AKINEK A MEZŐGAZDASÁG A SZÍVÜGYE

Beszélgetés Hernáczki Ibolyával, a Magyar Vidékért Kft ügyvezetőjével

  • Mikor kerültél először kapcsolatba a mezőgazdasággal?
  • Igazából egy mezőgazdasági családban nőttem fel. Paprikát, dohányt termesztettünk leginkább a családi gazdaságban. Aztán mezőgazdasági technikumban tanultam kertész technikusnak, majd a nyíregyházi főiskolán végeztem, mint agrármérnök. Miután abbahagytam a tanulmányait, két héten belül falugazdász lettem 2000-től 2005-ig. Közben 2002-től mezőgazdasági felnőttképzésben vettem részt külsős cégeknél.
  • Mikor hoztad létre a Magyar Vidékért Kft-t?
  •  2006-ban alapítottam a Vidékért Egyesületet, ami mezőgazdasági felnőttképzésekkel foglalkozott. Néhány év múlva pedig 2010-ben a Magyar Vidékért Kft-t. Bár, azóta is sokan minket egyesületként ismernek. Ezután 2013-ban hoztam létre a Ductus Kft-t ami mezőgazdasági szaktanácsadással foglalkozott.
  • Mi volt a célod azzal, hogy létrehoztad a Magyar Vidékért Kft-t?
  • Mi mindig azt adtuk a gazdáknak, amit kértek, amire igény volt. 2004-től az uniós belépés után nagy változás következett be, hiszen a gazdálkodóknak támogatásokat kellett, illetve lehetett lehívnunk, és ebben nagy segítséget adtunk nekik. Ez volt az alapvető motiváció, hogy segítsük a gazdákat a pályázatokkal, és az ehhez kapcsolódó adminisztratív feladatok elvégzésével. Lényegében ennek a hozománya lett az, hogy a Magyar Vidékért Kft-t létrehoztuk. A tevékenységeink a termelői igények átalakulásával változtak.

Miben tud ma segíteni a Magyar Vidékért Kft a gazdálkodóknak?

Mostanra elég komplett lett a tevékenységünk. Megmaradt a mezőgazdasági felnőttképzés, ugyanúgy, mint a mezőgazdasági támogatások igénylései, a pályázatírás. Emellett könyvelési feladatokban is segítjük a gazdálkodókat. Új dologként megjelent a mezőgazdasági szakmai szaktanácsadás is. Sajnos azt vettük észre, hogy, és amik bizonyítást is nyertek, hogy sok fiatal gazda pályázatot megnyert gazdálkodónak nincs meg a mögöttes szakértelme. Ilyenformán sokan alig várjak azt, hogy leteljen az az időszak, ami a pályázatban meg van fogalmazva, és aztán utána már nem foglalkoznak a mezőgazdasággal. Másrészről pedig sok megnyert gazdálkodónál láttuk azt, hogy támogatás le lassította őket. Gyakorlatilag, amit eddig önerőből kellett elérniük, azt kipótolják a támogatások. A nevében is benne van jövedelempótló támogatás. Sok esetben pedig észre lehetett venni azt, hogy a termelés mindegy hogyan zajlik, hiszen úgyis megvan a támogatási része. Ebből is látszik, hogy a támogatások nem azokat a célt érték el, amit kellett volna. Ezért is hoztuk létre a mezőgazdasági szaktanácsadást. Másrészről pedig úgy látom, hogy a támogatások helyett, inkább a termelésre kellene fókuszálni, mert abból sokkal nagyobb jövedelemre tudna szert tenni a gazda. Ugyanis más országok például Lengyelország, ahol termelésalapú támogatás van, azoknak az országoknak a termékei agyonnyomják a hazai gazdálkodók termékeit. Ez ránk úgy hat magyar emberekre, hogy lengyel almát eszünk, lengyel sárgarépát teszünk a vasárnapi húslevesbe, lengyel krumpliból készítünk juhtúrós sztrapacskát, és lengyel görögdinnyét eszünk nyáron. Mi nem termelünk olyan jól, és ebben vannak elmaradásaink, ezt szeretnénk kezelni, ezért is indítottuk el a szakmai szaktanácsadást. Létrehoztuk az export piaci részlegünket, hogy a piacokat figyelve kössük össze a gazdálkodókat a piaci igényekkel oda-vissza alapon.

