ZÖLDSÉG ÉRTÉKESÍTÉSÉT BEFOLYÁSOLÓ TENDENCIÁK

2023. nov. 28. | Piacelemzés | 0 hozzászólás

2018.10 hó A tavalyihoz hasonló lehet az idei zöldségtermés

Néhány zöldségfélét, köztük a paprikaféléket és a zöldborsót ugyan károsította a hosszú aszályos időjárás, a csemegekukoricának ugyanakkor jót tett a meleg, rekordtermés várható.A zöldségtermés az idén megközelítheti a tavalyihoz hasonló 1,9 millió tonnát, a mennyiséget azonban októberi időjárás még akár 5 százalékkal is befolyásolhatja – mondta a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke.

Már megint ez a fránya időjárás! Paprikás lett a hangulatom, ezért a paprikát emelem ki. A belföldi igény 110 ezer tonnás, a feldolgozók 50 ezer tonnát, az export 25 ezer tonnát visz a 185 ezer tonnás éves termelésből. A termelés szerkezete elkezdett érzékelhetően elmozdulni a TV és a hegyes erős paprika irányából, a kápia

és a kaliforniai felé. Ha tudjuk, hogy tőlünk nyugatra akár 85 százalékban is a kaliforniai paprikát keresik,a TV-t pedig már alig 3-4 százalékban, az irány ki van jelölve.

A belföldi kereslet is erre mozdult el, és exportra is ezek pályázhatnak sikeresen. Hideghajtatásban 1200-1250, üvegházban 60-70 hektáron folyik paprikatermelés.

A termelés üvegházakba való terelődése több okból is indokolt folyamat: Egyrészt, az éven belüli keresleti-kínálati ingadozás kihasználható általa, másrészt az időjárási anomáliák sem sújtják érdemben.

Az pedig, hogy a hozamok kontrolláltan, kiszámíthatóan akár egy nagyságrenddel is nagyobbak az üvegházban, magáért beszél, még a beruházás igen magas költségének fényében is.

Ezeken a szinteken azonban már a kereskedelmi, értékesítési tevékenység is magas felkészültséget igényel. Tekintve a magas beruházási értéket, a technológia adta lehetőségek maximalizálását feltételezve, az elérhető értékesítési ár lesz a megtérülés meghatározó tényezője.

Ehhez egyre gyakrabban van szükség a kínálat szélesítésére,mivel a kereskedelmi láncok törekszenek a minél kevesebb beszállítóval való együttműködésre A termelők oldalán ez nem feltétlenül a házon belüli megoldást kellene, hogy jelentse.

A támogatott értékesítő szövetkezet, a szervezetek szervezete tudna olyan piaci méretet elérni, hogy az árazás minden szereplő stabil megtérülését biztosítsa.

Az említett éven belüli ingadozás jól látható a KSH felvásárlási és áradatain. Ebbe a hullámzásba az üvegházi termékek jól optimalizálva illeszthetőek be.

Forrás: Erste Agrár Kompetencia Központ Erste Agrár Szemle; Az Erste Bank Hungary Zrt. Agrár Kompetencia Központjának agrárgazdaságra specializált elektronikus havi hírlevele Felelős szerkesztő: Fórián Zoltán, vezető agrárszakértő, agromegoldások@erstebank.hu

2018.08 hó Mikor öntözünk végre!

Lapunk augusztusi száma kéziratának zárása idején tombol a kánikula, amit a még szabad ég alatt éjszakázó növények és az állatok is megszenvednek.

A jelenség globális. Az általa előidézett mezőgazdasági hatások jó eséllyel előre jelezhetők. Világszinten is kiemelkedő édesvíz-készletünk gyors ütemben értékelődik fel, miközben az öntözés terén lévő lemaradásunk miatt elmaradó agrárbevételek nagyon hiányoznak.

Ezen ordító ellentmondás feloldása nem tűr el több halogatást! Anélkül, hogy az öntözéssel elérhető hozamnövekedések számháborújába beszállnék, arra hívom fel a figyelmet, hogy az öntözésfejlesztésen dől el, hogy hosszútávon fenntartható marad-e a magyarországi mezőgazdaság, és általa, az egész agrárium.

