Permetező drónok hatékonysága

Amikor 5 ével ezelőtt elkezdtem foglalkozni a permetező drónokkal, még mindenki kételkedett abban, hogy ennyire alacsony lé mennyiséggel lehet e hatékony növényvédelmet csinálni.

Sok hosszas beszélgetésem volt több növényvédő szakmérnökkel, és mezőgazdásszal a drónos növényvédelemről.

Mára már egyértelművé vált, hogy igenis ezek a gépek hatékonyak, mára már a legtöbb a típusminősítését is megkapta, és lassan minden akadály elgördül a törvényes felhasználás elől.

Sok gazdálkodó még mindig csak akkor kezd el drónban gondolkozni, ha desszikálásról van szó, vagy ha a felázott táblára nem tud rámenni traktorral, pedig ezek a gépek sokkal többet is adhatnak nekünk.

Ebben a cikkben a napraforgó kezeléseiről fogok írni, a következő cikkek alkalmával pedig beszélni fogunk a többi kultúráról is.

(Az itt leírtak, mind hivatalos teszt eredményekből származnak)

Személyesen: 4400, Nyíregyháza, Kemecsei út 14/a
Telefonon: +36 42/430-313, 30/9085869
E-mailen: kepzesinfo@videkert.hu

Napraforgó:

Gyomírtás:

Nekem már bizonyított, hogy a drónoktól jobb permetező gyomírtásban nincs, köszönhetően a sok, apró tömény cseppünknek és a kiváló fedettségnek.

Akár Pulsar-os akár Express-es napraforgós kezelésnél tettük le a voksunk, a drónnal 2x gyorsabban jelentkezik a gyomírtó hatása, mint ha vontatottal fújtuk volna meg.

Hozzátartozik az igazsághoz az is, hogy a napraforgó is jobban megsárgul, viszont ezt a növény hamar kiheveri, terméskiesés nem mutatható ki.

Gombaölős kezelések:

Sokan kételkedtek az eredményességében, hiszen itt azért a nagyobb lé mennyiségre lenne szükség. Azonban a gépeink itt is bizonyítottak, még kombinált kezelések alkalmával is, hiszen egy Pictor + Corragen + Bór keverékkel is megbirkóztak és kiváló eredményeket kaptunk, 2 drónos gomba ölős kezeléssel 4-500 kilogrammos hozam többletet értünk el hektáronként a kontroltáblához képest. Itt is hozzá kell tennem a történethez annyit, hogy a drónokat ezeknél a kezeléseknél „nagyobb” cseppméretű, 200 mikronos szórófejekkel szereltük fel.

Deszikkálás:

Ennél a kezelésnél van a legnagyobb igény a drónokra. Rendkívül hatékonyan tudják leszárítani a táblát, akár Glifozátot, akár Dikvátot teszünk a tartályba.

Itt is igaz, hogy az eredmény hamarabb látszik, mint ha hidas traktorral fújtuk volna le, és még nem is tapostuk az állományt.

Minél inkább elterjednek a drónok, annál több kezelésben fogjuk őket használni, de ez nem is csoda, hiszen a permeteződrónok hihetetlenül gyorsan fejlődnek, egyre nagyobb teherbírással, kifinomultabb szoftverekkel és hatékonyabb permetezőrendszerrel jelennek meg.

Ha érdekel ez a téma és szeretnél profiktól tanulni, akkor jelentkezz a képzésünkre, és te is részese lehet a világ egyik leggyorsabban fejlődő iparágának.

Tóth Lajos Gergő

Drónpilóta

0630/6857459

kepzesinfo@videkert.hu

Magyar Vidékért Kft.

Nyíregyháza