Milyen mezőgazdasági drónokra számíthatunk a jövőben?

2024. máj. 07. | DRÓNOK, HÍREK | 0 hozzászólás

Új mezőgazdasági év köszöntött ránk, és ahogy az lenni szokott a dróngyártók is szépen hozzák az új, fejlesztésekkel megspékelt típusaikat Európába és a világ minden részére.

Jelenleg nem csak Magyarországon terjed egyre jobban a dróntechnológia, ez a világ minden részén megfigyelhető, és ahogy mindinkább szabályzottá válik a működésük a gyártók is egyre messzebb merészkednek a fejlesztések terén.

Jó példa erre, hogy amíg a 2010-es évek végén, még maximum 20 literes gépekkel találkozhattunk, ma már nem ritkák a 30, de még a 40-50 tartálymérettel rendelkező gépek sem.

Viszont nem csak méretben fejlődik a technológia, hanem egyéb területeken is nagy ugrásokat láthatunk az előző generációkhoz képest, erről hoztam nektek egy kis szemezgetni valót.

Fontos elmondanom, hogy nem fogom minden gyártó új típusait gorcső alá venni, csak azokkal foglalkozom, akiknek a gépeit megbízhatónak tartom.

  1. DJI T25 és T50

Ahogy azt megszokhattuk a DJI is hozza az új Agras palettát.

A méretek közül megszűnik a 10 és 30 literes változat, vagyis a T10 és a T30, és helyettük érkezik a T25 és a T50, azonban meg kell jegyeznem, hogy a megszokottakkal ellentétben a T50 nem 50 literes tartálymérettel rendelkezik, hanem csak 40 literessel, hiszen a T40 rosszul sikerült megjelenése után ugrottak egy számot a nevek terén, azonban maradtak a 40 literes tartályméret mellett.

Nem csak a méret változott, hanem megkapjuk a jól bevált és megbízható automata funkciókat megspékelve a CDA szórófejekkel, melyekkel a permetezés sokkal hatékonyabbá és biztonságosabbá válik, gondolok itt például az elsodródás kérdésére.

Érdekes és üdítő az is, hogy akár menet közben is tudjuk állítani a forgótárcsa fordulatszámát, így akár permetezés közben is tudjuk állítani a cseppméretet ugyanolyan l/ha átfolyás mellett.

A kialakításukon látszik, hogy mind a kettő 4 rotoros gépként érkezik, azonban a T50 koaxiális, azaz karonként kettő, egymás alatt elhelyezett motorral és motoronként 1-1 pár propellerrel fogja a repülőmutatványait előadni nekünk.

Ajánlom őket mindenkinek, akinek ezek a tartályméretek a megfelelőek és szeretne a gazdaságába egy megbízható, egyszerűen kezelhető gépet, mellyel most még jobb minőségben tudja elvégezni a permetezési munkálatokat.

A T25 elvileg április, május környékén érkezik a T50 pedig valamikor a nyáron, azonban ez változhat, amennyiben pontos információ érdekel titeket, keressetek minket bizalommal.

  • XAG P100/P100 Pro

Az XAG gépcsaládja is nagyon jól összerakott, megbízható gépekből áll, nagy tartálymérettel és CDA szórófejekkel gyártanak már évek óta.

Az áruk kicsit magasabb, mint a DJI-é, azonban itt már saját, aggregátorral egybeépített töltőállomás is kapunk a géphez, ami a nagy drónokhoz egyébként 1-2 millió forintos tétel, így viszont nem sokkal drágábbak a társaiknál.

Ami még nagyon izgalmas ezekkel a gépekkel kapcsolatban, hogy a granulátumszóró tartályon kívül, a saját kamerájukat is megvásárolhatjuk hozzájuk, amivel ez a „kicsike” képes a saját, lerepülni kívánt területét betérképezni magának, és az egész gép pár perc alatt, monitoring drónná alakítható.

A P100, ami 40 literes gép, és a P100 Pro, ami 50 literes tartállyal szerelt is elérhető már Magyarországon, ha érdekel titeket, hogyan juthattok hozzá kereshettek a hét bármely napján.

  • Wohnderdrone A10

Végül itt egy üde színfolt a társaságban. Bár a kínai dróngyártók már csak nagyobb gépekben gondolkoznak, kis hazánkban egy MAGYAR cég, igen jól olvastátok, megépítette nekünk ezt a kicsikét, ami gyönyörűen ki tud szolgálni egy 150-200 hektáros gazdaságot, mindemellett pedig nem foglal sok helyet.

Ő a 10 literes tartállyal megáldott Wohnderdrone A10, ami szintén CDA szórófejekkel van ellátva, és mindenkinek ajánlom, aki egy kis méretű, de nagyon megbízható gépet akar magának.

Az alkatrészellátás és a szerviz is Magyarországon, mégpedig Zalaegerszegen van, ráadásul a szoftver is teljes mértékben magyar fejlesztés.

Ez a gép is elérhető már a magyar piacon, és minden minősítése megvan a hatóságoktól ahhoz, hogy permetezésre lehessen fogni.

Amennyiben korszerű permeteződrón érdekelne, keress meg és segítek kiválasztani a neked megfelelőt.

Tóth Lajos Gergő
+36 30/385-7459
tothlajosgergo@gmail.com