Abonyi Ferenc – Eperjeske – 25 ha bioalma

Termelő: Abonyi Ferenc Eperjeske

1997 óta foglalkozom biotermeléssel. 25 ha termőalma, 5,5 ha termőmeggy, 7 ha nem termő meggy van a tulajdonunkban.

Ebből 10 ha-t most telepítettünk, ami 1300 db/ha telepítési sűrűségű. Területeink 6-9 Ak értékűek. Az 1990-es években kezdtem gazdálkodni, a TSZ idő után munkahelyet kellett teremteni magamnak és megélhetést biztosítani a családomnak. Mikor az első fákat elültettem nem tudtam, hogy bio alma lesz rajta.

Volt egy barátom, Bodnár György, az Észak Kelet Magyarországi Bioszövetség vezetője, ő, és Weisz János munkássága inspirált a biotermesztésre, tehát már régóta biogazdálkodó termelőktől szereztem szaktudást.

A másik motiváció a környezet kímélése volt. A gyerekeimnek jobban ízlettek a bio gyümölcsök.

Meg a kihívás hogy ősszel ugyanolyan mennyiségű almát szedjek le a kertből, mint a hagyományosban. Szerveztünk egy bio gyümölcsös TÉSZ-t, bio gyümölcs értékesítésre 21 fővel, mert nem akartam 50-100 Ft-ért odaadni a bioalmát , mikor a biopiacon 900-1500 Ft-ért adták el, de akkor nem volt összetartás.

Mennyire nehéz bioban termelni?

Eleve azt tudni kell hogy másfajta gondolkozást kíván az embertől a bio. Nem csak arról van szó, hogy nem vegyszerezzük a gyümölcsös alját, hanem kint kell lenni, közte kell lenni, velük kell élni főleg a virágzáskor. Ha meg tudjuk védeni a megtermékenyülést, akkor olyan nagy gond nincs. Sok ember önmagának beszéli be, hogy nem lehet. Ha nem érné meg, nem csinálnám. Itt a termelési költségek az élőmunka ráfordítással nagyobbak, mint a facsík kaszálása, magasabb a hagyományosnál 1/3-al. A termés mennyiség nálunk nagyon jó termés esetén 25-35 t/ha almából.

A mi térségünkben 2-3-szor annyit terem a hagyományos alma, mint a bio.

Azoknak javaslom a bio alma termesztést, aki nem a pénzért csinálják, és nem a támogatásért. Semmivel nem lesz előrébb a bio társadalom, ha 3000 ha bioterület van, de nem terem belőle csak 150 ha. Javaslom azoknak, akik most akarnak áttérni biora, hogy ne sajnálja az időt és energiát a gyümölcsösre. Nem árt, ha nem önállóan áll neki a gazda. Kerteket kell látogatni, biogazda tanfolyamot el kell végezni, szakmai beszélgetéseket kell folytatni. Ez azért nehéz, mert ma mindenki önállóan akarja a boldogulását csinálni.

Mit lát a biotermesztés jövőjéről?

Ennek van prioritása. Nem mindegy mi lesz a felnövekvő gyerekek egészségi és lelki állapotával. Az iskolákat népélelmezési helyeket, bio árúval lássuk el – ez a cél.