MENNYIBE KERÜL, HOGY DRÓNPILÓTAKÉNT SZOLGÁLTATNI TUDJAK?

Tóth Gergő vagyok, mezőgazdasági drónpilóta.

Jelen írásomban azoknak szeretnék segíteni, akik azon gondolkoznak, hogy növényvédelmi drónpilótaként szolgáltassanak a szántóföldeken, gyümölcsösökben, szőlőben növényvédelmi permetezést.

Mostanában nagy kérdés és elég sokan is keresnek meg azzal kapcsolatban, hogy mekkora befektetést jelent az, ha ebben a szakmában szeretnének működni.

Sorbavéve azokat a dolgokat amire szükségünk lesz:

 • Drón
 • Szállítójármű és adott esetben utánfutó
 • Keverőtartály, keverőeszközök
 • Aggregátor
 • Pótalkatrészek, szerszámok és egyéb hasznos eszközök
 • Megfelelő szakképesítések megszerzése

Drón:

Jelenleg egy szolgáltatásra is alkalmas permeteződrónt, márkától és mérettől függően körülbelül nettó 5 és 10 millió forint között lehet megvásárolni beleértve ebbe az összegbe az akkumulátor pakkot és a hozzájuk tartozó ipari töltőt. Nettó 5 millióért egy 10 literes drón tudunk beszerezni, aminek a hektárteljesítménye naponta körülbelül 50-60 hektár. Nettó 10 millióért már 30 literes drón tudunk beszerezni, aminek a napi teljesítménye akár 150 hektár is lehet, viszont ebben az esetben számítanunk kell arra is, hogy a kiszolgáló eszközök ára is növekedni fog.

Természetesen megtalálhatóak a piacon 16 literes drónok is melyeknek az ára nettó 6 és 8 millió forint körül mozog.

Személyesen: 4400, Nyíregyháza, Kemecsei út 14/a
Telefonon: +36 42/430-313
E-mailen: kepzesinfo@videkert.hu

Szállítójármű és utánfutó:

Szállítójárműnek én mindenképpen egy pick-up-ot javaslok, mivel elengedhetetlen a terepen való megfelelő használhatóság, hiszen a mezőgazdaságban, kint a határban kell használnunk.

Kisebb, 10 literes gépekhez nem feltétlenül szükséges utánfutót magunkkal vinni, hiszen a kompakt méretük miatt akár a hátsó ülésen is elférnek, így helyet spórolhatunk a platón, amin így már elférhet az aggregátor és a keverőtartályunk is.

16-30 literes gépeknél már szinte elengedhetetlen az utánfutó használata, mivel ezeket a drónokat, nagy méretük miatt képtelenség az autó belsejében szállítani.

Jelen piaci viszonyok között egy normális használt pick-up 5 és 8 millió forint között hozható el, egy jó használt utánfutó pedig 200 és 600.000 forintért kapható.

Keverőtartály, keverőeszközök:

Nos a keverőtartály elég széles skálán mozog, azt tekintetbe véve, hogy ki milyen méretűt szeretne használni, mi fér fel az autóra vagy az utánfutóra, valamint, hogy mekkora drónt kell vele kiszolgálni.

Akár saját műhelyünkben is készíthetünk egyet, ami így körülbelül 300.000 forintból kivitelezhető, de van nagyon profi, digitális keverésbeállítással is ellátott szűrőkkel, adagoló csővel és pisztollyal felszerelt, ennek az ára a több millió forintot is elérheti. Ha a realitás talaján akarunk maradni akkor számoljunk egy egyszerű keverőtartályt, ami 500.000 forintból beszerezhető.

Mi van akkor, ha kis területen, tegyük fel 4-5 hektáron kell gyomírtóval dolgoznunk, de utána megyünk gombaölővel például napraforgóra?

Nyilván nem szeretnénk 5 hektár miatt az egész keverőtartályt kitakarítani, átmosni, így szükségünk van ehhez is megfelelő eszközökre, amik: vödrök, mérőpoharak, grammos mérleg, akkus csavarbehajtó+2 akkumulátor, keverőszár.

Ezekre mindösszesen 50.000 forinttal számolhatunk.

