Baromfi hús értékesítését befolyásoló tendenciák

A húspiacon szinte egymást követik a járványos megbetegedések, hol a madárinfluenzától, hol a sertéspestistől, hol a kéknyekv-betegségtől hangos a sajtó – mindez alaposan befolyásolja a fogyasztói preferenciákat. Még szerencse, hogy ezek sosem egyszerre következnek be, így mindig van egy faj, amelyiknek a húsával a másik helyettesíthető. Ez történik most Kínában is.

Kína a lehetőségek hazája. A hamarosan a világ legnagyobb gazdaságává váló Kínában tombol a sertéspestis. Ez pedig lehetőséget teremt a baromfihús piacon. A helyettesítés miatt egyrészt szárnyal a kínai csirkeszektor, másrészt megugrik az import. Ez persze elsősorban nem európai csirkehús lesz, de az árakra kedvező hatással lesz nálunk is. (Legnagyobb szállítóik, a brazilok csirkehús termelése idén várhatóan csökkeni fog.) A baromfihús világpiaci bővülése középtávon is tartós marad. 2028-ig az import oldalán egyharmados növekedésre számítunk a tavalyi szinthez képest.

Az EU-ban az elmúlt év utolsó negyedévében emelkedtek a baromfihús készletek, ami az idei év első hónapjaiban is érzékelhető volt. Az idei évből még csak januárról rendelkezünk adatokkal. Ezek szerint mind az export, mind az import megugrott, de az export jóval nagyobb mértékben. Mivel a kivitel duplája az importnak, az export 24 százalékos növekedése jóval nagyobb jelentőségű, mint az import 15 százalékos bővülése. Emiatt a készletszint elkezdett normalizálódni. A kivitel leginkább az afrikai országok felé ugrott meg, miközben az import oldalán Ukrajna hozott be nagyobb mennyiséget. A magyarországi baromfiszektor számos okból tartozik a legjobban teljesítő mezőgazdasági szektorok közé. Ezek egyike a magas integráltság. Bármilyen furcsán hangzik is, a második az alacsony támogatottság. Ebből ugyanis a piacnak való magasabb kitettség következik, ami egyértelműen tetten érhető a szektor termékeinek nemzetközi versenyképességén. Harmadrészt, magasan koncentrált és jellemzően hazai tulajdonban lévő szektorról van. Mindezek eredőjeképpen a világ legnagyobb libamáj előállítói vagyunk, de kacsamájból, valamint liba- és kacsahúsból is magasan jegyeznek minket a világpiacon, de csirkehúsunk is eljut a világminden tájára.

A beruházási aktivitás ebben és az elkövetkező évben/években jelentős növekedést fog mutatni. Ez összefügg a szektorban zajló konszolidációs folyamatokkal és a kedvező piaci kilátásokkal.

Forrás: Erste Agrár Kompetencia Központ   Erste Agrár Szemle; Az Erste Bank Hungary Zrt. Agrár Kompetencia Központjának agrárgazdaságra specializált elektronikus havi hírlevele Felelős szerkesztő: Fórián Zoltán, vezető agrárszakértő, agromegoldások@erstebank.hu

A baromfiszektor túl van a 2016-os influenza okozta válságon. Az pedig, hogy egy újabb megjelenését meg tudjuk-e akadályozni, a nemrégiben Bulgáriában regisztrált esetek után döntő tényező. A szektor elmúlt évi teljesítménye kifejezetten imponáló. A növekvő befektetői érdeklődés, az egyre gyakoribb koncentrációs lépések alátámasztják a hosszú távon is kedvező kilátásokat. A baromfihús fogyasztás globálisan kétszer akkora ütemben bővül középtávon is, mint a mások két alapvető húsféléé (CAGR 2,1%). A világpiac bővülése középtávon is tartós marad. 2028-ig az import oldalán egyharmados növekedésre számítunk a tavalyi szinthez képest.

