Biogazda Téli Szakmai Napok rendezvény sorozat – 2018.12.07.

Biogazda Téli Szakmai Napok

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Biogazdák Egyesülete
és a Magyar Vidékért Kft
elindítja a Biogazda Téli Szakmai Napok rendezvény sorozatot!

Az 1. szakmai nap tartalma:
Délelőtti program: 9.00-tól – 12.00-ig:
Milyen alma fajtát telepítsen a biogazda?
Milyen célültetvényeket tervezzen a biogazda?
Milyen fajtát kíván a piac?
Világfajták
Valóban korábban öregedik a bio almásom?

Délutáni program: 13-16-ig
Alma növényvédelme, azaz hogyan fejezzük be az évet és hogyan kezdjük tavasszal a bio növényvédelmet almában?
Egy 20 ha alma (refajta) és 10 ha körte (hagyományos fajta) ültetvény bio növényvédelmi gyakorlata Recsken
Előadó: Kalydi Tamás – növényvédelmi szakmérnök, 300 ha bioalma növényvédelmi tanácsadója

Helyszín:
Esze Tamás Művelődési Ház
Vásárosnamény, 4800, Rákóczi Ferenc u. 9

Részvétel: 5.000 Ft + áfa / fő

A Magyar Vidékért Kft. a képzésből befolyt összegből a Biotermék Előállító és Beszállítói Programot tartja fent és finanszírozza.

Kérem amennyiben részt kíván venni a szakmai napon, részvételi szándékát jelezze az alábbi módok egyikén:
42/430-313
kepzesinfo@videkert.hu
vagy

Jelentkezés a találkozóra

Piaci partner találkozó és szakmai nap meghívó

MEGHÍVÓ

a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Biogazdák Egyesülete
tisztelettel meghívja Önt a
2018. november 22-én, csütörtökön 9 órától kezdődő
Biotermék Előállító és Beszállítói Program szakmai napra és

 

PIACI PARTNERTALÁLKOZÓRA

A rendezvény helyszíne: Nyíregyházi Egyetem, ‘C’ épület / CA 113 sz. előadó
Házigazda: Hernáczki Ibolya ügyvezető, Magyar Vidékért Kft.
Levezető elnök: Donka György

Program:

09.00-09:15 Regisztráció
09:15-09:30 dr. Kovács Zoltán Nyíregyházi Egyetem, dékán Dékáni köszöntő
09:30-09:40 Donka György  Kelet-magyarországi Biokultúra Egyesület Köszöntő
09:40-10:00 dr. Roszík Péter Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke Az ökológiai gazdálkodás időszerű kérdései és a jövő kilátásai*
10:00-10:20 Sira Szabolcs Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ellenőre Az induló ökológiai gazdálkodás sajátosságai és az ellenőrzések tapasztalatai, a támogatás buktatói*
10:20-10:40 Hernáczki Ibolya  Magyar Vidékért Kft. Ügyvezetője A Biotermék Előállító és Beszállítói Program bemutatása
10:40-12:30 Piaci partnerek bemutatkozása A 2019 évi termelési igények és termelési feltételek
12:30-13:00 Szendvics ebéd  
13:00-13:30 Marján Zoltán A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Biogazdák Egyesületének elnöke A Biotermék Előállító és Beszállítói Programban való részvétel feltételei, Egyesületi tagság
13:30-15:00 Gazdafórum – kérdések és válaszok

* A Magyar Biokultúra Szövetség és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. országos előadássorozata keretében!

 

Programunkra várjuk az érdeklődő biotermesztőket!

Termékbemutatási és kóstoltatási lehetőséget biztosítunk biotermesztőknek, amihez a helyigényt szíveskedjenek előre jelezni.
A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött!

Részvételi szándékát jelezheti emailben (ibolya.hernaczki@videkert.hu), illetve a következő telefonszámon 06 42 430 313.

 

Tisztelettel:

dr. Roszík Péter Marján Zoltán Hernáczki Ibolya
ügyvezető elnök ügyvezető
Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Biogazdák Egyesülete  Magyar Vidékért Kft.

Jelentkezés a találkozóra

Abonyi Ferenc – Eperjeske – Bioalmás

Termelő: Abonyi Ferenc
Eperjeske

1997 óta foglalkozom biotermeléssel. 25 ha termőalma, 5,5 ha termőmeggy, 7 ha nem termő meggy van a tulajdonunkban. Ebből 10 ha-t most telepítettünk, ami 1300 db/ha telepítési sűrűségű. Területeink 6-9 Ak értékűek.

Az 1990-es években kezdtem gazdálkodni, a TSZ idő után munkahelyet kellett teremteni magamnak és megélhetést biztosítani a családomnak. Mikor az első fákat elültettem nem tudtam, hogy bio alma lesz rajta. Volt egy barátom, Bodnár György, az Észak Kelet Magyarországi Bioszövetség vezetője, ő, és Weisz János munkássága inspirált a biotermesztésre, tehát már régóta biogazdálkodó termelőktől szereztem szaktudást.
A másik motiváció a környezet kímélése volt. A gyerekeimnek jobban ízlettek a bio gyümölcsök. Meg a kihívás hogy ősszel ugyanolyan mennyiségű almát szedjek le a kertből, mint a hagyományosban. Szerveztünk egy bio gyümölcsös TÉSZ-t, bio gyümölcs értékesítésre 21 fővel, mert nem akartam 50-100 Ft-ért odaadni a bioalmát , mikor a biopiacon 900-1500 Ft-ért adták el, de akkor nem volt összetartás.

Mennyire nehéz bioban termelni?
Eleve azt tudni kell hogy másfajta gondolkozást kíván az embertől a bio. Nem csak arról van szó, hogy nem vegyszerezzük a gyümölcsös alját, hanem kint kell lenni, közte kell lenni, velük kell élni főleg a virágzáskor. Ha meg tudjuk védeni a megtermékenyülést, akkor olyan nagy gond nincs. Sok ember önmagának beszéli be, hogy nem lehet. Ha nem érné meg, nem csinálnám. Itt a termelési költségek az élőmunka ráfordítással nagyobbak, mint a facsík kaszálása, magasabb a hagyományosnál 1/3-al.

A termés mennyiség nálunk nagyon jó termés esetén 25-35 t/ha almából. A mi térségünkben 2-3-szor annyit terem a hagyományos alma, mint a bio.

Azoknak javaslom a bio alma termesztést, aki nem a pénzért csinálják, és nem a támogatásért. Semmivel nem lesz előrébb a bio társadalom, ha 3000 ha bioterület van, de nem terem belőle csak 150 ha. Javaslom azoknak, akik most akarnak áttérni biora, hogy ne sajnálja az időt és energiát a gyümölcsösre. Nem árt, ha nem önállóan áll neki a gazda. Kerteket kell látogatni, biogazda tanfolyamot el kell végezni, szakmai beszélgetéseket kell folytatni. Ez azért nehéz, mert ma mindenki önállóan akarja a boldogulását csinálni.
Mit lát a biotermesztés jövőjéről?
Ennek van prioritása. Nem mindegy mi lesz a felnövekvő gyerekek egészségi és lelki állapotával. Az iskolákat népélelmezési helyeket, bio árúval lássuk el – ez a cél.

Vissza a véleményekhez

Galgafarm Szövetkezet – Galgahévíz – Bioszántó

Termelő: Galgafarm Szövetkezet
Varga Géza
vargag0403@gmail.com

Én 1972 óta foglalkozok biogazdálkodással, Svédországban kezdtem ezzel megismerkedni, amikor ott egy természetgyógyászati klinikán dolgoztam.

Én is biogazdálkodom, de a Galgafarm organikus Szövetkezet 200 ha-on maga termeli meg a tagjainak a bio állatok takarmányozásához szükséges növényi alapanyagot, takarmányt. Az őstermelő tagok kapják meg a takarmányt, és az állatok tartása, felnevelése után azokat feldolgozzák, és maguk értékesítik. A tagok húsféléket, tejet, tojást, pékárút, szarvasmarhát, sertést és vágóbaromfit értékesítenek kistermelőként. A szövetkezet a szántóföldekért, a takarmány bázisért felelős, így gazdaságos a termelés.
Minden tag együttműködésben van a szövetkezettel, tőle vásárol takarmányt, és a szövetkezet pedig segít az értékesítésben.

Azért kezdtem el bio módon gazdálkodni, szerettem volna a családomat vegyszer mentes élelmiszerrel ellátni. A 70-es években látszott, hogy a zöldforradalomnak vannak hátulütői, megjelentek a betegségek, ez statisztika. A vegyszereknek nincs helye az élelmiszerben, még határérték alatt sem, most pedig határérték felett is vannak az élelmiszerekben. A vegyszermentességre garancia a bio termék.
A vegyszerek egészségügyi hatását nem mérik fel, mert titkos. Komoly gazdasági kihatása lenne, ha nyilvános lenne. A világ mezőgazdasága ma nem képes vegyszerek nélkül termelni. Mennyiségre és nem a minőségre mennek.
Én önző módon egészségeset akartam termelni, mellette megélhetést is biztosítani a családnak, így elkezdtem biopiacra termelni. 1985-1986-ban 2 ha-on biozöldséget termeltem, abból már jutott a boltokba is.

