BIO ÉLELMISZEREK ÉRTÉKESÍTÉSÉT BEFOLYÁSOLÓ TENDENCIÁK

2023. nov. 28. | Piacelemzés | 0 hozzászólás

Tartósan bővül a biotermékek piaca

A biotermelés globális és európai trendjeit azzal a céllal mutatjuk be, hogy erősítsük a hazai gazdálkodók és feldolgozók elkötelezettségét a kibocsátás növelésére. Ehhez továbbra is nagy szükség lenne a kibocsátás koncentrálására.

Az együttműködések fejlődése lassú, ami a piaci lehetőségektől való elesés miatt, évről-évre nagyobb elmaradó hasznot jelent számukra.

Globális bioélelmiszer piaci trendek.Földünkön közel 70 millió hektáron végeznek biotermelést. A növekedés 2017-ben érte el eddigi rekordját, 20 százalékot. A globális termőterületnek ez mindössze 1,4 százaléka. Ebben az átlagban azonban vannak kiemelkedő országok: Liechtenstein és Szamoa (38%), Ausztria (24%).A globális bioélelmiszer-piac értéke mintegy 100 milliárd euró. A legnagyobb piac az USA (40 milliárd euró), a második Németország (10 milliárd euró), a harmadik Franciaország (8 milliárd euró), negyedik Kína (7,6 milliárd euró.Minden jelentős biopiaccal rendelkező országban kétszámjegyű az éves növekedés. Franciaországban például 2017-ben 18 százalékos volt.

Egy főre Svájcban költenek legtöbbet bioélelmiszerekre, 288 eurót 2017-ben.Globálisan közel hárommillió biotermelő tevékenykedik, a legtöbben Indiában (835 200), Ugandában (210 350) és Mexikóban (210 000). Számuk évente 4-5 százalékkal bővül. Az EU biopiaca2017-ben 11%-os piaci bővülés volt a biotermékek piacán, ami így elérte a 37,3 milliárd euró forgalmat. Összesen 14,6 millió hektáron folyt ökológiai gazdálkodás. Ez 1 millió hektáros növekedés 2016-hoz képest. A legnagyobb ökoterülettel Spanyolország, Olaszország és Franciaország rendelkezik.Mintegy négyszázezer ökogazda termel a kontinensen, a legtöbben Törökországban és Olaszországban. Ez 7%-os növekedést jelent 2016-hoz képest.A növekedést a kisebb beruházást igénylő, kis és közepes méretű gazdaságokban folyó, a hagyományos növényvédő szerek alkalmazásának költségeivel versenyképes termesztés indokolja, a növényvédő szerekkel szemben táplált fogyasztói ellenérzéseket alaposan kihasználva. A különféle zöldszervezetek jól megtámogatott marketingtevékenysége pedig a fizetőképes célvásárló közönség figyelmét kelti fel, és költési hajlandóságát növeli. A német bioélelmiszer-piac kilátásai

Az Egyesült Államok után a német bioélelmiszer-piac a világ második legnagyobb piaca. A német piac a teljes bioélelmiszer-értékesítés közel egyharmadát képviseli az Európai Unióban és a teljes élelmiszer-értékesítés mintegy 5 százalékát Németországban. 2000 óta Németországban az ökológiai élelmiszerek piaca háromszorosára bővült. Ezzel a hazai termelés messze nem tud lépést tartani, az import folyamatosan növekszik.

2018-ban megközelítette a 11 milliárd eurós értéket a németországi biopiac értéke, ami 5,5 százalékos bővülést jelent az egy évvel korábbi szinthez képest. A németek leginkább a kereskedelmi láncokban szerzik be a biotermékeket. Arányuk már közel 60 százalékos a beszerzési csatornák között, és folyamatosan növekszik. A szakboltok aránya tartósan csökken, már csak 27 százalékos. A bioélelmiszerek aránya lassan ugyan, de tartósan növekszik az élelmiszerpiacon. A legmagasabb arányt a tojásnál, tejnél, növényi olajoknál érte el. A piaci kereslet bővülése folyamatos motivációt ad a termelők számára az átállásra. Németországban már másfél millió hektáron gazdálkodnak organikusan, s a terület egyre gyorsuló ütemben növekszik.Az előrejelzések szerint, a német bioélelmiszer-piac 2025-re csaknem megduplázódik: 20,7 milliárd eurós lesz. Ezzel azonban továbbra sem fog tudni lépést tartani a termelés. Az import tovább fog bővülni. Ez alapvetően alapanyagokat jelent.

Néhány biotermék előállításának alakulása Németországban.Ami ebből számunkra a legfontosabb: a magyar biotermékek túlnyomó többsége épp a német piac irányában hagyja el az országot évtizedek óta. Mivel ez egy igen jól fizető, tartósan növekvő piac, aki be tud kerülni, az növekedési pályára kerülhet. A feltételek természetesen szigorúak, de a felárak is jelentősek lehetnek.

Forrás: Erste Agrár Kompetencia Központ Erste Agrár Szemle, Az Erste Bank Hungary Zrt. Agrár Kompetencia Központjának agrárgazdaságra specializált elektronikus havi hírlevele Felelős szerkesztő: Fórián Zoltán, vezető agrárszakértő, agromegoldások@erstebank.hu