A magas integráltság következménye, hogy a baromfiszektorban a felvásárlási árak meglehetősen stabilak. Komolyabb éven belüli ingadozást csak a liba ára mutat, ami az utolsó negyedévi keresleti csúccsal függ össze. Az AKI adatai szerint, Magyarországon a vágócsirke termelői ára (255 forint/kilogramm) 3,1 százalékkal, a vágópulyka termelői ára (376 forint/kilogramm) 1,7 százalékkal volt magasabb 2019 februárjában 2018 azonos hónapjához képest. Az Európai Bizottság adatai szerint az év második hónapjában 183 euró/100 kilogramm volt az egész csirke uniós átlagára, nem változott lényegesen egy év alatt, míg a magyarországi ár 5,8 százalékkal volt magasabb (484 forint/kilogramm) a 2018. februárinál. A csirkecomb feldolgozói értékesítési ára 4,6 százalékkal 452 forint/kilogrammra, a csirkemellé 8,3 százalékkal 1115 forint/kilogrammra emelkedett ugyanebben az összehasonlításban. A vágási statisztikákon jól látszik, hogy 2017-re erősen rányomta még bélyegét az első félévi zárlat, de tavaly kilőtt a szektor, különösen a kacsa és a liba. Az AKI vágási statisztikai adatai szerint Magyarországon csaknem 680 ezer tonna (élősúly) baromfit vágtak le 2018-ban, ez 10,8 százalékkal több a 2017. évi vágóhidakra került mennyiségnél. Ebből a vágócsirke 418 ezer tonnát (+1,0%), míg a vágópulyka 101 ezer tonnát (+2,9%) tett ki.Ahogy azt a vágások már mutatták, a 2017. évi visszaeséseket tavaly jelentős növekedés követte a kivitelben is. Eközben az import továbbra sem piacbefolyásoló tényező. Az AKI adatai alapján Magyarország baromfihús exportja 16 százalékkal 221 ezer tonnára emelkedett 2018-ban 2017-hez viszonyítva.Az összes belföldi baromfihúsfogyasztás már nem fog jelentős mértékben emelkedni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a tavalyihoz hasonló kisebb növekedés ne ismétlődhet meg például az idén, amikor közösségi marketing program fog indulni a baromfihús népszerűsítése érdekében. A víziszárnyasok kereslete még fog bővülni.

A baromfiszektor kibocsátása az elkövetkező években gyorsuló ütemű növekedést fog mutatni. A fejlesztésekben egyre nagyobb súllyal fog latba esni a munkaerőhiány. Az automatizálás, robotizálás az egyetlen út, amely előre visz.

Forrás: Erste Agrár Kompetencia Központ   Erste Agrár Szemle; Az Erste Bank Hungary Zrt. Agrár Kompetencia Központjának agrárgazdaságra specializált elektronikus havi hírlevele Felelős szerkesztő: Fórián Zoltán, vezető agrárszakértő, agromegoldások@erstebank.hu

A liba, kacsa szektor piaci helyzete javul, másrészt itt az ősz és a várható madárvonulások miatt ismét fel kell hívni a figyelmet a madárinfluenza megelőzésének jelentőségre. A járvány legutóbbi, 2016-os kitöréséből a magyar baromfiszektor sokat tanult. Érzékelhetően növekedett a fegyelem, a figyelem, javult a telepi higiénia. Ennek ellenére résen kell lenni, mert egy újabb

kitörés évekre visszavetheti a szektort.Pedig az említett mélypont óta mind a kacsa, mind a liba szektor egyaránt magára talált, ismét felfutott a termelés. Most, amikor közeleg a Márton nap, a libatermelők már a főszezonra készülnek. A keresleti csúcs