Nehezebb bioban termelni, mint hagyományosban. Megvan hozzá az anyag és a módszer, de nem egyszerű. Nincs totális gyomirtás, hanem mechanikailag és vetésforgóval lehet operálni. Ez így sokkal nagyobb odafigyelést és szaktudást igényel, ezt tanultam Svédországban.

Meg éri bioban termelni? Ha egyedüli motiváció az anyagiak lennének, akkor nem lenne ésszerű bioban termelni. A biohoz kötődő jövedelemt el lehet érni más módon is, hagyományosban. Elkötelezettség kell az egészség és a környezet védelme iránt, de meg kell belőle élni. A fenntarthatóságnak 3 pillére van egy a gazdasági, mivel ki kell fizetni a számlákat és ebből kell megélni. A második a környezet, a vegyszermentesség iránti igény. A harmadik a társadalom, az egészség iránti igény.
Mindegyik fontos.
A termés kiesés mértékét kultúrája válogatja de a biofelár kompenzálja azt. Például az idén a bio búza 2,5-3 t/ha-t termett, de 81.000 Ft/t-ért tudtam eladni, szemben a hagyományossal, de nekik 5-6 t/ha termett.

Az állati termékek esetében elmondható, hogy a tejet semmivel nem nehezebb elélő állítani bioban, és nem is hoz kevesebbet, mint a hagyományos. Az állatok legelnek, lucernát kapnak, és nincs terméskiesés, de szerényebbek a felárak is.
A piacokat tekintve mi a felesleges bio lucernából pelletet készítünk, és azt exportáljuk. A hazai feldolgozott termékeknek a piac a biopiac, a marhahús, tisztított baromfi, tojás, zöldség esetén. Nálunk a helyi értékesítés elhanyagolható. Úgy látom, a bio boltok is nyitnak a termelők felé és nyitunk mi is feléjük.
A nehézség a bio alapanyag termelésben az, hogy több mit 100 taggal alapították a szövetkezetet, mára 34 tagunk van, a létszámcsökkenés az elhalálozásokból van, a gyermekek nem viszik tovább a gazdálkodást, de a szövetkezet tovább bérbe műveli öko módon a földeket. Ha a Szövetkezet nem volna, az alapanyag is drágább volna.
Annak javasolom a biotermesztést, aki nem gazdasági okból akar belefogni, mert gyorsan el fog menni a kedve a biotermeléstől, már az első gondnál. Annak ajánlom, akiben van valamilyen elkötelezettség a megkíméltebb környezet iránt.

A biotermesztés jövőjéről
Még mindig kevés a bio terület, és sok függ a szabályozástól. Nálunk a legalacsonyabb a dinamikája a területi növekedésnek, nálunk mindenki a koncentráció felé halad.
Mivel a méretkoncentráció egy kegyetlen dolog, ezért a leg célravezetőbb az lenne, ha a bio termesztés a családok irányába mozdulna el, hogy sokszínűbb, differenciáltabb legyen a mezőgazdaságunk és ne monokultúrás. A vidéki megélhetés szempontjából ez lenne a leg célravezetőbb megoldás, mert még most is meg tud élni pár hektárnyi területen is egy család.

Vissza a véleményekhez

Dr. Terjéki József – Tiszajenő – Biokecske tartás

Termelő: Dr. Terjéki József
Jász-Nagykun-Szolnok megye; Tiszajenő
Tel: 0620 97 19 090
terjekij@gmail.com

1981 óta foglalkozok biogazdálkodással, a kezdetektől. 36 fejős kecském van, 1 tenyészbak, 9 ivartalanított kecske, növendék 35 db, nekik 8 ha szántón termelek takarmányt. Természetgyógyász is vagyok. Elmondhatom, hogy az állattartás bioban nem nehezebb mint a hagyományos termelésben, itt is legeltetni kell, a magam által megtermelt lucernát, szénát, gabonát eszik meg, nem vagyunk részei ennek az intenzív barbárságnak, ami ma folyik a mezőgazdaságban.

Elsősorban nem anyagi szempontból termelem meg a terményeket, hanem a család miatt, és hogy tudom, egészséges élelmiszert eszek és adok másoknak. A termelési költségek nem többek mint hagyományosban. A biopiacokon, de helyben is értékesítek.
Nehézség nincs a bioban, de meg kell tanulni bánni az állatokkal. Mindenkinek javaslom az áttérést, a biora. Most miért kell vegyszerezni? Egy rendes kormány bírságolná és adóztatná a vegyszerezést. Fölösleges vegyszerezni teljesen, mert silány lesz ez a termék. ATsz idők előtt nem volt vegyszerezés a kisgazdaságokban, cukorrépát termeltek a szüleim és azt szállították a cukorgyárba. Tsz időben a vegyszerezéssel, műtrágyával a cukorrépa tele ment vízzel, aztán össze is rohadt a tárolás alatt, így abból kellett cukrot kapni a cukorgyáraknak.

A biotermesztés jövőjéről
Vannak kimutatások, hogy műtrágyázás hatására a növényekben kevesebb a szárazanyag tartalom, és nincs, amivel védekezzen a betegségek ellen, nincsenek Szalvesztrolok a növényeken. Ez a zöldségekben és gyümölcsökben termelődő növényi védekező anyag, amelyek akkor jut szerephez, ha a növényt valamilyen külső támadás éri, pl. gombafertőzés vagy élősködők támadják meg. Nem termel a növény szalvesztrolt, ha mesterségesen megvédjük permetezéssel, gombaölő szerekkel. Ezzel pedig magunknak ártunk, mert a szervezetünk – hiába eszünk sok zöldséget, gyümölcsöt, – nem jut kellő mennyiségű tápanyaghoz, szalvesztrolhoz és ezzel elveszíti az ember is a lehetőséget a betegségekkel szembeni leghatékonyabb védőmechanizmusának a működésétől.
Így, ilyen alapon működik a biotermesztés.

Javaslom, hogy ne az orvosokban és gyógyszerekben bízzanak, hanem legyenek egészségesek, termeljenek maguknak, a felesleget értékesítsék. Szövetkezzenek a bio gazdák, gabona félék, zöldségek, gyümölcsök, állati termékek előállítására. Ha valaki állatot akar tartani, alapozzon saját családi munkára.
Amennyiben közösen, 1 községben egységes minőséget elő tudnának állítani, közös teljefeldolgozót üzemeltetve az egységes árut akár közösen lehetne belföldön is értékesíteni, vagy akár exportálni is. Mert ez érték!

Vissza a véleményekhez

Bellus József – Nyíregyháza – Bioszántó

Termelő: Bellus József
Nyíregyháza
Tel: 0620/8247701

Én 1 éve foglalkozom biogazdálkodással, mert olyan földet vettem, ami már átállás alatt volt, ez 25 ha a gazdaságomból. Ezen kukoricát, olajretket termelek vetőmagnak, szöszös bükkönyt és lucernát. Területeim átlagban 18-20 Ak értékűek.
A biogazdálkodásból sok technológiai elemet, tapasztalatot vettem át, amit addig nem használtam a hagyományos termesztés során. Ilyen például a gyomírószer nélküli kukoricatermesztés, a huminsavak és termésnövelő anyagok alkalmazása, így ezekkel a hagyományos termesztésben is jó tapasztalataim vannak. Ami bonyodalmat okoz, az a külön raktár biztosítása a párhuzamos gazdálkodásban termelt termények esetén.

A termelési költségek igen, 20%-al magasabbak, mint hagyományos termesztés során, mert érés gyorsítani ne lehet, magasabb szállítási költség terheli, speciális gépsort alkalmazok, a művelő eszközök, gépek jobban amortizálódnak a többszöri munkamenet miatt, és most még gyengébb a talajélet.
A termés mennyiségek tekintetében elmondható, hogy bükkönyből jobbak a termésátlagok 20%-al mint eddig.
Azon gazdálkodónak javaslom a biotermesztést, aki hitben tettben egyenes, jóra buzgó és nemes.
A hit azért kell, mert hinni kell a természet erejében, hogy a talaj képes teremni műtrágya nélkül is, de ezért keményen meg kell dolgozni.
Buzgóság azért kell, mivel a minőséget kimagyarázni nem lehet, a fogyasztóknak és nekem is a prémium termék kell. A termékben benne kell lenni a termelője erkölcsi buzgóságának, tartásának.
Azt javaslom azoknak, akik most át akarnak térni biora, hogy tanuljon, mert itt más az életfelfogás, szemlélet, mellőzni a bevétel mínusz költség elvet egyelőre, mert a ökovilág többől áll ennél.
A biotermesztés jövőjéről
Rövid távon 4-5 év nehézséget látok, hosszú távon optimista vagyok. A bio dolgokhoz a társadalom minden tagjának fel kell nőni (lakók, hatóságok, politikai döntéshozóknak, kereskedőknek, oktatási intézményeknek, tanároknak, kicsiknek és nagyoknak) rá kell arra jönni, hogy a természetből nem szabad többet elvenni, mint amennyire szükség van.