Aggregátor:

10 literes drónokhoz körülbelül 400.000 forintért kaphatunk megfelelő áramfejlesztőt, a nagyobb gépekhez pedig 6-700.000 Ft-ért lehet ilyen eszközt venni.

Fontos, hogy ne a legolcsóbbat vegyük, hiszen szezonban elég nagy terhelésnek lesznek kitéve, adott esetben heteken keresztül kell nekik működni napi 10-12 órát, desszikáláskor ráadásul 35-40 fokban is, ha szükséges.

Pótalkatrészek, szerszámok és egyéb hasznos eszközök:

A pótalkatrészek listája is eléggé eltérő a gép nagyságától és típusától függően. Egy kisebb gép esetében körülbelül 2-300.000 forintért lehet egy jó pótalkatrész csomagot összeállítani, míg nagyobb gépek esetében ez az 1.000.000 Ft-ot is elérheti.

Hasznos eszközök és szerszámok: Mindenképpen érdemes összeállítani egy szerszámosládát, amiben olyan dolgokat tárolunk, amik a lehetséges legtöbb probléma megoldásában a segítségünkre lehetnek. Fogók, kalapács, gyorskötöző és wd40, szigetelőszalag (igen a 3 joly joker itt is sokat tud segíteni 😊) valamint minden olyan szerszám, amit a drónhoz kaptunk. Ezen kívül hasznosak lehetnek még: powerbank, töltőkábelek, kisebb kompresszor, szélerősségmérő, lámpák az éjszakai munkához, gyertyakulcs az aggregátorhoz, esetleg pótgyertya, és még sorolhatnám a listát, de mivel a határban magunkra vagyunk utalva, így érdemes mindenre felkészülni.

Ezekre mindösszesen számolhatunk 100.000 forintot.

Megfelelő szakképesítések megszerzése:

Jelenleg a permeteződrónos képzés megkezdéséhez szükség van:

 • érettségire
 • 80 órás Növényvédelmi alapképzésre, ami 80.000 Ft körül végezhető el annak, akinek még nincs ilyen képesítése
 • az A1-A3 drónpilóta jogosítványra, aminek a képzési anyaga ingyenes, csak a vizsgáért kell fizetnünk 4600 forintot.
 • Ahhoz, hogy a NEBIH, mint drónpilótát nyilvántartásba vegyen, és hivatalosan tudjunk szolgáltatni, el kell végeznünk a Növényvédelmi drónpilóta képzést, ami jelenleg 650.000 Ft. Nyíregyházán és 990.000 Ft. Budapesten.
 • Későbbiekben azonban kelleni fog egy képzés, ami a speciális drónokra való előképzést adja meg nekünk, aminek az ára 250-350.000 Ft. körül fog mozogni.
drónpilóta képzés

Számoljunk is egy összesítést:

12.400.000 Ft és 22.500.000 Ft között van a teljes végösszeg. Láthatjuk, hogy attól függően, hogy milyen és mekkora drónt veszünk elég nagyot tudnak ugrani az árak.

Azt javasolnám mindenkinek, hogy nézze meg milyen területeken fog többet dolgozni és a szerint válasszon.

Szabolcs megyében például, ha valaki csak itt akar dolgozni és nem szeretné szezonban nomád módon járni az országot, tökéletesen elég egy 10 literes gép, hiszen rengeteg az apró tábla, amiknél a többszöri költözés miatt teljesen fölösleges egy 30 literes gépet fenntartani.

Remélem segítettem nektek a döntésben, ha szeretnétek belevágni ebbe a szerintem gyönyörű szakmába, keressetek minket bizalommal Nyíregyházán a Magyar Vidékért Kft-nél, ahol a növényvédelmi drónpilóta képzés drónos szakmai és repülési részét én fogom tartani.

Az Agrometeorológia témakört repülés meteorológus tartja,

illetve a Térinformatika képzési részt nagy gyakorlattal rendelkező térinformatikus tartja.

A 2023-tól újra induló Vidékfejlesztési program felhívásait figyelemmel kísérve keressük annak lehetőségét, hogy a drónok, eszközök beszerzéséhez Eu-s illetve hazai forrást tudjunk bevonni, annak is aki gazdálkodóként, vagy aki szolgáltatóként szeretne drónnal dolgozni.

Tisztelettel:

Tóth Gergő 30/3857459