Telefon: +36 42/430-313
E-mail: kepzesinfo@videkert.hu
Húskészítmény gyártó képzés a minőségi kistermelői és kézműves termékek előállításához
Hozzáadott érték megteremtése az állattartásban a feldolgozással érhető el.A képzéssel megszerezhető tudás és tapasztalat:
- Receptúrák
- Minőségi standardok
- Gépészeti megoldások
- Működő és bevált technológiák
Ez a képzés hivatalosan elfogadott a húsfeldolgozási tevékenység végzéséhez
Kistermelői, kézműves feldolgozó üzemi gyakorlatokon működés közben tapasztalja meg a feldolgozási folyamatokat
A Nebih-nek való jogszabályi megfelelőségre vonatkozó ismeretek fontos része a képzésnek
Kisüzemi technológiák, műszaki megoldások a képzésen
Egy képzés a sikeres húsfeldolgozáshoz!
A gyakorlatokat kistermelői és kézműves üzemekben tartjuk, melyek nem csupán üzemlátogatások. Saját üzem létrehozásához a Nébih ellenőrzésekre is felkészítünk, így nem érhetnek váratlan meglepetések. A vizsgát is mi szerevezzük így, minden egy helyen van, ami az üzem kialakításához, működtetéséhez szükséges.
Online elmélet
Személyes gyakorlat
Mivel a képzés felnőttképzés formájában valósul meg, ezért az elméletet online formában valósítjuk meg, heti 2-3 alkalommal, délutánonként.
A gyakorlatok pedig személyes részvételt igényelnek, kistermelői üzemekben.
Ismerd meg képzésünket!
Mikrobiológiai és minőségbiztosítási ismeretek – 18 óra
- Értékét a higiéniai megfelelőség adja, amely a fogyasztói bizalom alapja
- A tantárgy a hús feldolgozásban fenyegető mikroorganizmusok és élősködők szaporodás gátlására elletve elpusztítására alkalmazott módszereket mutatja be. A tantárgy foglalkozik az Élelmiszer-biztonsággal a feldolgozás során.
- Ennek hatása a NEBIH felé a higiéniai megfelelőség és az Élelmiszer-biztonság biztosítása.
-
-
Vágóállat-ismeret – 18 óra
- Értékét a vágóállatok felépítésének ismerete adja
- Ez a tantárgy tárgyalja a vágóállatok felépítését, szervrendszerét, ehető belső szervek bemutatását.
- Az állati testtájainak, szöveteinek megfelelő ismerete ad lehetőséget a belőlük készített termékek sokféleségére.
-
Gyártástechnológiai alapműveletek és gépek – 131 óra
- Itt azok a technológiák vannak bemutatva, hogy milyen végtermék előállításához milyen alkalmazott technológiai műveletek és gépészeti megoldások léteznek
- A tantárgy tartalmazza az aprítás-, keverés-, pépkészítés-, finomaprítás-, töltés, formázás-, hőkezelés-, visszahűtés-, szárítás, füstölés-, sózás és pácolás technológiai műveleteit.
- A tantárgy tartalmaz gazdaságossági számításokat a hatékonyság és az eladhatóság jegyében
- A technológiai eljárások sokféleségének ismerete lehetőséget ad az alaptermékből készíthető végtermékek sokszínűségére.
Hőkezeléssel tartósított töltelékes húskészítmények előállítása – 36 óra
Értékét ennek a tantárgynak a gyártástechnológia apró részletekbe menő bemutatása és a receptúrák adják.
A tantárgy tartalmazza a
-
-
-
-
- Vörösáruk gyártástechnológiáját
- Felvágottak gyártástechnológiáját
- Füstölt, főtt kolbászok gyártástechnológiáját
- Belsőségből készült húskészítmények gyártástechnológiáját. A gyártástechnológia minden esetben magában foglalja a munkafolyamatokat, receptúrát, gépészeti megoldásokat, hibák kiküszöbölését, higiéniai eljárásokat, élelmiszerbiztonsági lépéseket, a megfelelőség érdekében.
-
-
-
Nyers töltelékes húskészítmények előállítása – 27 óra
- Értékét ennek a tantárgynak a gyártástechnológia apró részletekbe menő bemutatása és a receptúrák adják.
- A tantárgy tartalmazza a
- A gyártástechnológia minden esetben magában foglalja a munkafolyamatokat, receptúrát, gépészeti megoldásokat, hibák kiküszöbölését, higiéniai eljárásokat, élelmiszerbiztonsági lépéseket, a megfelelőség érdekében.