Vissza a véleményekhez

Állampusztai Kft – Állampuszta – Bioszántó

Termelő: Állampusztai Kft.
allampuszta@gmail.com
Kamp János

Az Állampusztai Kft és azon belül jómagam, mint a termelésért felelős vezető 1999 óta foglalkozunk biogazdálkodással. 5600 ha szántóterületen gazdálkodunk, ebből 170 ha a bio. Ez a gazdaság 100%-ban állami tulajdonú mezőgazdasági nagyüzem. Ezen a bio területen bio tönkölybúzát, olajnapraforgót, gríz alapanyagnak kukoricát, étkezési száraz borsót, szóját, kölest, zabot, kendermagot termelünk, természetesen nem mindent egy időben, hanem vetésforgóban. A területeink átlagban 22 Ak értékűek.

Az indulásra minket a magasabb jövedelmezőség reménye inspirált, ami jellemzően alacsonyabb költséget jelent, hasonló hozamokat, magasabb értékesítési árakat.
A géppel művelhető kultúrára esett a választás, gyomirtásként gyomfésűzünk, illetve 1-szer jut idő átkapálásra. A tönkölybúza bokrosodás után teljesen borítja a talajt, kiváló gyomelnyomó képességgel rendelkezik. A kapásokban olyan a gyomflórák, hogy elbírunk a gyomokkal a betakarításig.
Azt javaslom a most biotermesztésbe kezdő gazdálkodóknak, hogy mielőtt belefog, nézze meg a piacot. Ne szabadon termeljen, hanem szerződjön le valahova a terményével. Náluk ez úgy alakult, hogy megvannak a kapcsolatok a gabonakereskedőkkel, ezek egy része foglalkozik bio árúk kereskedelmével is. Vannak hazai feldolgozásra szakosodott vállalkozások is akikkel lehet szerződést kötni. Kellenek a szerződéses kapcsolatok, még időben, jóval a betakarítás előtt, vagy még előző évben, amiben garancia van az átvételre. Egyre tisztább ma már a piac, most már kevés a kókler, ez a világ elmúlt, csak a tiszta feltételekkel játszók maradtak meg a piacon, és az ár mindig alkuk kérdése.

Egyáltalán nem nehéz ökológiai módon termelni, ugyanazzal a gépsorral meg lehet művelni a biot is, mint a nem biot. Meg kell találni azokat az anyagokat, amiket engedélyeznek a bioban. Megfelelő időben és kicsit gyakrabban kell talajmunkát végezni, növény védeni, lehet nem 1 menetben hanem 2-ben. A rovarmentességet nem lehet megoldani a bio raktárban csak ha az hűthető, így a betakarítás után 1 hónapon belül el kell adni, mert később nem lehet kiirtani a raktári kártevőt, gázosítani meg nem lehet.

Bátran merem állítani hogy megéri bioban termelni, de nem 1 év alatt! Mire beáll a talajélet a szerves trágyával, baktérium- vagy zöldtrágyával, esetleg ezek kombinálásával, 3-4 év eltelik. Ez gyakorlatilag az átállás ideje. Célszerű több növényfajt termeszteni, diverzifikálni, jól megtervezett vetésforgót kialakítani, így hosszútávon megéri az ökológiai gazdálkodás.

A termés mennyiség nem kevesebb, inkább változó, hosszú idő átlagában meg lehet termelni ugyanazt a mennyiséget, mint hagyományosban. 2017-ben, tavaly nekünk magasabb volt a bio étkezési csíkos napraforgó, Őszapó fajta termésátlagunk 2 mázsával ha-ként, mint a nagy olajtartalmú konvencionális napraforgó. A termésátlagunk bioban 2,7 t/ha, hagyományosban 2,5 t/ha volt. Az eladási ára a nagy olajtartalmúnak 105.000 Ft/t volt, a bio Őszapó fajta eladási ára pedig 180.000 Ft/t.
A nehézség a bioban, hogy mindig figyelni kell, pl a gyomfésülésre néha csak 1 hét van. Ha korán csináljuk, nem veszi ki a gyomot, ha későn a kultúrnövényt is kiviszi a gyomfésű. De ugyan ez igaz a termesztés minden fázisára. A szántóföldi rovarirtásban pl. a káliszappanos burok pár csak napig tart ki, ezért el kell kapni a pillanatot a növényvédelemre, lehet, hogy 1 nap van rá. Nálunk meg van ehhez a kellő gépkapacitás és a szakember gárda is.

Azoknak a gazdálkodóknak javaslom a hogy fogjon bele a biotermesztésbe, aki érez magában elhivatottságot, és aki hittel tud termelni. Ne vágjon bele 1000 ha-ba először senki, de meg lehet csinálni azt is. Mi is folyamatosan növeljük az átállással a területeink nagyságát. Meg kell próbálni 200 ha-ból előbb 20 ha-on, a területeit fokozatosan növelje. Aztán ha van siker benne, állítsa át a többi területet is.

A biotermesztés jövőjéről
Mi csinálni fogjuk továbbra is a biotermesztést. Az emberek egyre nagyobb jólétben élnek, sajnos nem nálunk, és megfizetik a bio felárat. A kommersz termékekkel ma már nem lehet a piacra jelentősebb eredménnyel betörni, de ez prémium termék.
Az a legcélravezetőbb, ha fel tudja építeni a teljes vertikumot, a termeléstől a saját termelői bolton keresztül történő értékesítésig. Sok sikert kívánok minden induló biogazdálkodónak, csak bátran, okosan és kitartóan!

Vissza a véleményekhez

Ifj. Hubai Imre – Karcag – Bio szántó, állat tartás

Termelő: Ifj. Hubai Imre – Hubai és Társa Kft.
Karcag

1997 óta termelek biogazdaként, ellenőrzötten, egy 4.000 ha-t integráló ökoszövetkezet tagjaként. Termőföldjeim Ak értéke 1-32 között mozog, melyeken gabonaféléket, fehérjenövényeket, olajos növényeket, takarmány növényeket termesztek illetve a reform táplálkozás növényeit, és jelentős az ökológiai állattartás mérete is. Az ökoszövetkezet tagjai mind jelentős foglalkoztatók, 120 főfoglalkozású munkatárssal dolgozunk együtt.

Mintegy 670 ha-on „Demeter” féle biodiamikus gazdálkodást folytatok, amely még magasabb termelési követelményeket támaszt a termeléssel szemben, itt 3+7 év az átállás időszaka. Családunk, valamint a velünk együtt dolgozó gazdatársaink 1999-ben alapítottuk meg az Üllőparti Gazdaszövetkezetet, melyhez mindösszesen huszonhárom ökogazda csatlakozott. Éves termelésünk mintegy 2000t szántóföldi termény, valamint 1500 vágó sertés, 800 db szarvasmarha, e mellett bivaly, juh, és kecske.

Szüleim növényorvosok, és az ő révükön kezdtem én is a biogazdálkodással foglalkozni. Mivel ők tudták, hogy az agrokémiának, a műtrágyának és a növényvédő szereknek milyen hatása lehet a ökoszisztémákra, az élő szervezetekre, végső soron az egészségünkre, ezért mi már nem is használtunk ilyen szereket.

Hogy mennyire nehéz ökológiai módon termelni?

Amikor valaki függő viszonyba kerül a műtrágyákkal, növényvédő szerekkel, ráadásul komplett kényelmi funkcióként komplett növényvédelmi technológiát ad az integrátor a termelőknek, akkor nehezen megy a leválás erről a köldökzsinórról. Ezt a kiszolgáltatottságot csak fokozza az integrátori törekvés, hogy növeljék a gazdálkodók az átlagtermést, hogy így alacsonyabb áron juthasson az integrátor a gazda terményeihez. Ez olyan, mint a narkotikum, a nikotin, a drog, hogy már nem tudja elképzelni a gazdálkodó, hogy ezek nélkül a kémiai csodák nélkül is van élet, van termelés. És amikor a „leszokás” mellett dönt, azzal egy kíméletlen folyamat indul el.

Ha az embert a szakmai meggyőződés vezeti, tiszta szívvel csinálja az ökotermelést, akkor hamar meglesz a szívós, kitartó munka eredménye, és ez egy nagy megelégedettséget ad, mivel mégsem kellett műtrágyát és növényvédőszert alkalmazni a siker érdekében. Az ökológiai végtermék ugyanakkor sokkal egészségesebb, mint kemizált társai, és még saját maga is meg meri enni a termelő, amit termelt.

Azok a termelők is gondolnak erre, akik a kémiai növényvédelemre tették fel az életüket, mert sokuknak, vagy majdnem mindannyiuknak megvan a maga kis parcellája otthon, amin saját szükségletre és a rokonoknak termel.

A bio élelmiszer fogyasztás a betegségek kezelésének hasznos része, a terápiák hatékony kiegészítője. Az orvosok is elismerik, hogy a daganatos, vagy immunrendszeri megbetegedéseknél hatásosan egészíti ki a bio táplálkozás a terápiát. A betegségek hamarabb lejátszódnak, sokkal kevesebb gyógyszer kell a gyógyuláshoz, és dokumentált tény az is hogy egy olyan daganatos személy, akiről már 20 éve lemondtak az orvosok, de attól fogva csakis bio élelmiszert fogyasztott, meggyógyult, és ma is jó egészségnek örvend.

