Lőcsey László:  Amit mi magunk csinálunk, az csak jó lehet!

2024. márc. 27. | HÍREK, Kisüzem pályázat | 0 hozzászólás

Kikötőt üzemeltet, apartmanokat ad bérbe, hajók értékesítésével foglalkozik, képzéseket tart. Interjúnk után is épp rohant hajóvezetőket oktatni, de neki a húsfeldolgozás jelenti a szórakozást. Ő Lőcsey László Kismarosról, akit a környékbelieknek biztosan nem kell bemutatni, de az alábbi sorok olvasásával mi is jobban megismerhetjük!

László jelentkezett a Magyar Vidékért Kft. Húskészítmény gyártó képzésére, ami tökéletes reprezentálja azt, hogy hogyan lehet feldolgozással hozzáadott értéket teremteni. Nem csak az ételek, hanem az egész élet kapcsán:

Én hajózással foglalkozom, hajószerelőket, hajóvezetőket képzünk, illetve 2-3 hajómárkának és motorcsónak gyártónak mi vagyunk a magyarországi és szlovákiai disztribútora. Mezőgazdasági iskolában tanultam, 30 éves koromban volt egy allergiás rohamom és azóta mindent mi magunk állítunk elő. Tanítok másokat önszorgalomból, felépítettem egy saját kis műhelyt.

A mezőgazdasági iskolában megtanultam mindent amit az állatokról tudni kell. Nagyon rendes, nagyon jó tanáraim voltak, akik mindent megtanítottak nekünk a szakmában. Ebből adódott az a dolog, hogy mi itthon állítunk elő mindent. Ez egy hobbi lett és tulajdonképpen a virslitől a sonkáig, a téliszalámin át a kenőmájasig mindent előállítunk. A feleségem viszi a kenyér és egyéb vonalakat én viszem a húsos vonalat. Ő viszi még a savanyúságokat, befőzéseket.

Hogyan áll az értékesítéshez?

Konkrétan nem értékesítünk, mi egy évben feldolgozunk 10-20 disznót, de azt mind a baráti körnek osztjuk szét. Az ismerőseim közül mindenki mondja, hogy hagyjam abba a hajózást és nyissak húsboltot és mindennap ott lesznek nálam. 25 éve, amikor egy biztosítónál dolgoztam, reggelente életreggeliket tartottam. Bevittem egy kis gázt, egy serpenyőt és csináltunk lecsót. A különbség az volt, hogy az én csapatom mindig dolgozott.

Tehát közösségépítő szerepe is van a helyi, termelői termékeknek…

Így van! A mai napig így dolgozunk, mint egy nagy család. Nálunk a klubban vagyunk körülbelül 25-30-an és minden hétvégén sütünk-főzünk, mindent csinálunk. 60 éves vagyok. Nem érdekel a pénz. Vegyek még egy autót, még egy omladozó házat? Minek? Itt lakom a Dunakanyarban, a világ közepén, van egy kis csónakom, van kikötőnk, járjuk a világot, jól érezzük magunkat, eszünk-iszunk. Az az öröm, amikor megetetsz valakit, felbecsülhetetlen.

Jelenleg rendelkezik állatállománnyal?

Szarvasmarha-tenyésztőként végeztem annak idején. Mióta a gyermekeink kirepültek, felszámoltuk az állatállományt, egy barátomnak voltak sertései, onnan dolgoztuk fel az állatokat, most viszont egy másik tenyésztőtől vásároljuk őket, akik szintén legeltetik őket.

Mit vár el a képzéstől?

Én úgy kerültem kapcsolatba a képzéssel, hogy nekem nincs végzettségem és el szeretném végezni a képzést, de nem azért, hogy végzettségem legyen, hanem, hogy az olyan mesterektől tanuljak, akiktől el tudok lesni egy-egy fogást. Hogy azt az egy pici pontot megtaláljam, ami még jobbá teszi. Az az egy perc, amivel tovább főzöd, az az egy dekával több só, vagy bármiből beleteszel egy dekával többet. Ezt keresem.

László nem csak jelentkezett képzésünkre, de népszerűsíti is azt Pest megyében

Ha valamit nem tudsz megoldani, akkor állj az élére! Felhívtam a Magyar Vidékért Kft.-t, hogy segítek a Pest megyei tanfolyamok népszerűsítésében. Úgy vagyok vele, hogy ha az emberek megtanulják, hogy milyen egyszerű otthon összerakni egy párizsit, akkor nem veszik meg 7 ezer forintért a szemetet, mert otthon meg tudják csinálni 2 ezer forintból.

