fbpx

Húsipari termékgyártó

2020. december 31. után megszűnik, iskola rendszerben végezhető el ez a képzés!

A TERMELŐ – FELDOLGOZÓ – KERESKEDŐ hármasa osztozik meg valamilyen arányban a végső fogyasztó által megfizetett áron.

Az arány attól függ, ki honnan tárgyal , kinek milyen az alku pozíciója és ki van közelebb, kinek van közvetlenebb hatása a fogyasztóra.

Alapanyagaink feldolgozásával a feldolgozó szegmens haszna is a termelőnél csapódik le, illetve alkalmas lesz az előállított terméke közvetlenül a fogyasztó felé való értékesítésre.

Ezt saját maga is megteheti, illetve Rövid Ellátási Láncon keresztül is.

Kinek ajánljuk ezt a képzést?

  • Olyan állattartó gazdálkodónak, aki saját állatállománnyal rendelkezik, és szeretné azt feldolgozni, hogy az alapanyag termelésből származó jövedelmét hozzáadott értéknöveléssel feldolgozással növelje. 
  • Húsüzemben dolgozó emberek részére.

Oktatott tárgyak:

    • 10891-16 Mikrobiológia, higiénia és minőségbiztosítás
    • 10927-16 Vágóhídi munka
    • 10928-16 Darabolás, csontozás
    • 10929-16 Másodlagos húsipari feldolgozás
    • 10930-16 Húsipari értékesítés
    • 11499-12 Foglalkoztatás II.
    • 11497-12 Foglalkoztatás I.

Tematika:

Mikrobiológia, higiénia és minőségbiztosítás
  • Mikrobiológia és higiénia,
  • Káros és hasznos mikroorganizmusok,
  • Vágóállatokra jellemző betegségek,
  • Élelmiszerrel kapcsolatos fertőzések, mérgezések,
  • Higiéniához kapcsolódó rendeletek, jogszabályok,
  • Személyi, eszköz és üzemhigiénia a húsiparban,
  • Tisztító-és fertőtlenítőszerek jellemzői, hatásuk, alkalmazhatóságuk,
  • Környezeti higiénia jelentősége a húsiparban,
  • Minőségbiztosítás, élelmiszerbiztonság,
  • ISO 22000 és HACCP rendszerek alapelvei az élelmiszeriparban,
  • Élelmiszerbiztonsági rendszerek nyomon követésének alapelvei,
  • Higiénia gyakorlati alkalmazása,
  • Higiéniai gyakorlat alkalmazása a vágási és gyártási folyamatok során.
Vágóhídi munka
  • Húsipari technológiák
  • Vágóállatok szervezeti felépítése
  • Vágóállatok fajok, fajták,
  • Vágóüzem munkavédelmi és balesetvédelmi előírásai
  • Vágástechnológiák
  • Vágási fő és melléktermékek felhasználhatósága,
  • Magaspálya teljesítmény számítása
  • Fő-és melléktermék kihozatali számítások
  • Húsipari gépek
  • Technológiai gyakorlat
Darabolás, csontozás
  • Sertés, marha, borjú, juh kereskedelmi bontása és konyhatechnológiai felhasználhatósága,
  • Sertés, marha ipari csontozása, kivágása, húsok osztályozása, 
  • pácolás, formázás
  • Csontozási veszteség és kihozatali számítások
  • Húsipari gépek
  • Hűtő, és fagyasztó berendezések, 
  • Daraboló gépek,
  • csontszerparátorok
  • Technológiai gyakorlat
Másodlagos húsipari feldolgozás
  • Tartósító eljárások,
  • Csomagolástechnológia
  • A húsüzem munkavédelmi és balesetvédelmi előírásai,
  • Gyártáselőkészítő, és gyártási alapműveletek, 
  • Pácolt, füstölt, füstölt-főtt, lángolt húsok gyártási műveletei,
  • Szalámifélék és szárazkolbászok gyártástechnológiája, 
  • étkezési szalonnafélék és étkezési tepertő gyártási műveletei
  • Húskonzervek gyártástechnológiája, 
  • Húsipari gépek
  • Húskészítmény csomagoló berendezések,
  • Zsírolvasztó, és zsírcsomagoló berendezések,
  • Élelmiszervizsgálat gyakorlat
  • Laboratóriumi alapismeretek
Húsipari értékesítés
  • sertés, marha, borjú, juh bolti bontásakor alkalmazott elnevezések,
  • Hús-és húskészítmények bolti tárolásának előírásai
  • Húskészítmények jelölésének szabályai, előírásai,
  • Húsipari gépek: Asztali darálók, szeletelők, 
  • Bolti anyagmozgató berendezések,
  • Vállalkozói és kereskedelmi ismeretek
  • Tőkehúsok, és húskészítmények elhelyezése a hűtőpultban,
  • Fagyasztott húsok elhelyezése a fagyasztókban,
  • Húskészítmények szeletelése, csomagolása, és kiszolgálása a pultnál
  • Nyershúsok darálása,  dagadó felszúrása,köröm darabolása
  • Nyugta vagy készpénzfizetési számla kitöltése, 

Foglalkozás I.-II

  1. Bemutatkozás idegen nyelven.
  2. Munkajogi ismeretek, munkaviszony létesítése, álláskeresés.

A képzésről:

A képzés megkezdésének szükséges feltételei: 

  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat (foglalkozás egészségügyi orvosi szolgálat végzi, tehát a háziorvosunk igazolása erre nem elegendő)

  • Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség

Órák látogatása, a képzés menete

  • Heti szinten 1 elméleti előadás és egy gyakorlati foglalkozás van tartva.
  • Óraszám 960 óra
  • Elméleti képzési idő aránya:     30%      288 óra
  • Gyakorlati képzési idő aránya: 70 %     672 óra
  • Megengedett hiányzás  mértéke: 20 %. 
  • A megengedett hiányzás mértékének túllépése esetén a résztvevő veszélyezteti a sikeres felkészülését a vizsgára, vizsgagaranciáját elveszíti. 
  • Vizsgagarancia: sikertelen szakmai vizsga esetén a résztvevő díjmentesen ismételten részt vehet egyszeri alakommal az érintett tananyagrész(ek) óráin, konzultációin, gyakorlatain, más folyamatban lévő csoportban.

A képzésen minimum indulók létszáma: 20 fő

Tanfolyam kezdések:

  • Nyíregyháza – 
  • Kihelyezett képzésre is van lehetőség, amennyiben a csoport létszáma eléri a 20 főt.
A  képzés díja:   315.000 Ft / fő (kamatmentes részletfizetési lehetőség van)
Tankönyv:             25.000 Ft / csomag
Vizsgadíj:              40.000 Ft / fő
Nyilvántartási szám: E/2021/000146

Információ és jelentkezés:

Magyar Vidékért Kft.

  • Személyesen: 4400, Nyíregyháza, Kemecsei út 14/a
  • Telefonon: +36 42/430-313,     30/908-58-69
  • E-mailen: kepzesinfo@videkert.hu
  • www.videkert.hu

    TOP