Arra a kérdésre, hogy jobban megéri-e „bioban” termelni, én azt mondom, hogy annak, aki rövid távú üzleti hasznot szeretne, nem ajánlom az ökológiai gazdálkodást. Eltelik 10 év is, mire a piac elismer egy biogazdát, és megismeri a nevét. Az ökológiai élelmiszer különösen bizalmi kategória, a termelőnek ezért találkoznia is kell a vevőkkel ahhoz, hogy elismerjék a termékeit. Nagy árutermelő gazdaságoknál is így van, mivel a piac a szakértelmet is árazza.

Akiről tudják a vevők, hogy ízig-vérig szakember, és verejtékes munkával, éjt nappallá téve dolgozik, akár kétszeres áron is forgalmazhatja termékeit a többiekhez képest. De ehhez személyesen kell ott lennie a piacon, az arcával vállalni kell a termékét, nyílt napokon beengedni a többi termelőt, a fogyasztókat, és a közösség hasznára kell lennie a gazdaságnak.

A biotermékek szigorúan meg vannak különböztetve, nyomon követik őket, jelölik, és jó, ha a fogyasztók is tudják ezt. Nekünk is meg kellett fizetni a tanulópénzt, mire idáig eljutottunk, hogy már árban is be vannak a termékeink pozícionálva. A termelési költségeink ugyanannyi vagy több, mint hagyományos termesztésben, de a hozamunk alig fele a konvencionális termeléshez képest. A nagybani eladási áraknál az árkülönbözet alig 20-50% pluszt jelent a konvencionális termékekhez képest, és ez még csak a termelői ár, nem a feldolgozott termék ára. Végső soron a biogazda termékének el kell jutnia a lehető legmagasabb feldolgozottsági szintig, és lehetőleg közvetlenül a fogyasztó számára kell értékesítenie ahhoz, hogy eredményesen tudjon gazdálkodni.

Annak ajánlom az ellenőrzött ökológiai gazdálkodást, akit nem a profit éhsége hajt, hanem környezettudatosan akar gazdálkodni, hogy így ne tegyen kárt a természetben, és a terméke az emberek egészségének, gyógyításának is legyen a záloga.

Az igazi biogazdálkodók akkor is termelnek, ha éppen támogatás nincs rá, viszont a támogatás azért jó és szükséges dolog, mert annak segítségével többletráfordításai és a hozamkiesésének egy része megtérülhet, így olcsóbban tudja adni a termékét. Ha nem lenne támogatott a szántóföldi ökológiai növénytermesztés, akkor akár tonnánként 20.000 Ft-al is magasabb lehetne a malmi minőségű biobúza ára, ami a biolisztet kilónként 40 Ft-al is megdrágíthatja. Ez egyértelműen károsan hatna a bioliszt vagy a biokenyér forgalmára, így kevesebb egészséges élelmiszer találna hazai fogyasztóra.

Számunkra is nehéz volt a piacon érvényesíteni a termékeink „bioságából” eredő árakat. A hagyományoshoz képest nehezebb betartani az előírásokat szankció mentesen, és még nehezebb az ökológiai élelmiszer-feldolgozás szabályaiban jártas, szakképzett, minőségi munkaerőt találni.

Javasolom a bio termesztést a kistermelőknek is, akik feldolgoznak, mivel a bioterméket jobb feldolgozva, és nem alapanyagként eladni. A bioparadicsomot jobb ketchupként, paradicsomléként, paradicsom sűrítményként, konzerválva eladni. Ha nem így tesz a gazda, akkor a termelésből származó árbevétel nem fogja fedezni a további termelést.
Ha alapanyagként kerül értékesítésre a termék, akkor szembesülni fog azzal, hogy nem minden évben tud sikeres évet zárni. A feldolgozással kikerülhetőek a piaci anomáliák. Ha alapanyagként 1Ft a jövedelmezőség, az ugyanazon a mennyiségen késztermékként 10Ft jövedelem is lehet.

Azt javasolom a gazdálkodóknak, akik most akarnak átállni az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásra, és a jelenleg is ökotermelő gazdálkodóknak is, hogy fogjanak össze! Az egyik gazda termelje meg az alapanyagot, a másik koordinálja a feldolgozást, a harmadik a marketinget, a negyedik a piacot, így mindenkinek csak 1 dologra kelljen odafigyelnie és versenyképes lehet az értéktermelő folyamat.

A biotermesztés jövőjéről
Őszintén, sok múlik a Kormányon, és nem csupán az hogy az ökológiai gazdálkodás támogatott legyen-e, vagy sem. Ösztönözni kell az átállást, akár az eddigieknél is jobban. Hiszen hány olyan gazdálkodó van, akik lemond eddigi jövedelme feléről, másfélszeres költségszint mellett beéri fele terméssel is? Ezt az ellentmondást feloldani csakis támogatással lehet!
A magyar élelmiszerek, köztük a magyar bioélelmiszerek nemzetközi népszerűségének megőrzése miatt kulcsfontosságú kérdés, hogy az ország GMO mentességét meg tudjuk e tartani. Mondhatnám úgy is, hogy ez az ügy létfontosságú, mivel a magyar élelmiszerek extra áron találnak gazdára külföldön, mert a fogyasztók biztosak Magyarország GMO mentességében. Öntözéssel, együttműködéssel, az alkalmazkodásra képes tájfajták termesztésével, a feldolgozottság magas szintjével a biogazdálkodás versenyképes tud maradni. Mi vagyunk az élő bizonyítéka, hogy van alternatíva hagyományos termesztés mellett, mivel mi termelünk, feldolgozunk, értékesítünk, egészségesen tartjuk a magyar családokat, és e mellett vidéki munkahelyeket teremtünk és tartunk meg.

Vissza a véleményekhez

Erdődi Imre – Hajdúnánás – Biozöldség termesztés

Termelő: Erdődi Imre
Hajdúhadház
Tel: 30/9580510

2000 óta foglalkozok biogazdálkodással, 27 ha-on Hajdúhadházon, 13-30 Ak-s termőföldön, 1 % alatti humusztartalommal. Kertészetem egy részét, 4 ha-t öntözöm. 20-30 féle zöldségfélét termelek, ami nagyon kézimunkaerő igényes, 4-5 ha-on, paprikát, batátát, sárgarépát, petrezselymet. Kis mennyiségben sok féle zöldség is megtermelhető bioban, mindig van olyan munka ami időben megcsúszik, de egy normál időjárással meg lehet termelni. A sok fajta növényt azért termelem egyszerre, mert az alapvető elgondolásom az volt, hogy a biopiacon értékesítem, jó ára lesz, ha szélesebb lesz a szortiment, így ki is alakult. Gazdaságomban elég lenne egy optimális vetésforgó 5 növénnyel, ezért van még 5 ha sütőtök is, továbbá gabonaféle a vetésforgó miatt és olajos napraforgó.
Úgy kezdtem el biogazdálkodással foglalkozni, hallottam, hogy vegyszermentes tanfolyam indul Gödöllőn, és érdekelt, hogy hogyan lehet másképp is termelni mint eddig, ahogy örököltem, tanultam. Az új iránti fogékonyság megvolt bennem, a folyamatos megújulás iránti érdeklődés. Hosszabb idő után biogazda képzésen vettem részt, majd a környezetemben pár biogazda tapasztalata alapján indultam el, ami nekem egy kapaszkodó és tájékozódás volt, hogy működik a biotermesztés! Onnan sok információt kaptam, a gazdálkodásról és értékesítésről.

Hogy megéri bioban termelni? Nekem akkor még hosszú idő telt el mire megérte. Ennek több összetevője van, miért éri meg biogazálkodni. Az egyik: fenntartható gazdálkodás folytatása, ami a talaj a termőföld megújuló termőképességét fokozza, ezzel nem merül ki a termőföld, mintha csak műtrágyáznánk monokultúrában, és ez hosszútávon mindenképpen jobb lesz a földnek, így hosszan fog teremni, szemben a műtrágyával kizsigerelt földdel, ott már annyi inputanyagot kell beleölni, hogy ez már csak arra lesz elég, hogy ne hagyja abba a gazda a termelést, de ebből most is csak az él meg akinek már 500-1000 ha-ja van.
A kisebb gazdaságok ezen a fronton elvesztik a versenyképességi harcot, a fennmaradást, ezért keresi a más utat. A bioáru mindig eladható, több tudással folyamatos megújulással el lehet érni oda, hogy jó minőségű minőségi terméket, ugyanolyan szépet (mert a bio nem azt jelenti hogy férges, meg kicsi) termeljünk mint hagyományosban sokkal több tápértékkel, több ásványi anyaggal, amellyel a táplálkozás egészséget biztosít a fogyasztója számára.

Itt a termelési költségek a kézimunka miatt drágább, minden inputanyag drágább, hozzájön még a tanúsítás költsége, így 20% -al is drágább az előállítás költsége tonnánként.

Teljes kiőrlésű lisztet is állítok elő a gabonából, kis malomban és értékesítem a biopiacon. Így a magasabb értékesítési ár kiegyenlíti a magasabb költségeket, de általában 2-szer akkora a felvásárlási vagy eladási ár a hagyományosénál. Kultúránként változik ez a különbség, kukoricánál nem kétszer akkora, hanem több.