-
Pácolt termékek előállítása – 27 óra
-
- Értékét ennek a tantárgynak a gyártástechnológia apró részletekbe menő bemutatása és a receptúrák adják.
- A tantárgy tartalmazza a
- Hagyományos pácolási technológiákat
- Gyorspácolási technológiákat
- A gyártástechnológia minden esetben magában foglalja a munkafolyamatokat, receptúrát, gépészeti megoldásokat, hibák kiküszöbölését, higiéniai eljárásokat, élelmiszerbiztonsági lépéseket, a megfelelőség érdekében.
Étkezési zsír, tepertő és étkezési szalonna előállítása – 18 óra
- Értékét ennek a tantárgynak a gyártástechnológia apró részletekbe menő bemutatása és a receptúrák adják.
- A tantárgy tartalmazza a
- A gyártástechnológia minden esetben magában foglalja a munkafolyamatokat, receptúrát, gépészeti megoldásokat, hibák kiküszöbölését, higiéniai eljárásokat, élelmiszerbiztonsági lépéseket, a megfelelőség érdekében.
-
Ismerd meg képzésünket!
Mikrobiológiai és minőségbiztosítási ismeretek – 18 óra
- Értékét a higiéniai megfelelőség adja, amely a fogyasztói bizalom alapja
- A tantárgy a hús feldolgozásban fenyegető mikroorganizmusok és élősködők szaporodás gátlására elletve elpusztítására alkalmazott módszereket mutatja be. A tantárgy foglalkozik az Élelmiszer-biztonsággal a feldolgozás során.
- Ennek hatása a NEBIH felé a higiéniai megfelelőség és az Élelmiszer-biztonság biztosítása
Vágóállat-ismeret – 18 óra
- Értékét a vágóállatok felépítésének ismerete adja
- Ez a tantárgy tárgyalja a vágóállatok felépítését, szervrendszerét, ehető belső szervek bemutatását.
- Az állati testtájainak, szöveteinek megfelelő ismerete ad lehetőséget a belőlük készített termékek sokféleségére
Gyártástechnológiai alapműveletek és gépek – 131 óra
- Itt azok a technológiák vannak bemutatva, hogy milyen végtermék előállításához milyen alkalmazott technológiai műveletek és gépészeti megoldások léteznek
- A tantárgy tartalmazza az aprítás-, keverés-, pépkészítés-, finomaprítás-, töltés, formázás-, hőkezelés-, visszahűtés-, szárítás, füstölés-, sózás és pácolás technológiai műveleteit.
- A tantárgy tartalmaz gazdaságossági számításokat a hatékonyság és az eladhatóság jegyében
- A technológiai eljárások sokféleségének ismerete lehetőséget ad az alaptermékből készíthető végtermékek sokszínűségére
Gyártástechnológiai alapműveletek és gépek – 131 óra
- Itt azok a technológiák vannak bemutatva, hogy milyen végtermék előállításához milyen alkalmazott technológiai műveletek és gépészeti megoldások léteznek
- A tantárgy tartalmazza az aprítás-, keverés-, pépkészítés-, finomaprítás-, töltés, formázás-, hőkezelés-, visszahűtés-, szárítás, füstölés-, sózás és pácolás technológiai műveleteit.
- A tantárgy tartalmaz gazdaságossági számításokat a hatékonyság és az eladhatóság jegyében
- A technológiai eljárások sokféleségének ismerete lehetőséget ad az alaptermékből készíthető végtermékek sokszínűségére
Hőkezeléssel tartósított töltelékes húskészítmények előállítása – 36 óra
Értékét ennek a tantárgynak a gyártástechnológia apró részletekbe menő bemutatása és a receptúrák adják.
A tantárgy tartalmazza a
- Vörösáruk gyártástechnológiáját
- Felvágottak gyártástechnológiáját
- Füstölt, főtt kolbászok gyártástechnológiáját
- Belsőségből készült húskészítmények gyártástechnológiáját. A gyártástechnológia minden esetben magában foglalja a munkafolyamatokat, receptúrát, gépészeti megoldásokat, hibák kiküszöbölését, higiéniai eljárásokat, élelmiszerbiztonsági lépéseket, a megfelelőség érdekében.
Nyers töltelékes húskészítmények előállítása – 27 óra
- Értékét ennek a tantárgynak a gyártástechnológia apró részletekbe menő bemutatása és a receptúrák adják.
- A tantárgy tartalmazza a
- A gyártástechnológia minden esetben magában foglalja a munkafolyamatokat, receptúrát, gépészeti megoldásokat, hibák kiküszöbölését, higiéniai eljárásokat, élelmiszerbiztonsági lépéseket, a megfelelőség érdekében.