október közepétől eltart az év végéig, de a belföldi piac mind a kacsa, mind a libahús esetében növekedést mutat egész évben. A magyar víziszárnyasok azonban nem csak a hazain, de az exportpiacokon is jól szerepelnek. Az első félévi kiviteli számok kacsa esetében duplázódást, de libánál is jelentős növekedést mutatnak az előző év azonos időszakához képest.Az erősen exportorientált víziszárnyas szektorok erős mezőnyben, de növekvő világpiaci kereslet mellett versenyeznek. Mint az európai agrártámogatási rendszer mostohagyermekei, kevéssé támogatott területei, a baromfiszektorban működők kitettebbek a versenynek. Ahhoz is hozzászoktak, hogy a technológiáik

fejlődése nagyon gyors, ezért folyamatosan beruházásra kényszerülnek, ha versenyképességüket javítani szeretnék. Ezt a kényszert erősíti a termelési költségek emelkedése is. Az alapanyag előállításban a takarmány, a munkaerő, az energia költség emelkedik leginkább, a feldolgozásban ezekhez még az egyre nagyobb gazdaságos üzemméretek adta fejlesztési kényszer is párosul. A statisztikai adatok a beruházások jelentős növekedését is mutatják a baromfiszektorban, ami az Erste Agrár Kompetencia Központ előrejelzései szerint az előttünk álló évben, években tovább fog növekedni, gyorsulni. A tudatos munkaerő-gazdálkodás, a robotizáció, az integrációk további erősítése mellett a termékfejlesztésre kerül a legnagyobb hangsúly. Az említett belföldi kereslet-növekedés ugyanis a kínálat bővítésével tovább fokozható. A magasabb feldolgozottságú kacsa és libatermékek kényelmi szolgáltatásai jól illeszthetők a fogyasztói elvárások változásába.Ahogy arra már volt példa nálunk ebben az évben is, a nyugat-európai feldolgozók növekvő érdeklődést mutatnak térségünk iránt. Nem csak nálunk, hanem a legnagyobb konkurensünknek számító

Lengyelországba is érkeznek a befektetők. A befektetői érdeklődés további növekedésére számítunk a víziszárnyas szektorban. Ezt az egyértelműen kedvező piaci kilátások és térségünk adottságai, termelési hagyományai is alátámasztják.Talán nem csak nekünk van hiányérzetünk a tekintetben, hogy miért nem a lengyel és magyar meghatározó vállalatok dolgoznak együtt, kötnek stratégiai megállapodásokat ahelyett, hogy a nyugati tőkét preferálják. A globalizálódás az előttünk álló években tovább fog erősödni e szektorokban is. Számos előnye lenne annak, ha ennek kialakulása során a térség meghatározó cégei egy platformon lennének.A baromfihús fogyasztás globálisan kétszer akkora ütemben bővül középtávon is, mint a mások két alapvető húsféléé (CAGR 2,1%);Kacsahús piaca: CAGR 5%; 86% APAC Értékben még nagy a tér felfelé ez összefügg az innovációs potenciállal isA támogatási rendszer mostohagyermeke emiatt versenykényszer javuló versenyképesség; Gyorsul a globalizáció, növekszik a koncentráció, konszolidáció.Ez együtt jár a beruházások növekedésével is;

Az érdekérvényesítő képesség erősödésével;Gyors technológiai fejlődés, amivel lépést kell tartani;Javul a szervezettség, hatékonyság, üzemméret, termelékenység;

További befektetéseket indukál;Növekvő termelés, növekvő export;

Fokozódó munkaerőhiány,Emelkedő költségek (takarmány, energia, munkaerő);

Robotizálás, IT forradalom;a hatékonyság növekedéséből adódó költségcsökkenés jelentősebb, mint a költségemelkedés .A kedvező adottságokat a munkaerő és a járványveszély árnyékolja be leginkább:Tudatos munkaerő-gazdálkodás;

Járványügyi, higiéniai fejlődés, fejlesztés;Felkészültség, fegyelem, szemlélet.

