Miért kell ismereteket szerezni, azaz tanulni?

Nagyszüleinknek elég volt 1 szakmát kitanulni, megélt belőle egy életen át, tisztességgel, kistafírungozta gyermekeit és útnak indította őket.
Ma egy egyre gyorsuló világban élünk, ahol a változás csak a biztos, és az is egyre gyorsabban jön. Kapkodjuk a fejünket, hogy a konkurencia már megint elhúzott mellettünk, a hatékonyabb külföldi gazda termékét, élelmiszerét veszi meg az én szomszédom a boltban.
Nem a lemaradás a baj, hanem az, ha

  • nem vesszük észre, hogy lemaradtunk, és
  • nem is tudjuk, mit kellene tennünk ezzel kapcsolatban. Legalább értsük meg, hogy mi történik körülöttünk, illetve hogyan versenyezhetünk a konkurenciával, hogy lesz piacos a termékem, hogy kerül el külföldre, hogy élek meg belőle, mit lehet tenni, ha azt akarom, hogy a gyermekem is ebből éljen meg.

És ha már látjuk magunkat a piacon, látjuk hogy hol vagyunk, akkor láthatjuk azt is, hogy merre tudunk kilépni, melyek azok a pontok, ahol erősödni tud a gazdaságunk, és ahol nekünk, mint embernek fejlődni kell tudni.

Vannak okos gépeink, amihez hozzáértés kell, hogy kihasználjuk minden benne levő potenciált.
Ma a precíziós eszközeink adta lehetőségek 50%-át sem használjuk ki, hozzá nem értés híján.
Ismeret, megismerés, tapasztalat szükséges.

Miért jó nálunk tanulni?

A Magyar Vidékért Kft-nél mi arra törekszünk, hogy ne olyan tanfolyamaink legyenek, amelyeken az oktatott tananyagok már rég elavultak.
Együttműködő partnereinkkel minden olyan technológiát, új dolgot, ismeretet, információt oda tudunk adni, ami jelenleg a legnagyobb hasznára válik a gazdálkodónak.
Szakmai napjainkon is előadóink gyakorlott szakemberek.

Változik az OKJ!

Az OKJ 2020-tól megváltozik!
Az OKJ változásával csak iskola rendszerben (2-3 év alatt) lesz elvégezhető bármilyen mezőgazdasági és egyéb ALAP képzés, ami azt jelenti hogy csak az alapképzés elvégzése után, az arra ráépülő képzéseket lehet elvégezni felnőttképzésben.

Annak ajánljuk elvégezni, egy ALApképzést, aki:

  1.  A közeljövőben tervez a gazdaságában valamilyen specializációt bevezetni, pl. biogazdálkodás. Az OKJ változása után nem lesz lehetősége csak iskolapadba ülve egy alapképzést elvégezni, és majd utána a specializációt megszerezni. Tévedés ne essék, az Aranykalászos gazda képzés NEM alapképzés, az a Gazda képzésnek egy rész – szakképesítése!Az Aranykalászos gazda bizonyítvány birtokában nem tud, illetve most sem tud specializáló képzéseket elvégezni!
  2. A közeljövőben tervezett, Családi Mezőgazdasági Vállalkozások (CSMV) létrehozásával, az őstermelői tevékenység tényleg csak azokra fog korlátozódni, akik csak a megtermelt felesleges terményeiket viszik ki a piacra, és az adómentes értékhatárig származik belőle jövedelmük, tehát nem a mezőgazdaság a fő bevételi forrásuk.
    A létrejövő új CSMV, egy vállalkozási forma, amely már jogi személyiséggel rendelkezne, átmenetként a személyegyesítő (betéti társaság, kkt) és a tőkeegyesítő (kft) vállalkozási formák között. Az alapvető újdonságot az jelentené, hogy működése során a „csmv” nem minősülne gazdasági társaságnak, de jogi személyiségű vállalkozási forma.
    Míg az őstermelői igazolvány váltásához nem feltétel a mezőgazdasági végzettség, a CSMV-knél mivel jogi személyiségű vállalkozás, meg sem alakulhat CSMV-vé, a vállalkozások alapításánál szükséges feltételek hiánya esetén, mint pl: végzettség. Az Aranykalászos gazda igen, megfelelő mezőgazdasági végzettség lesz ehhez, de egy tevékenységi kör bővüléshez a közeljövőben, már nem lesz elég, mert nem ALAPképzés.

Szerezzen meg most legalább egy ALAPképzést, ami pl. a GAZDA, erre alapozva jöhet az OKJ változás, a CSMV, tovább tud majd lépni.

Alap Szakképesítés megnevezéseRész-szakképesítés megnevezéseSzakképesítés-ráépülés megnevezése
GazdaMezőgazdasági munkásBiogazdálkodó
Aranykalászos gazda
Húsipari termékgyártóCsontozó munkásSpeciális állatfeldolgozó
Vágóhídi munkás
Bolti hentes
Húskészítmény gyártó
Élelmiszeripari higiéniai és minőségbiztosítási munkatárs
KertészKerti munkásGyógy- és fűszernövénytermesztő
Zöldség- és gyümölcstermesztő
Kistermelői élelmiszerelőállító, falusi vendéglátóFalusi vendéglátó 
Kistermelői élelmiszerelőállító
Méhész  
Mezőgazdasági gépész Mezőgazdasági gépjavító
Tejipari szakmunkásSajtkészítő 
Tejtermékgyártó

Aktuális Képzések