Konzervgyártó képzés
komplex élelmiszeripari alapképzés felnőttképzés keretében
Képzésünk olyan tartósítóipari eljárások iránt érdeklődő felnőtteknek ajánlott, akik:
- a maga termelte zöldséget-gyümölcsöt kívánja tartósítani
- egyedi minőségű terméket akar előállítani
- zöldség-, és gyümölcs termelők szabadpiacon már nem eladható termékeinek hasznosítását maguk akarják megoldani feldolgozással
Miért értékes a konzervgyártó képzés?
- mert a maga termelte zöldség és gyümölcs termelvények nem maradnak eladatlanul, a friss piaci értékesítést követően fel is tudja dolgozni felesleget, amely hosszú távon tárolni tud
- megtermelt alapanyagai úgymint zöldségek, gyümölcsök, illetve húsok feldolgozásából gazdasága extra profitot termelhet az alapanyag értékesítéshez képest.
- elméleti óráink személyesen vannak megtartva, de online is követhető, visszanézhető
- gyakorlati képzésünk személyesen, általunk biztosított gyakorlati helyszínen történik.
- oktatóink sok éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek a feldolgozás területén
- a képzés elvégzése után önálló feldolgozó ipari vállalkozást indíthat
- kistermelőként feldolgozhat és értékesíthet a maga megtermelt és feldolgozott termékekből (Részletek itt)
- egyéni vállalkozóként önálló vállalkozást is indíthat, és értékesítheti üzletekben, vásárokon, piacokon a termékei
A KÉPZÉS MEGKEZDÉSÉNEK FELTÉTELEI:
- alapfokú, 8 általános iskolai végzettség
- alkalmassági követelmények: Foglalkozásegészségügyi alkalmassági vizsgálat : szükséges
A VIZSGÁRA BOCSÁTÁS FELTÉTELEI:
- Modulzáró vizsgák (tananyag egységenként) eredményes teljesítése
- A képzés formája: csoportos képzés
A KONZERVGYÁRTÓ KÉPZÉS RÉSZLETEI:
A legfontosabb 6 tananyaegységekre épül:
- A tartósítóipari termek készítés alapjai
- Gyümölcs készítmények gyártása
- Zöldség és főzelék készítmények
- Állati eredetű nyersanyagokból elállított termékek
- Tartósítóipari gépek
- Munkabiztonság
A KÉPZÉS ÓRASZÁMA: 402 ÓRA
A tartósítóipari termék készítés alapjai témakör elsajátítása során megismerheti:
- A tartósítóipar nyersanyagait és rendszerezését
- A tartósítóipari gyártás műveleteit
Gyümölcskészitmények gyártása témakör elsajátítása során képes lesz:
- Befőttek gyártására
- Gyorsfagyasztott gyümölcsök készítésére
- Lekvárok gyártására
- Üdítő italok, gyümölcsitalok, gyümölcslevek, gyümölcsszörpök készítésére
- Csökkentett energia tartalmú készitmények, biokészitmények előállítására.
- Aszalt gyümölcsök, különleges gyümölcs készítmények gyártására.
Zöldség és Főzelékkészitmények témakör elsajátítása során képes lesz:
- Gyorsfagyasztott zöldség készítmények hőkezelésére
- Főzelékkonzervek előállítására
- Zöldségpürék,-levek előállítására
- Savanyúságok, saláták előállítására
- Zöldségszáritmányok gyártási folyamatára
Állati eredetű nyersanyagokból előállított termékek témakör elsajátítása során képes lesz:
- Hús és baromfi, valamint hal készítmények gyártására
- Húskonzervek
- Bébiételek,
- Pástétomok, félkész és konyhakész ételek előállítására.
Tartósítóipari gépek témakör elsajátítása során megismerheti a tartósítóiparban alkalmazott:
- anyagmozgató
- nyersanyag előkészítő
- jellegformáló
- befejező tartósító
- csomagolási(raktári)műveletek gépeinek és berendezéseinek működési elvét
- felépítését
- biztonságtechnikai előírásait
- üzemeltetését
- tisztítási rendszerét
- a gyártás során keletkező melléktermékek, hulladékok szakszerű kezelését!
Munkabiztonság témakör elsajátítása során a résztvevők megismerik:
- a munkavégzés szabályait,
- munkakörülményeket,
- a veszélyforrások felfedését, ezek megszüntetését
KÉPZÉSSEL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓK:
Képzés helyszíne: személyes jelenléttel Nyíregyháza
Gyakorlat helyszínei:
Megyénként kerülnek a gyakorlatok megszervezésre.
- frissen préselt gyümölcs-zöldséglevek üzem
- befőttgyártó üzem
- lekvárfőző üzem
- savanyító üzem
- húsfeldolgozó üzem