Pácolt termékek előállítása – 27 óra
Értékét ennek a tantárgynak a gyártástechnológia apró részletekbe menő bemutatása és a receptúrák adják.
A tantárgy tartalmazza a
- Hagyományos pácolási technológiákat
- Gyorspácolási technológiákat
- A gyártástechnológia minden esetben magában foglalja a munkafolyamatokat, receptúrát, gépészeti megoldásokat, hibák kiküszöbölését, higiéniai eljárásokat, élelmiszerbiztonsági lépéseket, a megfelelőség érdekében.
Étkezési zsír, tepertő és étkezési szalonna előállítása – 18 óra
- Értékét ennek a tantárgynak a gyártástechnológia apró részletekbe menő bemutatása és a receptúrák adják.
- A tantárgy tartalmazza a
- A gyártástechnológia minden esetben magában foglalja a munkafolyamatokat, receptúrát, gépészeti megoldásokat, hibák kiküszöbölését, higiéniai eljárásokat, élelmiszerbiztonsági lépéseket, a megfelelőség érdekében.
Mit fog tapasztalni a képzésen?
Ezen tantárgyak elvégzése után biztosan nem fog elkövetni technológiai hibákat, mivel a képzésen már működő, bevált, sikeres termékelőállítási technológiákat mutatunk be.
-
Mitől lesz pont jó a füstölt áru, a virsli a többi termék?
-
Mitől lesz eladható, költséghatékony és versenyképes?
-
Látni fogja, hogyan egyszerűsödik le minden termék előállítása, amennyiben a megfelelő technológiát alkalmazza. A megfelelő eljárás nem bonyolult, ellenben hatékony.
A Magyar Vidékért csapata a képzés mögött
2002 óta támogatjuk partnereinket mezőgazdasági képzésekkel, támogatás igénylésekkel illetve pályázatokkal segítettük beruházásokat a mezőgazdaságban partnereink számára.
A megváltozott gazdasági helyzetek megkövetelik a mezőgazdaságban a hozzáadott érték megteremtését gazdálkodói partnereinknél is.
Ebben vagyunk ismét partnerei annak a gazdálkodói közösségnek, amely eredményes akar lenni a változó piaci és gazdasági körülmények ellenére is.
Gazdasága számára a feldolgozás megvalósítja a gazdasági több lábon állást.
A feldolgozásban közreműködők:
Hernáczki Ibolya Magyar Vidékért Kft – Alapító, ügyvezető
Oroszné Szűcs Ilona – Képzési Osztály vezető
Hliváné Lemák Anikió – Felnőttképzési munkatárs
Papp Mihály – Élelmiszeripari technológus
Pataki Dóra – Pályázati munkatárs
Nagyné Bacskai Ágota – Pénzügyi munkatárs
Molnár Barbara – Támogatás igénylési munkatárs
Végezze el a Húskészítmény gyártó képzést!
Ha most választ
Annak a jelenleg szűk kistermelői, kézműves körnek lehet a tagja, akik kiszolgálják a nagyobb környezetük minőségi termékek iránti igényét, élelmiszeripari beruházásaihoz 50% pályázati támogatást is kaphat!
Lépjen a kisüzemi, kézműves terméket előállító feldolgozók sorába!
3 egyszerű lépést kell megtennie ahhoz, hogy jelentkezzen…
az alábbi ürlapon jelezze felénk részvételi szándékát
kollégánk tájékoztatja önt 24-48 órán belül a képzés indulásáról
szerződéskötés után el is indulhat a Húskészítmény gyártó képzésen
Jelentkezzen most!
Akik már elvégezték képzésünket
„Pont azt kaptam, amit ígértek, sőt, sok hasonló emberrel ismerkedtem meg. A képzés után sem leszek egyedül, mivel beruházásban, a technológiában is kapok további segítségeket a Magyar Vidékérttől.”
János
„Nagyszerű csapat, imádom a gyakorlatokat, ami nem csak üzemlátogatás volt. Valódi tapasztalat, valódi segítség fűszerezésben, ízek összeállításában, technológiában. Köszönöm!”
László
„Sok éve vagyok kistermelő, de nagyon sok újat tanultam. Már az első előadáson rájöttem olyan apró dolgokra, amire nem is gondoltam, hogy úgy kellene tennem, és valóban! Az első előadáson után azt mondtam, hogy már megérte! Köszönöm!”
