5000 tonnával is csökkenhet. Az élelmiszerbiztonsági hatóság is vizsgálja az okokat, de egyelőre nem tudni, pontosan mi történt.

  A méhek a Föld érzékeny jelzőrendszerei, apró, szorgos háttérmunkásai. Az ember kihasználja őket, de még mindig nem értékeli szerepüket a maga teljességében. Nem a méz a legfontosabb adományuk számukra, hanem a beporzás és a súlyos szennyezések jelzése. Kontinensünkön a termelt élelmiszerek háromnegyede függ a beporzástól. A mostani méhpusztulás is jelzi, hogy a környezetre – így magunkra is – káros gyakorlatot folytatunk a kemizálás terén. Méztermelésünk mintegy háromnegyede exportra kerül, ami erős nemzetközi piaci függést jelent.

  A globális mézpiac azonban súlyosan „szennyezett” a nem valódi mézek által. Az ez elleni küzdelemben az EU szintjén élen járunk, de a sikerekért még sokat kell küzdenünk .A belföldi mézpiac erősítése minden szempontból fontos. A fogyasztás növekszik, de még nem érte el a korlátait.

  A közvetlen értékesítés növelése e kiemelten bizalmi termék esetében nagy jelentőségű, mint ahogy a fogyasztói szokásokba való szélesebb körű beillesztés is.

  Nagyon fontos és súlyos kérdés az, hogy a felvásárlási és a piaci mézárak közötti mintegy ezer forintos kilónkénti különbség a méhészek zsebébe kerüljön.

  Ezen elemzés keretein messze túlmutat a magyarországi méhészet problémáinak és lehetőségeinek számbavétele, de a szervezettség, szabályozottság, a koncentráltság növelése elengedhetetlen ahhoz, hogy sikeres maradjon az ágazat által.

  Forrás: Erste Agrár Kompetencia Központ Erste Agrár Szemle, Az Erste Bank Hungary Zrt. Agrár Kompetencia Központjának agrárgazdaságra specializált elektronikus havi hírlevele Felelős szerkesztő: Fórián Zoltán, vezető agrárszakértő, agromegoldások@erstebank.hu