Hamarosan új támogatáshoz juthatnak az élelmiszeripari üzemek

2024. márc. 28. | Kisüzem pályázat, HÍREK | 0 hozzászólás

A fenntarthatóság és versenyképesség kulcsfontosságú tényezői az élelmiszeripari szektor fejlődésének és jövőjének tekintetében. Az élelmiszeripari üzemek fejlesztése és a zöld beruházások támogatása új lendületet adhat ennek a dinamikus ágazatnak. Az Európai Unió által kidolgozott KAP Stratégiai Terv keretében érkezik ez a támogatás, melynek fő célja a mezőgazdasági termékek értéknövelése és a piacra jutást elősegítő technológiai fejlesztések ösztönzése.

A pályázat másik fontos aspektusa az ágazat energia önellátásának növelése és az energiafüggőség csökkentése. Ezáltal nemcsak környezetbarát megoldások jelennek meg a termelés folyamataiban, de a vállalkozások hosszú távú fenntarthatósága is javulhat.

Bár egyelőre még nem jelent meg a pályázati felhívás, már most izgalmas lehetőséget kínál az ágazat szereplőinek a fejlődés és a versenyképesség erősítése terén. Ahogy a részletek fokozatosan napvilágra kerülnek, egyre több vállalkozás számíthat arra, hogy részesülhet ebben a támogatásban, ami új lendületet hozhat az élelmiszeripar innovációjában és fenntarthatóságában.

Miről szól ez a pályázat?
Mezőgazdasági termékek feldolgozását hivatott a pályázat elősegíteni a gazdálkodóknál, bár nem feltétel a gazdálkodói háttér, birtokméret megléte.


Kinek szól ez a pályázat?
Aki már rendelkezik feldolgozó kapacitással, vagy aki most szeretne feldolgozó kapacitást kialakítani, nekik lesz lehetőségük élelmiszeripari üzem létesítésére, építésére, meglévő üzemek felújítására, napelemes rendszerek kialakítására, épületek energetikai korszerűsítésére és raktárkapacitások kialakítására.


Melyek az igénybevételének a feltételei?
Birtokméret feltételeket a pályázat nem támaszt, viszont rendelkezni termelési múlttal, ami vagy a gazdálkodásban, vagy a feldolgozásban szerzett tapasztalatokat jelenti.


Hány százalékos a támogatás intenzitása?
Alapvetően a támogatás intenzitása 50%, de biogazdálkodással, vagy kollektív beruházással plusz 10-10%-al megemelet támogatási intezitás adható az adott támogatáshoz képest. Támogatás maximuma: 5 milliárd forint.


Elő vagy utófinanszírozott pályázatról beszélünk?
Utófinanszírozott támogatás.


Mire kell figyelni annak, aki élelmiszeripari behurázásrea szeretne pályázni az idén?
Az előkészítésre és a beadás szűkös időintervallumára, ami várhatóan 2 hét lesz. Amennyiben a építésiengedély köteles beruházást a pályázat megjelenésekor kezdik el engedélyeztetni, az már abban a szakaszban nem lesz beadva, mivel a beadásra két hét áll rendelkezésre. Várhatóan kettő szakasz nyílik meg, de lehetséges több is. Az előkészítési szakaszban a legfontosabb teendője a pályázónak a gépkapcsolatok kialakításának pontos felmérése, tervezése, mivel nem egy egyszerű gépek beszérzéséről van, amit egy gépforgalmazótól, mint például egy traktort be tudunk szerezni, sok esetben itt egyedi gyártású gépek, gépkapacitások kapcsolását kell tervezni.


Mikorra várható a pályázat megjelenése?
A 2021-2027-es időszakra szóló pályázati menetrend szerint 2024. márciusára vártuk a pályázati felhívás társadalmi egyeztetését, amely minden bizonnyal csúszni fog, később, áprilisban jelenhet meg véleményezésre.

Amennyiben kérdése van a témában,
kérjen visszahívást!