Forrás: Erste Agrár Kompetencia Központ   Erste Agrár Szemle; Az Erste Bank Hungary Zrt. Agrár Kompetencia Központjának agrárgazdaságra specializált elektronikus havi hírlevele Felelős szerkesztő: Fórián Zoltán, vezető agrárszakértő, agromegoldások@erstebank.hu

A kanadai termelők a profi piacszervezésnek köszönhetően eddig lépést tudtak tartani abaromfifogyasztás növekedésével, de 2019-ben már 180 ezer tonnányi importárura leszszükségük. A magyar baromfiipar máris kiaknázta a lehetőséget, de egyelőre még csak az olcsóbbtestrészekből tudunk nagyobb mennyiséget szállítani.

A hír jó példa arra, hogy a baromfihús iránti kereslet globálisan is megállíthatatlanul növekszik. A kanadaipiac elsősorban a népesség növekedése, fizetőképessége, és a gyorséttermek miatt emelkedik, azegészségtrendek még nem is jelentős befolyásolók. Bár a magyar áru is ott van 5 ezer tonnás léptékben,nem számít kiemelt piacnak számunkra Kanada.A baromfihús világpiaca viszont mennyiségben várhatóan harmadával fog bővülni az előttünk álló tízévben. E mögött hatalmas hatékonysági verseny feszül. Az exportpiac több mint 40 százalékát Brazília, többmint negyedét az USA fogja hosszú távon is markában tartani. Az EU nettó exportőr marad, de importjanagyobb ütemben növekszik, mint kivitele. A belső piacon is hatalmas lehetőségek állnak tehát a hazaibaromfiszektor előtt. Nem véletlen a gyorsuló globalizáció, az akár 40-50 milliárd forintra rugó várhatóipari beruházások az elkövetkező években. A feldolgozók által irányított teljes integráltság, a meglévő ésmég megvalósuló nagy kapacitású, automatizálódó feldolgozók nemzetközi versenyképessége lehetőségetad arra, hogy erősödjön baromfihús exportunk. A több szektor sokat tanulhat e példából. Az integráltság,koncentráltság, a világpiaci versenyképességet szolgáló folyamatos fejlesztések, a kiváló szemléletűmenedzserek kezében van a titok nyitja. Az ágazatot nem kényelmesítették el a támogatások, hajlandó éstudnak is versenyezni.

Forrás: Erste Agrár Kompetencia Központ   Erste Agrár Szemle; Az Erste Bank Hungary Zrt. Agrár Kompetencia Központjának agrárgazdaságra specializált elektronikus havi hírlevele Felelős szerkesztő: Fórián Zoltán, vezető agrárszakértő, agromegoldások@erstebank.hu

Hamarosan eljöhet a rovargyárak ideje Európában

A jövő évben várhatóan rábólintanak az Unióban a rovarfehérje baromfi-takarmányozásban való használatára, ami óriási robbanást hozhat a szegmensben. Az európai agrárnagyhatalmak máris serényen építik az ilyen típusú termelőüzemeiket.

Bár vannak akik – kereskedői érdekeiknek megfelelően – próbálják ezt elmosni, a vegytiszta étkezési cukor (szacharóz) bármilyen alapanyagból kivonva is ugyanaz az anyag. Valahogy így van ez a porított fehérjével is, amit takarmányokba, vagy éppen élelmiszerekbe keverünk. Persze itt nem az összetételi adatok elemzésére, hanem magára a fehérjeforrásra gondolunk. A rovareredetű fehérje néhány év múlva megszokott elem lesz az összetevők listáján. Bár a technológiai fejlesztések még javában zajlanak, a lényeg az, hogy egy gazdaságosan előállítható fehérjeforrásról beszélünk, ami önmagában is elég ok arra, hogy rohamosan nyerjen teret Európában is. Aki hamar felismeri ezt a lehetőséget, az nyerheti a legnagyobbat. Mielőtt rálegyintene, mondván, hallottunk már nagy ötleteket a fehérjepótlásra (békalencse, alga, borsó, lóbab, lucerna, édes csillagfürt, ipari melléktermékek) ne feledjük, hogy az előttünk álló évek forradalmi változásokat fognak hozni a haszonállatok takarmányozási technológiáinak terén. Az egyedi chipes etetés, a jobban emészthető feltárt takarmányok, röviden a precíziós állattartás igényei az egyre növekvő fehérjehiány miatt gyors változásokat vetítenek előre. Jó példa, hogy a halliszt kínálata tíz év alatt felére esett a piacon. Mivel a rovarfehérjék ökológiai lábnyoma is jóval kisebb a többi fehérjeforrásénál, a zöldek is mellettük állnak. Az pedig, hogy a közvetlen humán fogyasztásban nyer-e majd teret nálunk is a rovar, már egy másik elemzés témája lesz. Annyit előre, hogy ahogyan a keveréktakarmányokba, úgy az élelmiszerekbe is adalékként kerül majd bele a rovarfehérje. Aki pedig a rovarokat, mint egzotikus étkeket kívánja elkészíteni, vagy vásárolni, a netes áruházakban már ma is megveheti, de a pultokra sem a távoli jövőben fog kikerülni.