Milyen sikereket ért el eddig a Magyar Vidékért Kft?

Nem egyszerű a kérdés. Válaszolhatnék csak abból a szemszögből nézve, hogy rengeteg nyertes pályázatot csináltunk. Nevezhetjük ezt persze sikernek. De ha kicsit jobban megnézzük, akkor azt látjuk, hogy hiába a sok nyertes pályázat, sajnos nagyon sok gazdálkodó nem tudott élni ezzel a lehetőséggel. Ennek a legkülönbfélébb okai vannak. Hiányzott a szakértelem, nem volt a piaci oldaluk biztosítva. A sikert abból az aspektusból közelítem meg, hogy siker egy nyertes pályázat, es siker, ha a gazdálkodó sikeres lesz. Természetesen ilyen is volt sok, például feldolgozóüzemek létrehozása, hűtőtárolók kialakítása, élelmiszeripariüzem fejlesztések, tároló üzemek, raktárak felépítése. A szakmai alapokra helyezett szaktanácsadástól várok igazán nagy sikereket, hiszen ha oda tudjuk adni úgy a szakmai hátteret, növényvédelem tápanyagutánpótlás, szakmaiságát valamint piaci igényektől vezéreltetve, ilyen alapokon tudnánk gazdálkodni, hogy a gazdálkodó által előállított alapanyag meghatározott piac irányba van termelve, azaz rögtön irányítom a piaci csatornákba, a piaci igényeknek megfelelően, akkor a gazdálkodó is megfelelő jövedelmet tud szerezni magának. Azt hiszem, ez lenne az igazi siker számunkra.

Milyennek látod a Magyar Vidékért Kft jövőben betöltött szerepét?

A szakmai szaktanácsadással, a támogatás igénylésekkel, pályázatírással, export piaci részleggel, a saját gazdálkodóink részére, azt az összeköttetést tudnánk biztosítani, ami biztosítja neki, a piacnak amit igényel, a gazdának pedig a biztonságos megélhetést. Így képzelem el a Magyar Vidékért Kft-nek elkövetkezendő öt évét.

Mit gondolsz a mai Magyarország mezőgazdasági helyzetéről?

Magyarország mezőgazdasági helyzete jelenleg koordinálatlan. A piaci koordináció hiányzik belőle. Igazából senkinek nincs megmondva mit termeljen, hogy csinálja, miért csinálja, mennyiért csinálja. Kiszámíthatatlan teljesen a piac a gazdálkodók számára. Ahol a feldolgozói háttér számára termelnek, kimondottan annak irányába, jelentősen nagyobb és kiszámíthatóbb a termelői jövedelem. Igen vannak ilyen kivételek. Egyébként bizonytalan alapokon, mindenki azt termeli, ami biztonságos: búza, kukorica, repce, napraforgó. A mezőgazdaságnak kétféle kimenetele lehet. Az egyik, ha így marad, akkor a mezőgazdaságból élők aránya nem 3%-on fog mozogni hanem, inkább 1%-on, vagy az alatt Akkor maradnak a nagybirtokosok, akik szintén csak búzát, kukoricát fognak termeszteni, és minden más mezőgazdasági terméket, azt kénytelenek leszünk exportálni. Magyar önellátás élelmiszerből nem lesz sehol, pedig hazánk alkalmas lenne rá. A másik kimenetele lehet a dolgoknak, ha nem hagyjuk így, akkor bármit meg tehetünk, hiszen nincs összekötve a kezünk. Ha belemerjük tenni a szakmaiságot, a piaci koordinációt, ha beruházunk, valamint a támogatásokkal elérhetjük, hogy a magyar mezőgazdaság elinduljon egy jobb jövő irányába. Ha ez sikerülne a mezőgazdaság helyzete is felvirágozhatna, és legalább önellátóak lehetnénk zöldségből, gyümölcsből, állattenyésztésből. Ahogy mondtam két út létezik. Én és a Magyar Vidékért Kft az utóbbit választja, és ezen út mentén fogunk előre haladni.

Nyíregyháza 2021.02.10