Dr. Terjéki József – Tiszajenő – Biokecske tartás

Termelő: Dr. Terjéki József Jász-Nagykun-Szolnok megye; Tiszajenő Tel: 0620 97 19 090 terjekij@gmail.com

1981 óta foglalkozok biogazdálkodással, a kezdetektől. 36 fejős kecském van, 1 tenyészbak, 9 ivartalanított kecske, növendék 35 db, nekik 8 ha szántón termelek takarmányt. Természetgyógyász is vagyok. Elmondhatom, hogy az állattartás bioban nem nehezebb mint a hagyományos termelésben, itt is legeltetni kell, a magam által megtermelt lucernát, szénát, gabonát eszik meg, nem vagyunk részei ennek az intenzív barbárságnak, ami ma folyik a mezőgazdaságban. Elsősorban nem anyagi szempontból termelem meg a terményeket, hanem a család miatt, és hogy tudom, egészséges élelmiszert eszek és adok másoknak. A termelési költségek nem többek mint hagyományosban.

A biopiacokon, de helyben is értékesítek. Nehézség nincs a bioban, de meg kell tanulni bánni az állatokkal. Mindenkinek javaslom az áttérést, a biora. Most miért kell vegyszerezni? Egy rendes kormány bírságolná és adóztatná a vegyszerezést. Fölösleges vegyszerezni teljesen, mert silány lesz ez a termék.

A Tsz idők előtt nem volt vegyszerezés a kisgazdaságokban, cukorrépát termeltek a szüleim és azt szállították a cukorgyárba. Tsz időben a vegyszerezéssel, műtrágyával a cukorrépa tele ment vízzel, aztán össze is rohadt a tárolás alatt, így abból kellett cukrot kapni a cukorgyáraknak.

A biotermesztés jövőjéről

Vannak kimutatások, hogy műtrágyázás hatására a növényekben kevesebb a szárazanyag tartalom, és nincs, amivel védekezzen a betegségek ellen, nincsenek Szalvesztrolok a növényeken.

Ez a zöldségekben és gyümölcsökben termelődő növényi védekező anyag, amelyek akkor jut szerephez, ha a növényt valamilyen külső támadás éri, pl. gombafertőzés vagy élősködők támadják meg. Nem termel a növény szalvesztrolt, ha mesterségesen megvédjük permetezéssel, gombaölő szerekkel. Ezzel pedig magunknak ártunk, mert a szervezetünk – hiába eszünk sok zöldséget, gyümölcsöt, – nem jut kellő mennyiségű tápanyaghoz, szalvesztrolhoz és ezzel elveszíti az ember is a lehetőséget a betegségekkel szembeni leghatékonyabb védőmechanizmusának a működésétől. Így, ilyen alapon működik a biotermesztés.

Javaslom, hogy ne az orvosokban és gyógyszerekben bízzanak, hanem legyenek egészségesek, termeljenek maguknak, a felesleget értékesítsék. Szövetkezzenek a bio gazdák, gabona félék, zöldségek, gyümölcsök, állati termékek előállítására. Ha valaki állatot akar tartani, alapozzon saját családi munkára.

Amennyiben közösen, 1 községben egységes minőséget elő tudnának állítani, közös teljefeldolgozót üzemeltetve az egységes árut akár közösen lehetne belföldön is értékesíteni, vagy akár exportálni is. Mert ez érték!