Az aszály hatásai mellett olyan aktuális piaci helyzetek elemzését találják e lapban, mint a méhpusztulás, az almaháború, a kiskereskedelmi versenyhelyzet, vagy éppen az úszó tehenészeti telep. Figyelő tekintetünket nem vesszük le a sertéspiaci árakról és a pályázati lehetőségekről sem. A nyári pihenések végéhez illően a lehető legszínesebb híreket válogattuk ki, de ezek mindegyike komoly hatással van gazdálkodásunkra, ezért az ezekkel kapcsolatos előrejelzéseinket reméljük, hasznosnak találják!

Gondolkodjunk közösen üzemeink, egész agrárgazdaságunk fenntarthatósági kérdésein, és váljunk ennek mentén mindannyian cselekvő jövőépítőkké!

Forrás: Erste Agrár Kompetencia Központ Erste Agrár Szemle; Az Erste Bank Hungary Zrt. Agrár Kompetencia Központjának agrárgazdaságra specializált elektronikus havi hírlevele Felelős szerkesztő: Fórián Zoltán, vezető agrárszakértő, agromegoldások@erstebank.hu

2018.07. Burgonyából korait

Az áfacsökkentésben látja a megoldást az ágazat problémáira az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács. A növény termőterülete hazánkban évről évre csökken, a költségek emelkedése, az időjárási kockázatok és alacsony árak miatt mind többen hagytak fel a termeléssel.

Aki manapság burgonyát akar vásárolni, az igen szűkös választékkal találkozik a boltokban. Kézzel fogható, hogy a szektor teljesítménye erősen visszaesett az elmúlt években.

Az egy dolog, hogy a klímaváltozás miatt e növény már csak öntözve termelhető hatékonyan, de a termelési költségek folyamatos emelkedése, az árak ingadozása és alacsony szintje miatt már igen kevesen foglalkoznak vele. A tavaly már mindössze 14 ezer hektáros termőterület húsz évvel ezelőtt még 64 ezres volt. Ez a tartósan és gyorsulva romló pozíció mindenképpen a jövedelemtermelő képesség gyengülésének következménye.

A burgonyások között járja is a mondás, hogy öt évből egy szokott jól sikerülni. Az alacsony termelési kedv tehát nem véletlen. A legfrissebb rendelkezésre álló KSH adatok szerint a burgonya felvásárlási átlagára 2018 áprilisában 47 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A hektikusság az, ami leginkább jellemzi a burgonyapiacot. Mivel önellátásunkat már régen elveszettük, ki vagyunk téve az európai piaci versenynek.

Belföldi piaci ármozgásainkat is az európai kínálat határozza meg, mivel jellemzően az év első hónapjaiban elfogy a hazai termés. A külföldi termék azonban nemcsak ekkor, hanem egész évben nyomás alatt tartja a belföldi piacot, elsősorban a hálózatos kereskedelem csatornáján keresztül.

Két fenti görbe utolsó szakaszára hívjuk fel a figyelmet. Miközben a felvásárlási és a fogyasztói burgonyaárak trendje rendre azonos, idén eltérő irányban haladnak.

A belföldi fogyasztás pedig eközben lassan, de tartósan csökken. Ez napjainkban 60 kg körül van évente fejenként (a csúcs 1960-ban volt, 97,6 kg/fő/év). Bár a termelés is csökken, az importfüggés fokozott. A közúti áruforgalom ellenőrzése, a termeléshez kötött támogatások ellenére a szektor zsugorodásának legfeljebb lassulására számítunk az előttünk álló években. Az árhullámok fennmaradnak, a fogyasztók továbbra is jórészt import burgonyát fognak tudni vásárolni.

Forrás: Erste Agrár Kompetencia Központ Erste Agrár Szemle; Az Erste Bank Hungary Zrt. Agrár Kompetencia Központjának agrárgazdaságra specializált elektronikus havi hírlevele

Felelős szerkesztő: Fórián Zoltán, vezető agrárszakértő, agromegoldások@erstebank.hu