GPS területmérés

a mezőgazdaságilag hasznosított területek valós méretének és elhelyezkedésének ismeretéhez, valamint a támogatható területének pontos meghatározása

A területalapú támogatások ellenőrzései során a legtöbb problémát és szankciót jelentő okot az igényelt táblák területének és elhelyezkedésének pontatlan bejelentése jelenti. A támogatás igénylésekor előnyösebb helyzetből indul, ha a földhivatal vagy a földmérő által kitűzött karók a tábla határán megvannak, azonban ha ezek hiányoznak, akkor a pontos területet, illetve a tábla határait csak becsülni lehet.

A földterület mérete az egyik legfontosabb alapvető adata bármilyen földrajzi objektumnak, legyen szó akár:

  • mezőgazdasági parcelláról,
  • erdőről,
  • természetvédelmi szempontból fontos területről,
  • tóról.

A területek és objektumok több céllal is felmérésre kerülhetnek, ami ezen célok mentén eltérő eredményeket adhatnak. Az egyes mezőgazdasági földterületek valós mezőgazdasági művelés alatt álló részeinek mérete a legtöbb gazdálkodó számára csak nagyságrendi becslésekből állnak. Azonban, a gazdálkodók számára több okból is fontos a mezőgazdaságilag hasznosított területek valós méretének és elhelyezkedésének megfelelő pontosságú ismerete, valamint – a támogatások vonatkozásában – a támogatható területének pontos meghatározása.

Manapság már mindenki számára ismert a GPS technológiát, ami az eddig ismert legpontosabb rádiójel alapú helymeghatározó rendszer. Ezek az eszközök és a hozzájuk kapcsolódó alkalmazások már mindennapjaink részeit alkotják – autóban, okostelefonokon.
Míg a napi használatú eszközöknél megengedett a néhány méter pontosságú helymeghatározás, addig a területalapú támogatásoknál ennél jóval pontosabb pozicionálás szükséges. Például a 2009-es AKG rendelet (61/2009. (V. 14.) FVM rendelet) szerint legalább 3 méteres pontossággal kell megadni a terület töréspontjainak pozícióját.

Annak érdekében, hogy Ön is meg tudjon felelni a követelményeknek, vegye igénybe GPS területmérési szolgáltatásunkat!

Kérdése van?

Hívja a 0620/534-9390-as számot, vagy küldjön e-mailt a kepzesinfo@videkert.hu e-mail címre, vagy kérjen visszahívást az alábbi űrlap segítségével:

Kérjen visszahívást!