A nehézség a bioban maga az ember. Itt folyamatosan kell tanulni, fejleszti az embert magát, aki nem akar fejlődni, tanulni az ne kezdjen bele a biogazdálkodásba. Mivel verseny van a piacon, ma már csak az lehet paraszt, akinek tudása van. nem az van mint régen, hogy ne tanuljál fiam, jó leszel te parasztnak. Ma érteni kell az informatikához, a kereskedelemhez, a technológiához, biológiához. időt kell szakítani rá, és tanulni-tanulni- tanulni kell. Meg kell erősíteni az embernek a hitét abban, hogy lehet biogazdálkodni, bízni kell a földjében.

Annak a gazdálkodónak javasolom a biotermesztést, aki odateszi magát, a bioban csak azok maradnak meg, akikben megvan a termőföld az élet iránti alázat, földszeretete. A növényeket ápolni, a földet megművelni, mindent időben kell elvégezni, ha menni kell, menni kell. Van, hogy 2 óra van gyomfésűzni, aki ezt figyelmen kívül hagyja, az utána sok százezerért kapáltathat. Ha betartja a technológiát, megjön a megélhetés és az eredmény. Ehhez viszont ismerni kell a növényeket, a fejlődési fázisokat.
Azt javaslom azoknak a gazdáknak, akik most akarnak áttérni biogazdálkodásra, keressenek meg más biogazdálkodókat, ismerjék meg a másikat, van jó bio gazda és van rossz biogazda, de ne egy rossz biogazda eredményei alapján vonják le a következtetést, és keressen magának egy mentort.

A biotermesztés jövőjéről
Azt látom, hogy ennek van jövője. Keresztény szellemiségben, a természet hatalmas az ember parány. A 20. század a kémiáé volt, a 21. század már a biológiáé. Ha nem gazdálkodik helyesen, nem lesz 22. század. A biotermelés fel fogja váltani a hagyományost. Vannak bizonyos érdekek, lobbi érdekek, amik irányítanak még, de az egészség, jobban mondva a betegségek kikényszerítik, hogy legyenek egészséges élelmiszerek.
Nagy változás előtt áll a mezőgazdaság, mert a biológiának van jövője, a kémiának már csak múltja van és jelene.

Vissza a véleményekhez

Kalydi Tamás – Naturalma Zrt. – Bioalma

Termelő: Kalydi Tamás
Naturalma Zrt. szaktanácsadó, termelő
Tel: 30/8164219
kalydi.tamas@hollandalma.hu

Mintegy 40 éve foglalkozom kertészeti kultúrák termesztésével, természetesen ebből a legnagyobb helyet mindig az almatermesztés foglalta és foglalja el ma is. Magánemberként 10 éve foglalkozom ökológiai termesztéssel és 6 éve pedig a ökológiai termesztést folytató termelők egy kisebb csoportjának (300 ha.) szaktanácsadásával, ahol itt is elsősorban a fő növény az alma. De kisebb területen sárgabarack, meggy, cseresznye, körte, szilva, szamóca, ribizli valamint spárga stb. termelnek a partnereim különböző termőhelyi adottságokkal, de megfelelő sikerrel.
Már ezelőtt 30 évvel elsők között voltam még- termelőszövetkezeti főkertészként,- amikor nagy nevű külföldi növény védőszer gyártó cégek, országosan meghirdetett úgynevezett, környezet kímélő termesztéstechnológiai versenyeit 1987-ben és 1988-ban megnyertem. Így a „bio” termesztés felé való folyamatos elköteleződésem nem véletlen, hanem egy természetes folyamat.

Mennyire nehéz bioban termelni?
Természetesen amit nem tudunk az mindig nehéz, és ha profi módon szeretnénk működtetni akkor gyakori, gyakorlati és elméleti konzultációt igényel. Közhely, de valóban nem az a bio amit évente 3-4 szer éjszaka megpermetezünk. De is nem gondolom azt, hogy nehezebb mint a hagyományos növényvédelem. Sőt! Hiszen mindkettőnél alapvető feladat az előrejelzésre alapozott rendszerszerű növényvédelem és a pontos technológiai fegyelem betartása, beleértve a technikai feltételeket is. Miért is mondom ezt? A bio termesztésben használható és engedélyezett növényvédőszerek és növénykondicionáló anyagok adottak. Tény, hogy nincsenek korlátlan lehetőségeink de ennek ellenére az engedélyezett gomba és rovarölő szerekkel tökéletes, fertőzésmentes gyümölcs állítható elő mind a konvencionális mind a rezisztens almafajtáknál, természetesen a preventív , előre jelzésre alapozott pontos technológiai fegyelemmel. Az általam irányított, bio termesztésben résztvevő (300 ha) szinte Magyarországon ismert termesztésben lévő minden almafajtát érint, beleértve a hagyományos világfajtákat és rezisztens fajtákat, a növényvédelem rendszerszerű, ami azt jelenti, hogy a térálláshoz és az alanyhoz igazított metszési technika (elsősorban szabadorsó) alkalmazása valamint almafa korona formájához szabott ha-kénti vízmennyiség és növény védőszerek és növénykondicionálók szakszerű kijuttatása, kombinálhatóságukat figyelembe véve. E a szempontok alapján az éves permetezési fordulók száma 22- 24 közé tehető, hiszen a lent szereplő készítmények jó részének az optimális hatékonysága, önmagában kijuttatásában rejlik. Ebben az évben a bio almában összesen, mintegy 12 készítménnyel dolgoztunk. Két gombaölő szerrel, (réztartalmú és kéntartalmú), 5 féle növénykondicionálóval és adjuvánsal, (Huminisz, Bistep, Plantonic,B Prev B2 és Wetcit) és Rovarölőszeres kezelésekben főleg a (Leaser, Neem.Asal, Dipel DF, Madex.) Egyet bizonyosan minden bio termelőnek tudnia kell! A 2019.-es év növényvédelme 2018 szeptemberében kezdődik.
A bio termesztésben résztvevő almafajták nagy része varasodás rezisztens, ami miatt jóval könnyebb a helyzetünk mint a varasodásra érzékeny, konvencionális fajtáknál való védekezésnél. Azonban a gyakorlat az bizonyítja, hogy az engedélyezett 6 kg/réz hatóanyag/ ha alatti kijuttatása fontos egyrészt jó élettani hatása valamint megakadályozza egyéb gombás megbetegedések kialakulását. (kéregrákok, moniliák, korompenész. stb.) Tévedés, hogy a bio piac az esztétikailag nem szép, fúrt és szúrt gyümölcsöt kedveli. A bio étkezési alma minőségi elvárásai, az európai és a magyar piacon is a magyar szabványnak megfelelő almát vár el és fizeti meg.

Hogyan is áll a magyar almatermesztés ?
Ha jól emlékszem 27-28 000 ha alma termőfelületéből mintegy 75%-a ipari alma, a 10 %-a nem működő ültetvény, és csak a támogatás miatt vegetál. A maradék 15% étkezési alma mely eladási gondokkal küzd vagy legalábbis nyomott áron tudja értékesíteni. Szomorú, hogy az ipari almától függ a magasabb termelési költségű étkezési alma felvásárlási ára, úgy is fogalmazhatnék, hogy egyszerűen tönkre teszi azt. Az ipari alma termésmennyiségének hektikussága, lásd 2017–ben 450 000 t, 2018-ban 750 000 t. abszurd és az egész almatermesztésünket megbélyegzi. Nem tervezhető az árbevétel és biztos pénzügyi megtérülés.
No ezért gondolom, hogy a bio almatermesztés lehet az egyik módja a kiútkeresésnek.
A bio-alma felvásárlása szinte pár személyhez kötött, akik maguk is bio-alma termelők, és missziójuk követendő lehetne.
A piacok, amelyek felveszik a bio almát jelenleg az olasz, az osztrák és a német bio feldolgozók. Ők keresik a kézzel szedett étkezési minőséget, a léalmát, a szedett ipari minőséget, és ezeket jelenleg magántulajdonú cégek exportálják.
A bio-alma termésátlaga alig marad el a hagyományos művelésben részesülő ültetvényektől. A magas szintű technológiai fegyelemmel ebben az évben várhatóan mintegy 70-80 t/ha. termésátlaggal számolunk Az alternanciával (rendszertelen terméshozás) nem számolunk, mert a fák optimális tápanyagellátását, kondicionálását és terhelését kiemelten kezeljük.

A biotermesztés jövőjéről
Cél a növény védőszer mentes világ. A növényvédő szerek hatóanyagait hihetetlen módon szelektálják, kivonják. Ha akarjuk, ha nem öko- termesztés felé tolja az alkalmazható technológiát. Az elköteleződés a bio-termesztés felé a legfontosabb szempont és az ültetvény átállásához vagy új telepítés létesítéséhez minden adott. Adottak a rezisztens „étkezési” almafajták pl.: (Naturalma fajták; Luna, Sirius Orion Rozela, Red Topáz), adott a szaktanácsadás,(kertészeti, növényvédelmi, kondicionálás és tápanyag ellátás) és a felvásárlás.
A bio-alma termesztése természetesen nem olcsó és egyszerű feladat.
Örvendetes, hogy az utóbbi években megsokszorozódott az alma ökológiai termesztésbe vont területek nagysága. Feltételezem, hogy a termesztői szemléletváltozás célja az emberközpontú, környezettudatos gyümölcstermesztés. A következetesen alkalmazott bio művelésű módszer és nem utolsósorban a bio termesztés sikerességébe vetett bizalom inspirálja és nem a támogatás.