Amikor mások is jönnek és megkérdezem, hogy mit kérnétek? Figyelj Laci, nincs abból a kolbászodból egy kicsi? De van! És már terítem is az asztalt, a feleségem süt egy gyönyörű kenyeret és eszünk-iszunk és már megy is a dolog.

Valahogy ez így épül fel: amibe beleteszed a szíved lelked, ezek az ételek visszaadják, visszatükrözik önmagad.

Soha nem felejtem el, amikor megvettem az első szeletelőgépem és megcsináltam az első 18 cm-es mangalica szalonnámat. A párom visított örömében, amikor lehelet vékony szalonnákat tudtunk vágni. Ezek azok az apróbb örömök az életben, amik azt mondják: jól csinálod, csináld még, ne hagyd abba! 

Az autó elrozsdásodik, a ház elhasználódik, tönkremegy, de a szeretet, a barátság, amit magunk után hagyunk vagy összerakunk, az örök!

Milyen előnyöket lát a kisüzemi termékeknél a nagyüzemi termékekkel szemben?

Kezd megbecsülése lenni a kézműves munkának. Volt egy barátom, nagyon szerette a hasaalja szalonnát és megvette a boltit. Odatettem mellé az enyémet és akkor kóstold meg. Soha többet nem vett bolti szalonnát. Megmutattam neki, hogy én 6 hónapig érlelem a szalonnát, amit kiveszek. Van olyan karajsonkám most is, amit 2 éve érlelek.

Ön szerint mekkora igény van a kisüzemi, termelői termékekre?

Most alakul az a fiatal nemzedék, aki kialakíthatja ezt. Egyre jobban érik az a dolog Magyarországon is, ami nyugaton, hogy járjunk a kistermelőhöz, vegyünk a kistermelőtől, vegyünk a kis húsboltból, mert ott mindig friss az áru. Figyelemmel követem, ahogy sorra alakulnak a kistermelői csoportok. Erre mondanék egy jó példát, amikor megkérdezi valaki: ittál már rossz pálinkát? Igen. És milyen volt? Jó!

Mindegy, hogy mit csinálsz, mi magunk állítjuk elő, tudjuk mi van benne. Mindegy, hogy milyen, az csak jó lehet!

Mennyi idő alatt térülhet meg, ha egy gazdálkodó úgy dönt, hogy feldolgozásba invesztál?

Egy nagyon egyszerű dolog. Amikor az ember pénzért dolgozik, nagyon kell a pénz, akkor küszködik. Amikor nem foglalkozik a pénzzel, akkor könnyen jön. Ha elindul egy kis hentes, aki saját állatállományát feldolgozza, az abban a hónapban megtérül, ahogy elindul, mert nem egy multi vitte el. 

Nem egy multinak kellett odaadni a tejet 50 Ft-ért, hanem el tudja 4-500, 6-7 ezer forintért. Egy nagyon egyszerű példa: egy sonka most 6 ezer forint körül megy. A boltban megveszed a gyorsérleltet ugyanennyiért, akkor melyiket veszed? Én úgy gondolom az működik, amit csinálnak, az nem működik, amit nem csinálnak.

Ha jól gazdálkodik vele, akkor teremni fog. Csak egyszer kell jót gyártanod és tiéd lesz az ügyfél. De egyszer kell elrontanod és soha többet nem vásárol tőled. A jót ugyanannyi idő előállítani, mint a rosszat.

Miért és kinek ajánlaná ezt a képzést?

Nyugodtan ajánlom annak is, aki otthon akar saját magának termelni és annak is, aki állatot tart, annak is, aki piacra akar törni. Semmi másért, csak hogy tisztában legyen mindennel, hogy tökéletesen tudjon bontani egy sertést, hogy tökéletes párizsit, tökéletes szalámit, biztonságosan tudjon előállítani, hogy ha azt megeszi valaki, attól ne legyen baja.

Mit üzenne azoknak a gazdálkodóknak, amik most fognak bele a kisüzemi termék feldolgozásba?

Én csak egyetlen-egyet: MINDENT BELE! Szívünk-lelkünk benne és miénk a piac! Én csak ezt tudom mondani: ha valamit jól csinálsz, az meghálálja magát, azért visszajönnek, tisztelni fognak! Én nem tudtam magamnak címet adni, az ismerőseim adták: húskészítmény specialista. Én csak azt tudom mondani mindenkinek, hogy bele kell vágni.

 Amit mi magunk csinálunk, az csak jó lehet!

Képek forrása: Facebook