Csaba
20 éves tapasztalattal a hátunk mögött
elkötelezettek vagyunk a feldolgozóipari felnőttképzések iránt.
Gyakran ismételt kérdések
Hol lesznek megtartva a gyakorlati foglalkozások?
A gyakorlati foglalkozások mindig a képzésre jelentkező lakhelyének megyéjében, vagy a szomszédos megyében vannak megtartva. A lényeg, hogy nem kell átutazni a fél országot a gyakorlat miatt. A gyakorlatok kisüzemi gyakorlatokat foglalnak magukban, tehát nem a nagyüzemekben töltik el a gyakorlatot. Kisüzemi gyakorlatot szereznek. A szombat piaci nap elve miatt vagy vasárnap vagy hétköznap, ez gyakorlati hely függő.
Hol lesznek megtartva az elméleti képzések:
Az elméleti képzések mindig online formában vannak megtartva, délutánonként, hetente 2-3 alkalommal. Ez lehetőséget ad nekünk is, hogy az ország leg különbözőbb helyein lakó legkiválóbb oktató is rendelkezésre álljon, és ne függjön az előadás a távolságok leküzdésétől.
Drága a képzés?
- Szorozza meg gazdasága 1 éves bevételét minimum 40%-al. Ha a képzés ára meghaladja a plusz bevételből nem tudná kifizetni 4-szer ezt a képzést, akkor valóban drága a képzés.
- A képzés arra való, hogy Önnek jövedelmet (nem csupán pénzt) termeljen
Délutánokat és hétvégéket kell rá áldozni?
- igen , az elméleti képzés heti 2 alkalommal van megtartva a gyakorlatok pedig szombatonként (nem minden szombaton
Drága a feldolgozó üzemi beruházás?
- Az összeállított technológia függvényében változik az ára.
- A beruházást előfinanszírozott, vagy utófinanszírozott pályázatokkal meg lehet támogatni, 50-85 %-ban.
Nincs munkaerő a feldolgozási tevékenység végzésére?
- termelőink között vannak olyanok, akiknél termelés és a feldolgozás 1 kézben van, nekik egyedül kell megoldaniuk a termelést és feldolgozást is
- van olyan termelő üzem, amikor a család tagjai osztoznak a termelési, a feldolgozási és az értékesítési feladatokon, ez ésszerű a családon belül
- és van továbbá alkalmazottakkal működő termelő üzem is, ahol ez nem gond
El kell járni a képzésre?
- az elméleti képzési rész, élőben online van megtartva, idő és pénztárcakímélő megoldás, de interaktív, vagyok ugyanúgy lehet kérdezni, mint ha egy teremben lennének együtt
- a gyakorlaton igen, személyesen kell megjelenni, de ezt imádják a képzésen résztvevők
Tanulni kell?
- kérdezni kell az órán
- meg kell érteni az élelmiszeripari összefüggéseket és logikákat
- és gyakorolni kell
Nem tudja, hogy kik felé fog értékesíteni?
az élelmiszerpiac nagysága: 2022-ben a hazai GDP (bruttó hazai összes megtermelt áru értéke) 66 075 milliárd Ft volt, ennek 11%-át adta az élelmiszeripar. Ez azt jelenti, hogy 7268 milliárd Ft-ot tett ki a hazai élelmiszeripari termelés. Látható, hogy a hazai boltokban az élelmiszerek nagy része nem is hazai termék, tehát nem hazánkban állítják elő, akkor hozzá kellene adnunk ehhez a 7268 milliárd Ft-nyi magyarországon megtermelt élelmiszer értékhez legalább 40%-nyi (hogy ne mondjuk a dupláját) külföldről bejövő élelmiszer értéket, akkor megközelítőleg 10000 milliárd Ft-ot költ a lakosság és a közétkeztetés élelmezésre, és ez el is fogy hazánkban. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a magyar fogyasztóknak szánjuk a feldolgozott termékeket, ugyanis az élelmiszer piac hatalmas. Ehhez az kell, hogy a minősége, az előállítás higiéniája, az áruvá készítése, tetszetőssége legyen olyan, mintha boltban vette volna. Arra van szükség, hogy a hazai fogyasztó megbízzon a hazai kistermelőktől, üzemektől szerzett termékben. Ezért kell a feldolgozás, a higiénia, az áruvá készítés. Ekkor el tudja adni, gond nélkül.
Egy dolog (legyen az üzem, ember, pénzügyek) ami nem nő, az valójában csökken.
Célunk, hogy partnereink növekedjenek, hozzáadott értékben, jövedelemben!Lépje meg a következő lépését!