Gépi talajmintavétel

1 méter alatti pontosságú GPS készülékekkel felszerelt gépekkel

Miért szükséges a gépi talajmintavétel?

A tápanyag-utánpótlás a termelési költségek jelentős hányadát teszi ki. Már a ráfordítások nagysága miatt is fontos odafigyelnünk, hogy műtrágyázáskor mi alapján hozzuk meg döntésünket, hiszen egy rosszul megválasztott műtrágya összetétellel amellett, hogy költséget generálunk, még az adott növény terméshozamához sem feltétlen járulunk hozzá. A talajvizsgálattal ezt a (költséges) döntésünket alapozzuk meg, ezért a szakszerű, reprezentatív talaj-mintavételezésen rendkívül sok múlik. Egy db átlagmintával több 10 tonna talaj tápanyag-ellátottságát reprezentáljuk. Nem mindegy, hogy átlagmintánk hány részmintából tevődik össze, valamint az, hogy a részminták állandóan az előírt mélységből származnak-e.

Gépi talajmintavétel – hogyan működik?

Mintavevő egységeink 1 méter alatti pontosságú GPS készülékekkel felszereltek, amelyekkel a mintavételezés első lépéseként a területfelmérést (azaz a minta terület lehatárolását) végezzük el. A felmérés az egységes területalapú támogatások ellenőrzésekor alkalmazott technológiával és pontossággal készül el, így az igénylésre közvetlen is felhasználható. A GPS technológia további előnye, hogy a mintavételi helyek koordinátái rögzíthetők, melyek így a későbbiekben (pl. a következő mintavételezés alkalmával) célirányosan újra felkereshetők, ezzel a technológiával kaphatunk pontos képet a táblák tápanyag-ellátottságának változásáról.

A mintavételi koordinátákhoz rendelt talajvizsgálati eredményekből színvonalas térképi anyag készíthető, amely alapjául szolgálhat a későbbiekben táblán belül differenciált input anyag (műtrágya, vetőmag, növény-védőszer) kijuttatás megvalósításához. Erről részleteket térinformatikai szolgáltatásoknál találhat.

Kérdése van?

Hívja a 0620/534-9390-as számot, vagy küldjön e-mailt a kepzesinfo@videkert.hu e-mail címre, vagy kérjen visszahívást az alábbi űrlap segítségével:

Kérjen visszahívást!