Állampusztai Kft – Állampuszta – 5600 ha bioszántó

Termelő:

Állampusztai Kft. allampuszta@gmail.com Kamp János

Az Állampusztai Kft és azon belül jómagam, mint a termelésért felelős vezető 1999 óta foglalkozunk biogazdálkodással. 5600 ha szántóterületen gazdálkodunk, ebből 170 ha a bio. Ez a gazdaság 100%-ban állami tulajdonú mezőgazdasági nagyüzem.

Ezen a bio területen bio tönkölybúzát, olajnapraforgót, gríz alapanyagnak kukoricát, étkezési száraz borsót, szóját, kölest, zabot, kendermagot termelünk, természetesen nem mindent egy időben, hanem vetésforgóban. A területeink átlagban 22 Ak értékűek. Az indulásra minket a magasabb jövedelmezőség reménye inspirált, ami jellemzően alacsonyabb költséget jelent, hasonló hozamokat, magasabb értékesítési árakat.

A géppel művelhető kultúrára esett a választás, gyomirtásként gyomfésűzünk, illetve 1-szer jut idő átkapálásra. A tönkölybúza bokrosodás után teljesen borítja a talajt, kiváló gyomelnyomó képességgel rendelkezik. A kapásokban olyan a gyomflórák, hogy elbírunk a gyomokkal a betakarításig.

Azt javaslom a most biotermesztésbe kezdő gazdálkodóknak, hogy mielőtt belefog, nézze meg a piacot. Ne szabadon termeljen, hanem szerződjön le valahova a terményével. Náluk ez úgy alakult, hogy megvannak a kapcsolatok a gabonakereskedőkkel, ezek egy része foglalkozik bio árúk kereskedelmével is. Vannak hazai feldolgozásra szakosodott vállalkozások is akikkel lehet szerződést kötni. Kellenek a szerződéses kapcsolatok, még időben, jóval a betakarítás előtt, vagy még előző évben, amiben garancia van az átvételre. Egyre tisztább ma már a piac, most már kevés a kókler, ez a világ elmúlt, csak a tiszta feltételekkel játszók maradtak meg a piacon, és az ár mindig alkuk kérdése.

Egyáltalán nem nehéz ökológiai módon termelni, ugyanazzal a gépsorral meg lehet művelni a biot is, mint a nem biot. Meg kell találni azokat az anyagokat, amiket engedélyeznek a bioban. Megfelelő időben és kicsit gyakrabban kell talajmunkát végezni, növény védeni, lehet nem 1 menetben hanem 2-ben. A rovarmentességet nem lehet megoldani a bio raktárban csak ha az hűthető, így a betakarítás után 1 hónapon belül el kell adni, mert később nem lehet kiirtani a raktári kártevőt, gázosítani meg nem lehet. Bátran merem állítani hogy megéri bioban termelni, de nem 1 év alatt! Mire beáll a talajélet a szerves trágyával, baktérium- vagy zöldtrágyával, esetleg ezek kombinálásával, 3-4 év eltelik.

Ez gyakorlatilag az átállás ideje. Célszerű több növényfajt termeszteni, diverzifikálni, jól megtervezett vetésforgót kialakítani, így hosszútávon megéri az ökológiai gazdálkodás. A termés mennyiség nem kevesebb, inkább változó, hosszú idő átlagában meg lehet termelni ugyanazt a mennyiséget, mint hagyományosban. 2017-ben, tavaly nekünk magasabb volt a bio étkezési csíkos napraforgó, Őszapó fajta termésátlagunk 2 mázsával ha-ként, mint a nagy olajtartalmú konvencionális napraforgó.

A termésátlagunk bioban 2,7 t/ha, hagyományosban 2,5 t/ha volt. Az eladási ára a nagy olajtartalmúnak 105.000 Ft/t volt, a bio Őszapó fajta eladási ára pedig 180.000 Ft/t. A nehézség a bioban, hogy mindig figyelni kell, pl a gyomfésülésre néha csak 1 hét van. Ha korán csináljuk, nem veszi ki a gyomot, ha későn a kultúrnövényt is kiviszi a gyomfésű. De ugyan ez igaz a termesztés minden fázisára. A szántóföldi rovarirtásban pl. a káliszappanos burok pár csak napig tart ki, ezért el kell kapni a pillanatot a növényvédelemre, lehet, hogy 1 nap van rá. Nálunk meg van ehhez a kellő gépkapacitás és a szakember gárda is.

 Azoknak a gazdálkodóknak javaslom a hogy fogjon bele a biotermesztésbe, aki érez magában elhivatottságot, és aki hittel tud termelni. Ne vágjon bele 1000 ha-ba először senki, de meg lehet csinálni azt is. Mi is folyamatosan növeljük az átállással a területeink nagyságát. Meg kell próbálni 200 ha-ból előbb 20 ha-on, a területeit fokozatosan növelje. Aztán ha van siker benne, állítsa át a többi területet is.

A biotermesztés jövőjéről

Mi csinálni fogjuk továbbra is a biotermesztést. Az emberek egyre nagyobb jólétben élnek, sajnos nem nálunk, és megfizetik a bio felárat. A kommersz termékekkel ma már nem lehet a piacra jelentősebb eredménnyel betörni, de ez prémium termék. Az a legcélravezetőbb, ha fel tudja építeni a teljes vertikumot, a termeléstől a saját termelői bolton keresztül történő értékesítésig. Sok sikert kívánok minden induló biogazdálkodónak, csak bátran, okosan és kitartóan!