Vissza a véleményekhez

Marján Zoltán – Nagykálló – Bioszántó, Biogyümölcsös

Termelő: Marján Zoltán
Szabolcs-Szatmár-bereg Megyei Biogazdák Egyesülete – Elnök
Nagykálló
Tel: 30/4587160

2013 óta márciusa ót foglalkozom biogazdálkodással, 120ha bio szántó területtel és 34 ha bio gyümölcsössel. 20 ha-on almát, 10 ha-on körtét,1 ha-on meggyet, 2,5 ha-on barackot most 28 ha-on kukoricát, 11 ha napraforgót, 20 ha búzát, 7 ha dinnyét, 20 ha kaprot másodvetésben, 20 ha rozsot, 20 ha spenótot termelek többek között. Területeim átlag Ak értéke 3 Ak.
Vallom, hogy egy termőföldről nem egy, hanem minimum 3 növénykultúra termését kell és lehet levenni.
Azért kezdtem el biogazdálkodni, mert ismertem más bio gazdákat régebbről, így Szólláth Tibort is, a ki akkor már rég biogazdálkodott, és megállapítottuk, hogy butaság nem biogazdálkodni, mikor itt a növények nem betegszenek meg.
Összevetve a hagyományost a bioval, hogy mit tudnak produkálni, a bio több és jobb produktumot tud előállítani, mint a hagyományos.

Meg éri bioban termelni?
Megéri, ha okosan csinálja a gazda, mindenféleképpen megéri. Monokultúráról áttérve, lesz egy jól működő vetésforgója, ami csökkenti a költségeket, javítja a hozamot, a talajt. Az összes előnyt felmérve láttam, hogy megéri, nem csak anyailag, de erkölcsi vonalon is. Nekem ez egyfajta szakmai kihívás is.

A termelési költségek kevesebbek nálam a bioban mint a hagyományosban voltak. Használhatok ilyen, saját vetőmagot, amik költsége jelentősen kevesebb mintha megvenném, biológiailag nem értéktelenebb, csak olcsóbb.
Nem használhatok műtrágyát de kompenzálja az istállótrágya a vetésforgó és a zöldtrágya. A talajom egészséges, ezért a növények saját egészségügyi állapota jobb, kevésbé betegszenek meg. A gyomoknál sorközműveléses talajművelést, gyomfésülés alkalmazok, ez még mindig kevesebb mint a vegyszeres gyomirtás. A napraforgónál 30.000 Ft/ ha, minimum, én megcsinálom 12.000 Ft-ból ha-ként. A rovarvilág miatt a termelési költség nem kerül többe 20-25.000 Ft-nál ha-ként. Én a dinnyét permetezés nélkül termeltem az idén, és nem volt lisztharmatos, tetves, atkás. Ezt jelenti az egészséges növény védekezőképessége. Sokkal jobb, mint a hagyományosé, mivel azt sokkal több stressz hatás éri, ami gyengíti az immunrendszerét a növénynek, így betegebb.

Az eladási árakat 1,7-2,5-ös, néhol 3,5-szeres szorzóval lehet számolni a hagyományoshoz képest. De ez évjárattól függ. A léalma ára 2017-ben 55 Ft volt , a bio 83 Ft-, ez nem volt jelentős különbség. De a 2014-es 35 Ft helyett a 90 Ft-os léalma ár jelentős különbség volt.
A termények ugyan úgy felvásárlónak mennek, nincs jelentős mértékben házhoz szállítás.

A feldolgozott termékek piaca prosperál, szűk az a nagyipari felvásárlói réteg, aki alapanyagot akar.
A bio termékekre is a kényelmi szempontok kezdenek érvényesülni, melyhez igazodni kell, termelői feldolgozással.

A termés mennyiséget tekintve a hagyományoshoz képest a saját gazdaságomban15-20%-al kevesebb terem, ez igaz bármilyen növény kultúrára.

A legnagyobb nehézség vagy munka a bioban, hogy együtt kell élni a növénnyel, a biogazda nem hagyhatja magára a gazdaságát, a biotermesztés a megelőzésről szól. Ha meg alkarom előzni a betegséget, kártevőket, kórokozókat, ott kell lenni, a kár okozást kell megelőzni. Jól kell ismerni a kártevőket, hasznosat és a haszontalant is. Egy fokkal magasabb szakmai ismeretekkel kell rendelkezni a bio gazdának, mint a hagyományos termesztést művelőknek.

Mindenkinek javaslom a biotermesztést, aki mentálisan erre felkészült. Bioban a legtöbben kis termelők vannak, ők 20 ha alatt állnak át, nekik esélyük sincs a digitalizációra, ők nem a monitor mögül nézik meg a fát. Nekik ki kell menni, és helyben látni a termelést.

Azt javaslom azoknak akik most át akarnak térni biora, hogy tanuljanak. Keresni kell más bio gazdákkal a kapcsolatot a környeztében. Keressen szakmai segítséget, jöjjön biogazda képzésre, én is mindig tanulok, minden biogazdaságban tanulok, a bio csak a tanulásról szól.

A biotermesztés jövőjéről
A fejlett társadalmakban a biotermék fogyasztása napi szinten megvan. Az hogy Magyarországon kevés a biotermék fogyasztás, az csak most van így, de ez a tendencia, ahogy tudatosodnak a fogyasztók, úgy kerül a biotermék az eggyel magasabb polcra az üzletekben. 10 éve a Spar-ban nem volt bio termék, ma már komoly üzletlánc meg sem próbál biotermék nélkül működtetni egy áruházláncot, mert szükség van rá.
A biotermelés jövője csak összefogásban fog fejlődni, és akkor lesz mindenki számára biztonságos megélhetést nyújtó tevékenység is.

Vissza a véleményekhez

Együttműködő partnereket keresünk a Rövid Ellátási Lánc pályázatban való beszállításra, közös értékesítésre

A VP3-16.4.1-17 Együttműködések támogatása a REL és a helyi piacok kialakításáért, fejlesztéséért és promóciójáért c. felhívásban konzorciumban történő pályázásra együttműködő partnereket keresünk

Együttműködő partnereket 2 területen keresünk:

 1. termelők összefogásával megvalósuló konzorciumi pályázás
 2. keressük azon termelői közösségeket, akik önállóan kívánnak pályázni, van termékük, és segítséget szeretnének kapni a termékeik piacra juttatásában

A termelők összefogásával megvalósuló konzorciumi pályázás

A pályázat abban nyújt segítséget,  hogy a termelők összefogásával, termékeik közös piacra juttatását tudják elérni, egy piacszervező segítségével. A szerveződés a mezőgazdaságban megtermelt javak, alapanyagok, feldolgozott termékek közvetlen a fogyasztóhoz való juttatását segíti elő.

Támogatás igényelhető:
– marketing és promóciós tevékenységekre
– a REL-csoport által értékesíteni kívánt élelmiszerek értékesítését, tárolását, hűtését, csomagolását, valamint az ezek előállításához szükséges alapanyag előkészítését szolgáló:
– épület/építmény bérlése;
– épület/építmény átalakítása, bővítése, felújítása;
– új eszköz, berendezés beszerzése
– piackutatás, célcsoport elemzés
– a REL csoport és/vagy a tagjai számára közös, saját védjegy, illetve minőségrendszer4 kialakítása
– immateriális javak beszerzése

A pályázat 60-90%-ban támogatott
A pályázat következő szakaszzárása 2018.12.19.
Várom jelentkezését amennyiben van terméke, ami odaadható a termelőtől közvetlenül a fogyasztónak.
 
2. Keressen, akkor is, ha önálló konzorciumot szeretne létrehozni, segítek, több konzorcium hamarabb célt ér!

Érdekel a REL-ben
való együttműködés

Kapcsolat:
Magyar Vidékért Kft.
Hernáczki Ibolya
30/6168869
ibolya.hernaczki@videkert.hu

Felkészülés a Biogazdálkodás támogatása pályázatra

Tisztelt Gazdálkodó!

2018.december 1-től december 31-ig ismét beadható
a Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása c. pályázat!

Felhívás célja:

a biológiai sokféleség fenntartása és növelése
a természetes önszabályozó folyamatok erősítése
a talaj biológiai állapotának védelme és javítása
a növényvédőszerek szakszerűtlen használatából és a helytelen tápanyag-gazdálkodásból eredő kedvezőtlen környezeti hatások csökkentése
és az élelmiszerbiztonság garantálása.
A pályázat elérhető az aktív mezőgazdasági termelők részére a konvencionális területek ökológiai művelés alá vonásának, illetve az ökológiai művelésbe vont területeken a gazdálkodási mód fenntartása érdekében.
 

