Erdődi Imre – Hajdúnánás – Biozöldség termesztés

Termelő:

Erdődi Imre Hajdúhadház Tel: 30/9580510

2000 óta foglalkozok biogazdálkodással, 27 ha-on Hajdúhadházon, 13-30 Ak-s termőföldön, 1 % alatti humusztartalommal. Kertészetem egy részét, 4 ha-t öntözöm. 20-30 féle zöldségfélét termelek, ami nagyon kézimunkaerő igényes, 4-5 ha-on, paprikát, batátát, sárgarépát, petrezselymet.

Kis mennyiségben sok féle zöldség is megtermelhető bioban, mindig van olyan munka ami időben megcsúszik, de egy normál időjárással meg lehet termelni. A sok fajta növényt azért termelem egyszerre, mert az alapvető elgondolásom az volt, hogy a biopiacon értékesítem, jó ára lesz, ha szélesebb lesz a szortiment, így ki is alakult. Gazdaságomban elég lenne egy optimális vetésforgó 5 növénnyel, ezért van még 5 ha sütőtök is, továbbá gabonaféle a vetésforgó miatt és olajos napraforgó.

Úgy kezdtem el biogazdálkodással foglalkozni, hallottam, hogy vegyszermentes tanfolyam indul Gödöllőn, és érdekelt, hogy hogyan lehet másképp is termelni mint eddig, ahogy örököltem, tanultam.

Az új iránti fogékonyság megvolt bennem, a folyamatos megújulás iránti érdeklődés. Hosszabb idő után biogazda képzésen vettem részt, majd a környezetemben pár biogazda tapasztalata alapján indultam el, ami nekem egy kapaszkodó és tájékozódás volt, hogy működik a biotermesztés!

Onnan sok információt kaptam, a gazdálkodásról és értékesítésről. Hogy megéri bioban termelni?

Nekem akkor még hosszú idő telt el mire megérte. Ennek több összetevője van, miért éri meg biogazálkodni.

Az egyik: fenntartható gazdálkodás folytatása, ami a talaj a termőföld megújuló termőképességét fokozza, ezzel nem merül ki a termőföld, mintha csak műtrágyáznánk monokultúrában, és ez hosszútávon mindenképpen jobb lesz a földnek, így hosszan fog teremni, szemben a műtrágyával kizsigerelt földdel, ott már annyi inputanyagot kell beleölni, hogy ez már csak arra lesz elég, hogy ne hagyja abba a gazda a termelést, de ebből most is csak az él meg akinek már 500-1000 ha-ja van. A kisebb gazdaságok ezen a fronton elvesztik a versenyképességi harcot, a fennmaradást, ezért keresi a más utat. A bioáru mindig eladható, több tudással folyamatos megújulással el lehet érni oda, hogy jó minőségű minőségi terméket, ugyanolyan szépet (mert a bio nem azt jelenti hogy férges, meg kicsi) termeljünk mint hagyományosban sokkal több tápértékkel, több ásványi anyaggal, amellyel a táplálkozás egészséget biztosít a fogyasztója számára. Itt a termelési költségek a kézimunka miatt drágább, minden inputanyag drágább, hozzájön még a tanúsítás költsége, így 20% -al is drágább az előállítás költsége tonnánként.

Teljes kiőrlésű lisztet is állítok elő a gabonából, kis malomban és értékesítem a biopiacon. Így a magasabb értékesítési ár kiegyenlíti a magasabb költségeket, de általában 2-szer akkora a felvásárlási vagy eladási ár a hagyományosénál. Kultúránként változik ez a különbség, kukoricánál nem kétszer akkora, hanem több. A nehézség a bioban maga az ember. Itt folyamatosan kell tanulni, fejleszti az embert magát, aki nem akar fejlődni, tanulni az ne kezdjen bele a biogazdálkodásba. Mivel verseny van a piacon, ma már csak az lehet paraszt, akinek tudása van. nem az van mint régen, hogy ne tanuljál fiam, jó leszel te parasztnak. Ma érteni kell az informatikához, a kereskedelemhez, a technológiához, biológiához. időt kell szakítani rá, és tanulni-tanulni- tanulni kell.

Meg kell erősíteni az embernek a hitét abban, hogy lehet biogazdálkodni, bízni kell a földjében. Annak a gazdálkodónak javasolom a biotermesztést, aki odateszi magát, a bioban csak azok maradnak meg, akikben megvan a termőföld az élet iránti alázat, földszeretete. A növényeket ápolni, a földet megművelni, mindent időben kell elvégezni, ha menni kell, menni kell.

Van, hogy 2 óra van gyomfésűzni, aki ezt figyelmen kívül hagyja, az utána sok százezerért kapáltathat. Ha betartja a technológiát, megjön a megélhetés és az eredmény. Ehhez viszont ismerni kell a növényeket, a fejlődési fázisokat. Azt javaslom azoknak a gazdáknak, akik most akarnak áttérni biogazdálkodásra, keressenek meg más biogazdálkodókat, ismerjék meg a másikat, van jó bio gazda és van rossz biogazda, de ne egy rossz biogazda eredményei alapján vonják le a következtetést, és keressen magának egy mentort.

A biotermesztés jövőjéről

Azt látom, hogy ennek van jövője. Keresztény szellemiségben, a természet hatalmas az ember parány. A 20. század a kémiáé volt, a 21. század már a biológiáé. Ha nem gazdálkodik helyesen, nem lesz 22. század. A biotermelés fel fogja váltani a hagyományost. Vannak bizonyos érdekek, lobbi érdekek, amik irányítanak még, de az egészség, jobban mondva a betegségek kikényszerítik, hogy legyenek egészséges élelmiszerek. Nagy változás előtt áll a mezőgazdaság, mert a biológiának van jövője, a kémiának már csak múltja van és jelene.