CUKOR PIACI ÉRTÉKESÍTÉSÉT BEFOLYÁSOLÓ TENDENCIÁK

2023. nov. 28. | Piacelemzés | 0 hozzászólás

2019. április Érik a fordulat a cukorpiacon

Lássuk be, az, hogy 2016 közepe óta a cukorárak csökkenő trendben vannak, nem fenntartható állapot. Mivel Magyarország erős importfüggésben van, a nemzetközi cukorpiaci mozgások közvetlen hatással vannak piacunkra. Ezt erősíti az is, hogy meghatározó izocukor gyártók vagyunk a térségben. Az öt évtizedet élt uniós kvótarendszer kivezetése is érezteti hatását. A kérdés, hogy a lassan két éve tartó világpiaci árcsökkenés meddig tart, s milyen időtávon van esély a fordulatra .

Pillanatkép az EU cukorszektoráról2017 szeptemberével búcsút intettünk az 1968-ban bevezetett cukorpiaci szabályozásnak;A tagállamok között koncentrálódik a cukorrépa termelése. A 18 répatermelő tagállamból leginkább Belgium, Franciaország, Németország, Hollandia és Lengyelország növeli termelését, hozamok tekintetében mi a 10. helyen állunk;Csökkenő cukorrépa terület, növekvő hozamok • Csökkenő kereslet, csökkenő cukorfogyasztás • Csökkenő cukorgyárszám A kvótarendszer kivezetésének másik fontos következménye, hogy a korábban cukorimportot legfeljebb preferenciális kvótákon keresztül ismerő EU nettó importőrré vált. Ez leginkább finomítatlan nyerscukor.

Középtávon azonban, ahogy a közösség cukorpiaca alkalmazkodik a világpiachoz, újra enyhe nettó exportőri pozícióba kerülhet, méghozzá a cukortermelés évi 19 millió tonna körüli stabilizálódása közben.Árak hullámában:Ahogy a világpiacon, úgy 2015 vége és 2016 nyara között az EU-ban is emelkedtek a cukorárak. Azóta azonban lefelé tartanak, és 2017 eleje óta ismét magasabb az EU ár, mint a világpiaci. A háttérben – a főleg India és Thaiföld rekordtermésének köszönhető – magas termés (alig 4 millió tonnával marad el a rekordtól), és a készletszint 49 millió tonnát meghaladó szintje áll.

Ezek tartósan nyomás alatt tartják az árakat. (A legfrissebb előrejelzések 188,3 millió tonnás globális cukortermelést várnak 2018/19-ben.)Hazai viszonyok:2012-es mélypontja óta közel 10 százalékkal növekedett a belföldi cukorpiac. Ismét évi 30 kilogramm felett van az egy főre jutó fogyasztás. Ha pedig ennek a jövedelmek emelkedésével való szoros összefüggését tekintjük, arra számíthatunk, hogy e növekedés még nem ért véget. A cukorfogyasztással kapcsolatos egészségügyi kockázatok miatt csak remélni tudjuk, hogy a magasabb jövedelmek az életmód változására is hatással vannak, ami pedig egy jobb szemlélet, egészségesebb életmód felé vezet.

Magyarország hosszú évek óta jó levezető piac a térség cukorfelesleggel rendelkező termelői számára. Miután a magyar cukorpiac erősen importfüggő, nem véletlen, hogy a nemzetközi trendek erősen hatással vannak a hazai árakra. A legutóbbi tetőzés, 2017 májusa óta negyedével csökkent a cukor fogyasztói ára.Tekintve a fent említett tendenciákat, az Erste Agrár Kompetencia Központ arra számít, hogy kisebb trendfordulóhoz érkezett a cukorár.

Ez az alacsony árakkal összefüggő termelés- visszafogással és az emelkedő olajárakkal függ össze. Ezek miatt átmenetileg korrigálnak majd felfelé az árak 2019-ben, de középtávon a jelenlegi szint körüli stagnálásra, még inkább további lassú mérséklődésre számítunk. Mivel az izocukor ára sokkal inkább a cukoréval mozog együtt, mint a kukoricáéval, árvárakozásaink megegyeznek a cukornál jelzettekkel.

Forrás: Erste Agrár Kompetencia Központ Erste Agrár Szemle, Az Erste Bank Hungary Zrt. Agrár Kompetencia Központjának agrárgazdaságra specializált elektronikus havi hírlevele Felelős szerkesztő: Fórián Zoltán, vezető agrárszakértő, agromegoldások@erstebank.hu

2018. október Kulcsfontosságú a kiegyensúlyozottság a cukorpiacon

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2018. október 15-i luxemburgi ülésén olasz kezdeményezésre 8 tagállam, köztük Magyarország kérte a Bizottságot, hogy ismerje el a válsághelyzetet a cukorágazatban és léptesse életbe az ágazatot rövid- és középtávon stabilizáló intézkedéseket, így a magántárolási támogatás megnyitását.

Mivel Magyarország egyik oldalról messze van a cukorpiaci önellátástól, hiszen alig harmadát tudjuk a kaposvári termelésből kielégíteni az igényeknek, másik oldalról pedig a legnagyobb európai izocukor termelők vagyunk, a cukorpiaci nemzetközi kitettségünk igen magas fokú. Arra értelemszerűen nincs befolyásunk, hogy a világpiaci keresleti- kínálati spekulatív egyensúly hogyan alakul, de a maradék

cukorrépa termelés fenntartásában érdekeltek vagyunk. A jelenlegi ár és költség-hozam szint mellett csak a támogatás miatt lehet némi nyereség a cukorrépa termelésen.2012-es mélypontja óta közel 10 százalékkal növekedett a belföldi cukorpiac. Ismét évi 30 kilogramm felett van az egy főre jutó fogyasztás. Ha pedig ennek a jövedelmek emelkedésével való szoros összefüggését tekintjük, arra számíthatunk, hogy e növekedés még nem ért véget. A cukorfogyasztással kapcsolatos egészségügyi kockázatok miatt csak remélni tudjuk, hogy a magasabb jövedelmek az életmód változására is hatással vannak, ami pedig egy jobb szemlélet, egészségesebb életmód felé vezet.

Forrás: Erste Agrár Kompetencia Központ Erste Agrár Szemle, Az Erste Bank Hungary Zrt. Agrár Kompetencia Központjának agrárgazdaságra specializált elektronikus havi hírlevele Felelős szerkesztő: Fórián Zoltán, vezető agrárszakértő, agromegoldások@erstebank.hu