Ami fontos:

– a program 5 éves időtartamú, 2019.01.01-2023.12.31-ig tart
– átállás alatti és átállt területekkel is lehet pályázni
– szántónál, gyepnél 2 év, gyümölcsösnél 3 év az átállás időtartama
– tábla minimális mérete 0,25 ha
– a támogatható terület nagysága minden földhasználati kategória esetében minimum 1 ha.
– jelenleg AKG-s területekkel át lehet pályázni az ÖKO pályázat 5 évére, az eddig felvett támogatások visszafizetése NÉLKÜL!
– nem termő ültetvény is támogatható
– eltelepített ültetvény legyen a támogatás beadásakor, akár nem termő is
 

Támogatás mértéke:

– A támogatás öt éven keresztül, évente kerül odaítélésre normatív, területalapú, vissza nem térítendő támogatás formájában

Átállás alatti területek esetében
Szántóföld euró/ha/év 242 (kb. 81.600 Ft/ha/év)
Zöldség euró/ha/év 516  (kb. 154.800 Ft/ha/év)
Almafélék euró/ha/év 1 040 (kb. 312.000 Ft/ha/év)
Szőlő euró/ha/év 873 (kb. 261 900 Ft/ha/év)
Egyéb gyümölcs euró/ha/év 734 (kb. 220.200 Ft/ha/év)
Gyepgazdálkodás – legeltetés legalább 0,3 ÁE/ha/év euró/ha/év 147 (kb. 44.100 Ft/ha/év)
Átállt területek esetében
Szántóföld euró/ha/év 172 (kb. 51.600 Ft/ha/év)
Zöldség euró/ha/év 366 (kb. 109 800 Ft/ha/év)
Almafélék euró/ha/év 802 (kb. 240 600 Ft/ha/év)
Szőlő euró/ha/év 674 (kb. 202 200 Ft/ha/év)
Egyéb gyümölcs euró/ha/év 568  (kb. 170 400 Ft/ha/év)
Gyepgazdálkodás – legeltetés legalább 0,3 ÁE/ha/év euró/ha/év 147 (kb. 44.100 Ft/ha/év)

Feltétel:

– földhasználat
– a programba bejelentkezés feltétele a Biokontroll Hungária, mint ellenőrző szervezethez történő bejelentkezés
– a fa-, illetve tőkehiány nem haladhatja meg a 15%-ot
– minden szántóföldi növény- és zöldségfélére igényelhető a támogatás, valamint a zöldugarra is, viszont a az energiafű, a nád, a parlagon hagyott terület, a pihentetett terület, az energetikai célú ültetvény nem támogatható.
– új gyümölcs ültetvény telepítése esetén a a telepítési szándék bejelentése a NEBIH-hez

Kötelezettségek:

– A támogatást igénylőnek a kötelezettségvállalással érintett teljes területen a támogatási időszak öt éves időtartama alatt be kell tartania az ökológiai gazdálkodás előírásait.
– Gazdálkodási napló vezetési kötelezettség
– 5 év alatt 1-szer kötelező képzésen való részvétel (1-2 napos)
– tápanyag gazdálkodási terv készítése
– a területek beazonosítása EOV koordinátákkal szükséges, GPS terüeltazonosítással a bevitt területek esetében

Előny a pontozásnál:

– a gazdaság teljes területe kevesebb, mint 300 ha
– szaktanácsadóval kötött szerződés
– agrár végzettség
– a gazdaság összterületének az adott földhasználati kategóriájába bevinni kívánt része , 25%, 50%, 75%, 100%?
– legalább 5 éves bejegyzett földhasználat
– gyepgazdálkodás esetén: saját tulajdonú, ökológiai minősítéssel rendelkező állat (szarvasmarha, bivaly, juh, kecske, ló, szamár) tartása
– NATURA 2000 terület       
– nitrátérzékeny terület
– kedvezőtlen adottságú terület
– MTÉT terület
– VTT terület

Előkészületek:

– a bevinni kívánt területek GPS-es terület beazonosítása (EOV koordináták meghatározása)
– A Biokontroll Hungária Kft. / Hungária Öko Garancia Kft. ellenőrző rendszerébe történő bejelentkezés (új belépő esetén)
– földhasználatok rendezése (5 évre – minimum 2019. december 01. – 31-ig)

Szaktanácsadóink elérhetősége:

Hernáczki Ibolya 30/6168869
Kazuska Beáta 20/5349390
Szőgyényi Imre 20/590 5717

Együtt elvégezzük:

– a GPS-es terület beazonosítást (külső szakembert küldünk)
– a Biokontroll Hungária Kft. / Hungária Öko Garancia Kft. felé történő bejelentkezést
– a pályázat megírását
– szaktanácsadási szerződést kötünk (szükség esetén)
– az átállás alatt és után is támogatás igénylésben, adminisztratív munkákban és külső szakmai tanácsadásban is együttműködünk.

Érdekel a pályázat

Biotermék Előállítási és Beszállítói Program

Gazdálkodók gyakori kérdései a biogazdálkodásról :

 • Egyáltalán meg lehet bio módon termelni a zöldségeket?
 • Terem annyit a kukorica bioban, mint a hagyományos termelésben?
 • Mennyivel többért lehet eladni a biotermékeket?
 • Mennyivel kevesebbet terem, mennyivel kevesebb a termelési költsége?
 • Mennyivel többet kell vele dolgozni?
 • Az ellenőrzés szigorúbb vagy a piaci szereplők elvárásai?

 

Tájékoztató a BIOGAZDÁLKODÁSRÓL, és a BIOTERMÉK ELŐÁLLÍTÓ ÉS BESZÁLLÍTÓI PROGRAMRÓL

Jelentkezés a tájékoztatóra

BIOTERMÉK ELŐÁLLÍTÓ ÉS BESZÁLLÍTÓI PROGRAMRÓL

 • közös input anyag beszerzés
 • koordinált termékértékesítés Eu-s szinten
 • tudás átadás – Biogazda képzésen való részvétel biztosítása
 • összehangolt termelési technológia
 • termelési szakmai szaktanácsadás
 • támogatás igénylésben segítség nyújtás
 • közös beruházások megvalósítása pályázattal
 • gépkapacitások összehangolása
 • kézimunka erő igény összehangolása

 

Tájékoztató a BIOGAZDÁLKODÁSRÓL, és a BIOTERMÉK ELŐÁLLÍTÓ ÉS BESZÁLLÍTÓI PROGRAMRÓL

Jelentkezés a tájékoztatóra

Bejelentkezés és információ:

Szabolcs-Szatmár-bereg megyei Biogazdák Egyesülete
Magyar Vidékért Kft.
Nyíregyháza
Hernáczki Ibolya
42/430-313, 30/61-688-69
ibolya.hernaczki@videkert.hu
www.videkert.hu

Biogazdálkodói képzésre való jelentkezés

Biotermék Előállítási és Beszállítói Program

Gazdálkodók aggodalmai a biotermeléssel  kapcsolatban:

 • gyomírtó szer nélkül?
 • műtrágya nélkül?
 • mennyivel kevesebbet terem?
 • mennyivel több az eladási ára?
 • mennyivel több a munka a biotermesztéssel?
 • mennyivel több a költsége?
 • ellenőrzések…
 • piaci elvárások….

 Bio gazdálkodók kérdései:

 • szerződéses ökológiai termékértékesítés?
 • lehetséges szervezett keretek között a termelés?
 • fogyasztói réteg, aki az öko termékeket keresi hazánkban és külföldön?
 • merre fordul az élelmiszer piac, mik a tendenciák?

A piacszervező kérdései:

 • egyik oldalt a megtermelt árúk sokasága
 • másik oldalt a fogyasztási illetve a felhasználói oldal igénye a biotermékekre, de nem tudni, hogy hol, kinek milyen terméke van
 • a felhasználói oldal igényei sok esetben kielégítetlenek maradnak az összefogás hiánya miatti szervezetlenség következményeként, piacvesztés
 • ezt kihasználva a felvásárlási árak nyomottak maradnak

A kérdéseire választ kap egy erről szóló rendezvényen

Tájékoztató
 BIOGAZDÁLKODÁSRÓL
és a BIOTERMÉK ELŐÁLLÍTÓ ÉS BESZÁLLÍTÓI PROGRAMRÓL

Jelentkezés a tájékoztatóra

A Biotermék előállító és Beszállítói Programról:

 • közös input anyag beszerzés
 • tapasztalat és tudás átadás – Biogazdálkodói képzés
 • összehangolt termelési technológia
 • termelési szakmai szaktanácsadás
 • Ökológiai gazdálkodásra való áttérés támogatása – pályázat (2018.12.01 – 12.31.-ig)
 • Élelmiszer üzemek létesítése pályázattal – közös pályázat
 • gépkapacitások összehangolása
 • kézimunka erő igény összehangolása
 • bio termények összesített és közös nyilvántartása
 • koordinált szerződéses termékértékesítés Eu-s szinten a gyümölcs termesztésben,
 • koordinált szerződéses termékértékesítés Eu-s szinten a zöldség termesztésben
 • koordinált szerződéses termékértékesítés Eu-s szinten a gabonafélék termesztésében
 • Rövid Ellátási Lánc kialakítása a termelőtől a fogyasztóig

Bejelentkezés és információ:

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Biogazdák Egyesülete
Marján Zoltán
30/4587160

Magyar Vidékért Kft.
Nyíregyháza
Hernáczki Ibolya
42/430-313, 30/61-688-69
ibolya.hernaczki@videkert.hu
www.videkert.hu

Alma termesztő bio gazdaság nyílt napja

A jelentkezéshez kattintson ide!

