Bellus József – Nyíregyháza – Bioszántó

Termelő: Bellus József Nyíregyháza Tel: 0620/8247701

Én 1 éve foglalkozom biogazdálkodással, mert olyan földet vettem, ami már átállás alatt volt, ez 25 ha a gazdaságomból. Ezen kukoricát, olajretket termelek vetőmagnak, szöszös bükkönyt és lucernát. Területeim átlagban 18-20 Ak értékűek.

A biogazdálkodásból sok technológiai elemet, tapasztalatot vettem át, amit addig nem használtam a hagyományos termesztés során. Ilyen például a gyomírószer nélküli kukoricatermesztés, a huminsavak és termésnövelő anyagok alkalmazása, így ezekkel a hagyományos termesztésben is jó tapasztalataim vannak. Ami bonyodalmat okoz, az a külön raktár biztosítása a párhuzamos gazdálkodásban termelt termények esetén. A termelési költségek igen, 20%-al magasabbak, mint hagyományos termesztés során, mert érés gyorsítani ne lehet, magasabb szállítási költség terheli, speciális gépsort alkalmazok, a művelő eszközök, gépek jobban amortizálódnak a többszöri munkamenet miatt, és most még gyengébb a talajélet.

A termés mennyiségek tekintetében elmondható, hogy bükkönyből jobbak a termésátlagok 20%-al mint eddig. Azon gazdálkodónak javaslom a biotermesztést, aki hitben tettben egyenes, jóra buzgó és nemes.

A hit azért kell, mert hinni kell a természet erejében, hogy a talaj képes teremni műtrágya nélkül is, de ezért keményen meg kell dolgozni. Buzgóság azért kell, mivel a minőséget kimagyarázni nem lehet, a fogyasztóknak és nekem is a prémium termék kell. A termékben benne kell lenni a termelője erkölcsi buzgóságának, tartásának.

Azt javaslom azoknak, akik most át akarnak térni biora, hogy tanuljon, mert itt más az életfelfogás, szemlélet, mellőzni a bevétel mínusz költség elvet egyelőre, mert a ökovilág többől áll ennél.

A biotermesztés jövőjéről Rövid távon 4-5 év nehézséget látok, hosszú távon optimista vagyok.

A bio dolgokhoz a társadalom minden tagjának fel kell nőni (lakók, hatóságok, politikai döntéshozóknak, kereskedőknek, oktatási intézményeknek, tanároknak, kicsiknek és nagyoknak) rá kell arra jönni, hogy a természetből nem szabad többet elvenni, mint amennyire szükség van.