Forrás: Erste Agrár Kompetencia Központ   Erste Agrár Szemle; Az Erste Bank Hungary Zrt. Agrár Kompetencia Központjának agrárgazdaságra specializált elektronikus havi hírlevele Felelős szerkesztő: Fórián Zoltán, vezető agrárszakértő, agromegoldások@erstebank.hu

További telepekre lenne szükség, mert az ágazat jelenleg minden kapacitását kihasználja

Szinte korlátlanul növelhető lenne a hazai baromfitartás, mert az Európai Unió piacáról kiszorult brazil áru miatt akkora lyuk keletkezett a kínálatban, ami a magyar vállalkozásoknak kiváló lehetőséget teremt a fejlődésre. Ehhez azonban új telepek építésére lenne szükség. A terméktanács a beruházások megvalósításához a kormányzat segítségét kéri.

A világ baromfihús piaca hosszú távon is meg tudja őrizni évtizedes dinamikus bővülési trendjét. Ez alól az EU piaca sem kivétel, de kontinensünkön már erősen lelassult a piac mennyiségi növekedése. Azzal azonban, hogy a legnagyobb beszállítót kitiltották, ismét jelentős rés támadt a piacon. Az EU-ban lassan, de kiegyensúlyozottan, tartósan emelkedik a baromfihús ára, miközben a kontinensünkről kitiltott Brazília árai tartósan zuhannak.

Ebbe a résbe a magasan integrált, hatékonyságában is látványosan fejlődő magyar baromfiszektor számára jó lehetőségek nyílnak. Miután 2017-ben nálunk esett vissza legnagyobb mértékben a baromfihús termelése az EU tagállami közül (4,5 %-kal), erre szükség is van az ágazatban. A jelenlegi kapacitásokat viszont tovább kell hozzá növelni. Ehhez nélkülözhetetlen az, hogy a bankok higgyenek a növekedés és fenntartható fejlődés lehetőségében. Az ERSTE Bank éppen ilyen. Tudjuk, értjük, mi több előrejelzésekkel a jövőjébe is belelátva támogatjuk a baromfiszektor bővülését.

Bár az EU nettó exportőri pozíciója baromfihúsból nincs veszélyben, sőt erősödik, fel kell hívni a figyelmet arra, hogy Ukrajna egyre nagyobb mértékben veszi át elsősorban a brazil beszállítók szerepét a közösségi piacon. Tavaly kétharmadával tudta növelni EU-s exportját, főleg Hollandiába, Németországba, Szlovákiába és Lengyelországba. Ezzel a tendenciával a jövőben is számolni kell.

Ami a hazai piacot illeti, a mennyiségi bővülés, amelyet napjainkban az egyre növekvő lakossági jövedelmek gerjesztenek az elkövetkező években is megmaradhat, de sokkal inkább értékben lesz érzékelhető, mint mennyiségi oldalon. A fogyasztás szerkezetében a víziszárnyasok aránya fog kis mértékben emelkedni.