A jelentkezéshez kattintson ide!

É T E L F U T Á R Á L L Á S

Nyíregyháza területén induló ebéd kiszállító cég keres hagyományos, minőségi ételei értékesítéséhez saját autóval rendelkező kiszállító munkatársakat.

A feladatod:
– a megrendelt ételeink kiszállítása
– Ügyfeleink visszajelzéseinek továbbítása irodánkba
– megrendelések felvétele, Vevőkör bővítése

Ami képessé tesz a feladat ellátására:
– igényesség magaddal és az autóddal szemben
– megbízhatóság (Te és a saját autód esetében is)
– céltudatosság

Mit nyújtunk cserébe:
– mozgalmas, érdekes munka
– jó kereseti lehetőség

Jelentkezésed a rel@videkert.hu e-mail címen, vagy a
20/269-9812 telefonszámon várjuk.

Bolti hentes

Keressen Európai fizetést

piacképes szakmával!

 

Bolti Hentes

(OKJ: 31 541 01)

Nyilvántartásba vételi szám: E-000685/2014/A025

Képzést indítunk!

Képzőintézményünk

együttműködve munkaerő közvetítő céggel

biztosítja, hogy a Bolti hentes szakképzés elvégése után,

a bizonyítvány mellé munkaszerződést is ad!

 

Itthon és külföldön is (Németország, Hollandia, Ausztria) keresnek henteseket!

A jelentkezéshez kattitson ide!
 

A képzéssel elérhető előnyök:

 • Magyarországon is azonnali munkalehetőség (szakképzett fizetéssel)
 • a külföldi vágóhidak a munkaerő toborzás során a kiválasztáskor elvárják a szakképzettséget, gyakorlatot, tapasztalatot
 • Eu-s fizetés
 • a munkaerő közvetítő cég 20 éves szakmai múlttal (1998 óta) tudja, hogy a külföldi munkavállalás kezdetén a munkavállaló milyen nehézségekkel találja magát szembe, amelyre komplex megoldása van, pl: szállás keresése, nyelvi segítségnyújtás, szerződések fordítása a munkaadói oldalon, a lakás bérlés során is.
 • fizetés: minimum: 1500-1800 Euró/ hó (450.000 – 600.000 Ft), ez a napi 8 órás műszakot tartalmazza, erre jön a túlóra, hétvége, éjszaka, (ha vállalja)
 • Végzettség nélkül is elhelyezkedhet, de szakmunkát nem vállalhat, kevesebb bérért tud munkát végezni
 • Elhelyezkedés : vágóhidakon

 

Képzésen való részvételi feltételek:

 • befejezett iskolai  végzettség
 • egészségügyi alkalmasság

 

A képzésről

 • A képzés 240 óra időtartamú
 • A képzés ára: 200.000  –  220.000 Ft/ fő (gyakorlati helytől függően)
 • Tankönyv: +10.000 Ft
 • Vizsgadíj:  +30.000 Ft

Kedvezmények:

 • 10 000 Ft kedvezmény jár a képzési díjból Önnek, ha barátaival, ismerőseivel együtt jelentkezik a képzésre.
 • 10 000 Ft kedvezmény jár a képzési díjból Önnek, amennyiben volt már tanulónk egyéb OKJ képzésen Ön vagy közeli családtagja (szülő, gyermek, testvér, házastárs)

A képzési díj munkavállalás után már az első hónapban megtérül!

 

A képzés ideje:

intenzív képzéssel: 24 nap    naponta 8-14.30-ig  vagy 6-14-ig –  1 hónap a képzési idő (ez a javasolt)

nem intenzív képzéssel: 3,5 hónap, hetente 1 alkalom elmélet- délután és  1 alkalom gyakorlat

 

A gyakorlat ideje alatt oda-, visszaszállítást és szállást biztosítunk!

 

Gyakorlat: Magyarországi sertés, juh, szarvasmarha vágóhidakon

Gyakorlaton az állatok vágása, darabolása, csontozása történik kiemelt óraszámban reggel 6-tól délután 14-ig, vagy 8 tól 14.30-ig

és a húsbolti értékesítés

 

Kiknek ajánlott:

 • akik itthon is több pénzt akarnak keresni, mint jelenleg (nettó 200.000 Ft-tól)
 • fiataloknak, amik még nem vállaltak gyermeket
 • fiatal pároknak, baráti társaságoknak
 • 50 év feletti munkavállalóknak, akinek gyermekei már kirepültek
 • 50 év feletti pároknak, baráti társaságoknak
 • ha nem vettek fel tovább tanulni, és van 1 év szabad időd
 • aki pár év alatt jelentős tőkét akar gyűjteni további itthoni terveihez

Információ, érdeklődés és jelentkezés:

Magyar Vidékért Kft

06-42/430-313

kepzesinfo@videkert.hu

+3630/9085869

Településén a toborzó napokról érdeklődjön itt: +3630/9085869

Toborzó napon megtudja, mik azok a piacképes szakmák még, amik igazán keresettek az Eu-ban és itthol is, versenyképes fizetésért.

A munkára való hajlandóság, amit hozni kell, a többit mi adjuk!

Felnőttképzési engedély szám: E-000685/2014

A jelentkezéshez kattitson ide!
 

Fontos Önnek, mi kerül az asztalára?

Szeretnénk megismerni az ételrendelési szokásaikat, ebben kérjük segítse munkánkat.

A kérdőív kitöltéséhez kattintson ide!

Legkeresettebb pályázat most a gyakornok program – miért?

Még az előző évben kiírásra került VP1-1.3.1.-17 Szakmai tanulmányutak és csereprogramok c. pályázat.

Elolvasva látszik, hogy 3 az egyben pályázat, ami magában foglalja a szakmai tanulmányutak majd a csereprogramok támogatását, e mellett támogatja azokat a mezőgazdasági végzettséggel rendelkezőket, akiknek még gyakorlatra van szükségük gazdaságuk kialakításához, vagy speciális gyakorlatra van szükségük, tevékenységük bővítéséhez. Korhatár nincs, bárki lehet gyakornok egy olyan gazdaságban, ahol jó, tökéletesített, átadható tudást tudnak átadni más gazdálkodónak, vagy gazdálkodni vágyóknak. 

A támogatás maximális mértéke az összes elszámolható költség 100 %-a.
A támogatás abban áll, hogy a gyakornok program 120 (munka)napja alatt a gyakornok bért kap a fogadó gazdaságtól, de első sorban is tapasztalatot.

A fogadó gazdaság pedig elszámolhatja olyan költségeket, mint a projekt megszervezésének költségei (előzetes igényfelmérés, társadalmi partnerek, érintettek bevonásával kapcsolatos költségek ), a gyakornok program 120 napjának szakmai tartalmának (programtervezetek, gyakornoki képzési tervek) fejlesztését, a projekthez kapcsolódó személyi jellegű kiadások saját teljesítésben vagy szolgáltatásként. Továbbá elszámolhat szállásköltséget, utazási költséget, étkezési költséget. Nem számolható el a gyakornoknak és a mentornak fizetett bér.

A fogadó gazdaság részéről pályázat képes az a mezőgazdasági termelő, akinek min. 2 éves gazdasága van, akik a támogatási kérelem benyújtását megelőző évben legalább 6000 STÉ méretű gazdasággal rendelkeznek, és min. mezőgazdasági középfokú végzettséggel rendelkezik a vezetője. A gazdaság vezetője így ellátja a gyakornok mentori szerepét, és így 2 gyakornokot is foglalkoztathat. Amennyiben van még egy mezőgazdasági végzettséggel rendelkező alkalmazottja a vállalkozásnak, ő szintén elláthat 2 fő esetében mentori feladatokat, ugyanabban a gazdaságban. A támogatás összege 162 €/fő/nap euró összegnek megfelelő forint összeg!

Miért olyan népszerű?

Mivel támogatja foglalkoztatást a mezőgazdasági termelők munkaerő hiányos időszakaiban, és nem titkolt vágy a pályázók részéről az sem, hogy az arra érdemes gyakornokok esetleg helyben maradnak, és a mezőgazdasági vállalkozásban már betanított munkatárs lesz belőle.

Ma a mezőgazdasági vállalkozások koncentrációja, növekedése figyelhető meg, saját tapasztalat szerint az új belépők a mezőgazdaságba minimálisra csökkent, mivel a munkaerő piacon jobb fizetésért indulhatnak, mint ha önálló új vállalkozásba kezdene, legalább is az első pár évben. A mezőgazdasági vállalkozók előtt pedig 2 út mutatkozik, vagy egyenként vagy párhuzamosan. Az egyik hogy a munkaerő igényes ágazatukat gépesítik olyan mértékben, hogy a drágán fellelhető munkaerő ne legyen gátja a betakarításnak vagy a gazdaság általános folytatásának, illetve képzik saját munkavállalóikat, illetve magukat is magasabb jövedelmezőség és bér reményében. Tapasztaljuk, hogy aki nem képzi, fejleszti magát, az az egyre erősebb, képzettebb, hatékonyabb konkurencia után jut csak piaci lehetőségekhez, ami jóval rosszabb, mint ha fordítva lenne.

Hernáczki Ibolya
Magyar Vidékért Kft.
ibolya.hernaczki@videkert.hu