Forrás: Erste Agrár Kompetencia Központ   Erste Agrár Szemle; Az Erste Bank Hungary Zrt. Agrár Kompetencia Központjának agrárgazdaságra specializált elektronikus havi hírlevele Felelős szerkesztő: Fórián Zoltán, vezető agrárszakértő, agromegoldások@erstebank.hu

Erőteljesen fel kell lépni a kockázatos baromfiimport ellen.

Nem jöhet létre az Európai Unió és a dél-amerikai MERCOSUR-országok közötti szabadkereskedelmi megállapodás, amíg az újabb brazil húsbotrányt a hatóságok ki nem vizsgálják.

A végső szakaszban lévő tárgyalások jogosan idézik fel Önben is a TTIP történetét. Mintha megint nem az EU érdekei alapján tárgyalnának a nevünkben. Ha évente 100 ezer tonna baromfihús érkezik az EU piacára vámmentesen egy olyan országból, ahol nem csak, hogy sokkal enyhébbek az állati termék előállítás feltételei, hanem még visszaélésekre is fény derült, akkor a baromfitartók és feldolgozók elbizonytalanodhatnak, beruházásaikat pedig elhalaszthatják. Pedig ez lenne csak nagy baj igazán.

A kérdést úgy is fel lehet tenni, ha egyik évről a másikra a brazil csirkehús-behozatal az EU-ban tudott 100 ezer tonnával csökkenni, és ez éppen megfelel a közösség importjának csökkenésével, akkor mi szükség van erre a mennyiségre?

Forrás: Erste Agrár Kompetencia Központ   Erste Agrár Szemle; Az Erste Bank Hungary Zrt. Agrár Kompetencia Központjának agrárgazdaságra specializált elektronikus havi hírlevele Felelős szerkesztő: Fórián Zoltán, vezető agrárszakértő, agromegoldások@erstebank.hu

Új állatjóléti támogatási programról tárgyal az Európai Bizottsággal az Agrárminisztérium. Ennek keretében a baromfiágazat számára a tavalyinál több forrást különített el 2019-re a tárca.

Ez ugyebár nemzeti forrás. Az idén induló új állatjóléti támogatási programot az EU-val még nem sikerült jóváhagyatni. Ezért késéssel fog indulni, de több forrással és egészen 2025-ig szólóan.

A baromfiágazat méltán számít több támogatásra, hiszen teljesítménye látványosan javul. Ráadásul újabb jelentős beruházások várhatók a szektorban, amelyek tovább fogják erősíteni nemzetközi versenyképességét.

A csirkehús nemzetközi piaci kilátásai továbbra is nagyon kedvezőek. Ebben pedig középtávon sem számítunk változásra. Az idén Kína megugró kereslete fogja meghatározni a világpiacot. A kínai belső ellátási gondok a sertéspestis okozta helyettesítő hatással és az amerikai vámháborúval kiegészülve magasabb árakat és piaci lehetőségeket fognak hozni akár a hazai cégeknek is. Figyelni kell Brazíliára, aki az EU és Szaúd-Arábia helyett több figyelmet fordít Kínára, Dél-Koreára és az Egyesült Arab Emírségekre idén. A képbe a baromfiinfluenza esetleges kitörései is beletartoznak. Az utóbbi hetekben kitörést jelentett Oroszország, Thaiföld, Vietnám, és tudnak új gócról Indiában is.Új információ, hogy a thai hatóságokkal kötött megállapodás értelmében a jövőben egy esetleges hazai madárinfluenza járvány esetén kizárólag a fertőzött magyarországi területről származó baromfitermékekkel szemben vezetnek be korlátozásokat a távol-keleti országban.

Forrás: Erste Agrár Kompetencia Központ Erste Agrár Szemle, Az Erste Bank Hungary Zrt. Agrár Kompetencia Központjának agrárgazdaságra specializált elektronikus havi hírlevele Felelős szerkesztő: Fórián Zoltán, vezető agrárszakértő, agromegoldások@erstebank.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published.